Øyvinds analyse: Fyllingsdalen

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 29 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Oslo der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via aviser, nettet og Muzzis mobiloppdateringer.Trener: Kjetil Knutsen

Plassering siste 5 sesonger:

2012: 3. plass i 2. div. avd. 2
2011: Løv-Ham: 16. plass i 1. divisjon / Fyllingen: 2. plass i 3. divisjon
2010: Løv-Ham: 4. plass i 1. divisjon / Fyllingen: 2. plass i 3. divisjon
2009: Løv-Ham: 10. plass i 1. divisjon / Fyllingen: 12. plass i 2. div. avd. 3
2008: Løv-Ham: 12. plass i 1. divisjon / Fyllingen: 5. plass i 2. div. avd. 3

Treningskamper:
Fløy (h) 0-1
Nest Sotra (n) 2-3
Brann 2 (n) 1-1
Arna Bjørnar (h) 3-1
Sogndal (b) 1-2
Vard Haugesund (b) 0-2
Centro Europe Technofutbol (b) 4-1
CF Lloret (b) 4-1
Brann 2 (h) 0-2
Førde (h) 4-2

Vurdering:

Hvis man ser på klubbhistorie er Fyllingsdalen største fisken i dammen som heter 2. divisjon avdeling 3. Klubben ble stiftet før forrige sesong, gjennom en sammenslåing av a-lagene til Løv-Ham, som da hadde rykket ned fra 1. divisjon, og Fyllingen som lå i 3. divisjon. Både Fyllingen og Løv-Ham er klubber som i seg selv har en interessant historie. Fyllingen gikk fra å spille sine hjemmekamper på en sliten grusbane i 5. divisjon tidlig på 80-tallet, til å spille europacup mot selveste Atletico Madrid på Estade Vincente Calderone kun 10 år senere, etter at de hadde nådd cupfinalen i 1990.

Løv-Ham på sin side ble stiftet av de to borettslagene Løvåsen og Hamre i Fyllingsdalen så sent som i 1975, og gjorde seg kjent for fotballnorge da de klatret jevnt og trutt gjennom divisjonssystemet på slutten av 90- og begynnelsen av 00-tallet til å etablere seg som den nest beste klubben i Hordaland. De var i tillegg nær opprykk til tippeligaen i 2010 da de tapte kvalikk mot Fredrikstad. Sammenslåingen mellom de to klubbene gikk imidlertid ikke helt smertefritt for seg, da det oppstod sterke uenigheter både hva gjelder klubbnavn, organisering og hvem som skulle få fortsette i sine verv både på lederplan og blant spillere i den nye klubben.

De interne stridighetene har sannsynligvis sin del av forklaringen til hvorfor fjorårssesongen rent sportslig ikke ble den umiddelbare suksessen som man hadde håpet på. På forhånd var det forventet at det hardtsatsende bergenslaget skulle kjempe med Kristiansund om opprykket, men i realiteten var FKF aldri nærheten av nordmøringene. Riktignok fikk Fyllingsdalen hevet seg betraktelig etter en tung start, og endte tilslutt på tredjeplass i en tøff avdeling. Men de sportslige ambisjonene til laget i Fiorentina-farger er større enn som så.

Lagets spillertropp har gjennomgått en god del utskiftninger i løpet av vinteren. Júninho Cabral, som var toppscorer i fjor, har dratt hjem til Brasil og Tim Nilsen har meldt overgang til Nest Sotra. I tillegg har stortalentene Lars Kallevik og Kristoffer Nesse Stephensen blitt hentet av henholdsvis Brann og Sogndal. Spillere som har kommet inn porten på Varden inkluderer samelandslagets Tor-Mattis Kåven fra Åsane, Eivind Daniel Røed fra Sogndal og Ahmed El-Amrani som har vært innom Lyn og Vålerengen.

Uansett stiller Fyllingsdalen med et slagkraftig mannskap der veldig mange har erfaring fra et høyere nivå. Rutinerte Arve Walde har spilt tippeliga for Brann, og var en av de mest sentrale spillerne for Løv-Ham over flere sesonger i 1. divisjon. Mens Walde er rivjernet på midtbanen, er det Edu Moya som er playmakeren. Moya har spilt flere sesonger i Segunda División for blant annet Celta Vigo, og han har også et tosifret antall kamper i Primera División for Recreativo Huelva. Sammen med midtstoppertalentet Jakob Glesnes, som har vært på prøvespill i Liverpool og FC København, utgjør disse stammen i dette meritterte Fyllingsdalen-laget.

Selv om resulatetene i treningskampene kun har vært sånn midt-på-treet for Fyllingsdalen, så er det alt for mye kvalitet i dette laget til at de kan avskrives som opprykkskandidat. Sammenlignet med de andre bergensklubbene er de overlegne med tanke på ressurser og økonomi, men faren er at omløpet på spillere i klubben gjør at ting ikke helt får satt seg. Jeg tror allikevel at Fyllingsdalen er undervurdert av mange, og jeg anser dem som den største utfordreren til Notodden om opprykket.

Tabelltips: 2. plass


Analysen så langt:

Share