Øyvinds analyse: Fana

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 29 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Oslo der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via aviser, nettet og Muzzis mobiloppdateringer.Trener: Rune Vindheim

Plassering siste 5 sesonger:

2012: 11. plass i 2. div. avd. 2
2011: 1. plass i 3. div.
2010: 14. plass i 2. div. avd. 1
2009: 11. plass i 2. div. avd. 3
2008: 11. plass i 2. div. avd. 3

Treningskamper:
Førde (n) 5-3
Florø (n) 3-1
Sogndal (b) 0-1
Os (n) 2-1
Nest Sotra (n) 1-1
Lysekloster (b) 4-1
Åsane (n) 3-0

Vurdering:
I konkurranse med spesielt Fyllingsdalen, Nest Sotra og til dels Åsane så har Fana relativt begrensede ressurser å rutte med, noe som gjør at «eksptertene» ofte spår laget nedenom og hjem før sesongstart. Litt overraskende var det derfor at Fana klarte å holde seg oppe i den tøffe østlandsavdelingen i fjor, fire poeng over nedrykksplassen den gamle storheten Skeid måtte ta.

Enkelte vil hevde at vestlandsavdelingen er noe lettere, og at Fana derfor bør ha gode muligheter til å kjempe lengre oppe på tabellen i år. Trener Rune Vindheim har sågar sagt at målet for sesongen er en topp 5 plassering, noe som i så fall vil være uvant for laget som nærmest bestandig kjemper mot nedrykk.

Foran årets sesong har laget gått gjennom store utskiftninger og hele 10 nye spillere har kommet inn i troppen. Av disse har seks blitt hentet fra lokale 2. og 3. divisjons-klubber, mens fire er hentet opp fra egen juniorstall. 2-3 av lagets faste spillere fra i fjor har forsvunnet, mest bemerkelsesverdig er kanskje lagets største profil og toppscorer, Niklas Lerpold, som gikk til rivalen Åsane. Mannen som skal erstatte Lerpold er en spennede spiller med navn Ørjan Grønsund. Flekkefjæringen banket inn over 20 mål for Flekkefjord som slet i bunnen av 3. divisjon i fjor, og har etter sigende levert varene for Fana så langt i treningskampene.

Dersom man ser bort fra rekruttlagene, så har Fana avdelingens yngste tropp med en snittalder på rundt 21 år. Brorparten av disse kommer fra klubbens gode ungdomsavdeling, mens en god del har vært innom Branns rekruttlag hvorfra tre nye er hentet foran årets sesong.

I den grad man kan lese noe ut av treningskampresultatene så har Fana prestert meget bra i vinter. Både Åsane og Førde har blitt slått med klare siffer, samt uavgjort mot det forventede topplaget Nest Sotra. Allikevel vil det være overraskende dersom Fana, med et så ungt lag, vil vise seg å ha den nødvendige stabiliteten til å hevde noe særlig høyere enn midt på tabellen i år. Men noen dumpekandidat er de i utgangspunktet ikke.

Tabelltips: 8. plass


Analysen så langt:

1….
2….
3….
4….
5….
6….
7….
 8. Fana
 9. Ålgård
10. Brann 2
11. Arendal
12. Flekkerøy
13. Viking 2
14. Arna Bjørnar

Share