Øyvinds analyse: EIK

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 29 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Oslo der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via aviser, nettet og Muzzis mobiloppdateringer.Trener: Bengt Sæternes

Plassering siste 5 sesonger:

2012: 10. plass i 2. div. avd. 3
2011: 2. plass i 3. div. (opprykk da Start 2 ikke kunne rykke opp pga. a-lagets nedrykk fra eliteserien)
2010: 2. plass i 3. div.
2009: 3. plass i 3. div.
2008: 6. plass i 3. div.

Treningskamper:
Sokndal (h) 3-1
Flekkefjord (h) 5-0
Eiger (h) 2-0
Vardeneset (n) 3-2
Vidar (n) 2-1
Klepp (h) 6-1
Vidar (h) 3-0
Førde (n) 1-3
Bryne (b) 1-5
Ålgård (b) 3-3

Vurdering:
Til tross for en meget sterk start på sesongen, falt EIK som en stein på høstsesongen i fjor og endte tilslutt på en litt skuffende 10. plass, kun tre poeng over nedrykkslaget Jerv. Allikevel tegner resultatene et litt skjevt bilde av sesongen, da EIK stortsett kun spilte jevne kamper hele sesongen – mens de på våren snudde til tigrenes fordel, var det motsatt på høsten. EIK var allikevel aldri reelt sett truet av nedrykk, og de viste at de hører hjemme i 2. divisjon.

Klubben har utviklet seg veldig de siste 3-4 årene, fra å være en «hobbyklubb», riktignok med stor lokalinteresse og en av fylkes største ungdomsavdelinger, til å bli en semi-profesjonell klubb med flere lønnede ansatte og spillere og et budsjett for hele klubben på over åtte millioner kroner. Den økte satsingen finansieres av et aktivt næringsliv, og til dels gjennom inntekter fra en jevn strøm av eksporter til tippeligaen de siste årene.

EIKs økte satsing har tilrettelagt for en rekke spennende signeringer til årets sesong. Fjorårets bauta og kaptein i MK-forsvaret, Fredrik Stray Tjaum, ble av mange regnet som avdelingens beste midtstopper, og valgte de gule og sorte fremfor en rekke andre klubber som var ute etter mandalitten. Videre har Kai-Ove Stokkeland, som ble kåret til årets spiller i Bryne i fjor, endelig vendt «hjem» etter 14 sesonger på jærbuenes midtbane. Stokkeland blir EIKs kaptein, og går rett inn og styrker lagets midtbane sammen med en annen nysignering fra Bryne, nemlig Kim Robert Nyborg. Begge har imidlertid slitt med skader, noe som gjorde at Bryne valgte å ikke forlenge deres kontrakter.

Ellers nevnes i fleng nysigneringene Espen Skogen (Ålgård), Emmanuel Amrah (Sarpsborg 08), Mathias Perttamo (Fløy), alle angrepsspillere som tidligere har vist at de holder et godt nivå i 2. divisjon. Dette gjør at EIK har et hav av alternativer fremover på banen, imidlertid sitter EIK laget igjen med svært mange like spillertyper, og savner egentlig en klassisk goalgetter ála Øyvind Gausdal i Vindbjart.

Mens konkurransen er beinhard om plassene i EIKs angrep, er alternativene i EIKs forsvar langt mer begrensende. Mye ansvar hviler på nevnte Tjaum, som tilfører forsvaret sårt tiltrengt duellstyrke. Allikevel viste treningskampen mot Bryne at egersunderne sliter med å forsvare seg når det går fort langs bakken. Mange skulle nok gjerne sett at Bengt Sæternes hadde klart å forsterke forsvaret med ytterligere et par spillere i vinter, slik at man unngår de billige baklengsmålene som til dels preget fjorårssesongen og stod sterkere i tilfelle skader eller suspensjoner på midtsopperne Stray Tjaum og Jan Erik Wetteland.

I år, som i fjor, har EIK startet tidlig og spilt et stort antall treningskamper. Frem til lagets treningsleir i Tyrkia var man ubeseiret og stinne av selvtillitt etter spesielt gode kamper mot Vidar. Deretter har tingene gått litt på tverke for gultrøyene. Et klart tap mot Førde, rundspilt av Bryne, og uavgjort i generalprøven mot Ålgård, gjør at mange er usikre på hvor EIK egentlig står før serien sparkes i gang i Arendal 13. april.

EIK har mye rutine, kanskje avdelingens beste midtbane med Stokkeland, Nyborg og Kenneth Grande, og et spennende angrep med flere strenger å spille på. Men jeg tror ikke at EIK er jevne nok bakover på banen til å kunne regnes som en reell opprykkskandidat denne sesongen.

Tabelltips: 5. plass


Analysen så langt:

Share