Om Krib Amil og fiskepinner

Når jeg begynner å mimre om gamle fotballkamper er det gjerne gamle programmer jeg henter fram og blar i. Så også foran det som i ettermiddag blir vårt siste møte med ærverdige, men akk så utdaterte Ålgård Stadion. Fra neste sesong skal som kjent Ålgård spille sine hjemmekamper på et nytt stadion på Solås, opp av Rema i rundkjøringen med «Knoffen». Der jeg våren 1975 fikk være med morfar (som var fra Figgen, men som jobbet på ullvarefabrikken på Ålgård) og kjøpe mine første fotballsko, av merke Gola, og min første fotballbag. Dette var like etter at jeg hadde startet å interessere meg for fotballen på andre siden av Nordsjøen, og jeg hadde ikke ennå fått meg noe favorittlag. Så derfor vet jeg ikke hvorfor valget falt på en Newcastle-bag. Men denne fulgte meg og gymtøyet mitt i ganske mange år, selv om mine sympatier senere på året gikk til det som etter hvert ble Alan Kennedy og Terry McDermotts nye klubb. Jeg husker også at jeg uttalte navnet på Newcastle rett fram et par år til, før en eldre gutt på skolen gjorde meg oppmerksom på at det egentlig het «njukasel». Tror bagen fremdeles ligger et sted i kjelleren på Gamle Hestnesveien. Må kanskje ned og lete etter den i formiddag?

Når det gjelder programmer er selvsagt det mest sjeldne og verdifulle av alle EIK-programmer fra vår første kamp noensinne, i september 1919. Motstander var Ålgård, og EIK vant hele 5-0. Skulle gitt en del for å være garantert et slikt resultat i ettermiddag ja! Programmet består av et enkelt lysblått ark i litt mindre format enn A5, og viser de to lagoppstillingene.

Etter denne første kampen går det ganske mange år til vi igjen møter Ålgård. Det skjer ikke før i 1936, da Ålgård vinner en kvalifiseringskamp og overtar EIKs plass i Klasse A i kretsserien. Denne kampen representerer samtidig starten på Ålgårds storhetstid. Kampen gikk i Sandnes, og jeg kjenner ikke til at det ble laget program til denne kampen. Trolig har det heller ikke vært programmer fra andre kamper de to lagene i mellom fram til programmer ble vanlige igjen på slutten av 1960-tallet.

Det første jeg har i min samling er fra 1973, en sesong der EIK utgir 12 siders programmer trykket på tynt rosa (!) papir. Hele 9 av sidene er dekket med annonser, men i en halv sides artikkel kalt «I fokus» presenterer Thor Petter Rasmussen EIKs ungdomsavdeling. Den var i omfang nokså liten i forhold til dagens massive antall barn og unge som spiller i klubben, men målet var det samme: – Jeg ser på det som utfordring å få unge spillere inn i et sunt og aktivt idrettsmiljø, sier Thor Petter.

På EIKs lagoppstilling finner vi blant annet dagens superpatriot Rune Iversen i mål, mens en av vår tids nestorer i Ålgård FK, Kåre Lima, spiller for gjestene. Kampen endte for øvrig uavgjort 1-1. Jeg vil tippe at både Rune og Kåre vil være minst like spente og nervøse foran dagens kamp som de var den gang!

Neste program fra en kamp mellom EIK og Ålgård jeg har er fra cupkampen i april 1979 på Ålgård. Et 28 siders program har bare to sider med fotballstoff, derav en med lagoppstillingene. På motsatt midside er en liten presentasjon av EIK, der det gjøres et poeng av at Trond Tengesdal trener Ålgård, mens tidligere ålgårdtrener Anders Svela nå er manager i EIK.

Når EIK og Ålgård møtes til seriekamp i tredje divisjon i 1982 skjer det i en helg der en rekke EIK-lag tar turen til Gjesdal for å spille mot tilsvarende lag fra Ålgård. Samtidig er dette mitt første møte med Ålgård Stadion live på en kampdag. Slagordet for helga er «Fotball for alle i Ålgård og EIK». Jeg blir satt mellom stengene på småguttelaget, for første og eneste gang i min EIK-karriere, og holder buret rent når vi slår Ålgårds lag med 2-0. Ålgård fikk til og med et straffe, der jeg slengte meg i gal side (har alltid kun fått det til å slenge meg mot høyre), men der straffeskytteren sendte ballen utenfor i motsatt side. Mener å huske at straffeskytteren het Alf (?) På Ålgårds lag den dagen fant vi blant annet Birk Lima, sønn av Kåre, og nåværende hjelpetrener i ÅFK. Han skriver også særdeles underholdende og småspydige kampreferat på Ålgårds hjemmeside under psevdonymet Krib Amil. I programmet for 31 år siden blir han presentert i artikkelserien «I pappas fotspor» Vi kan lese at Birks livrett er fiskepinner med remulade, og at drømmen en gang er å vinne Norway-Cup. Om han fremdeles liker å høre på Scorpions kan dere jo spørre ham om i dag dersom dere lurer.

Året etter rykket Ålgård ned til fjerde divisjon, der de vel opplevde lavmålet i klubbens historie da de tapte 2-1 hjemme for Hovsherad i 1985. Vi tok video fra kampen mellom EIK og Ålgård i Idrettsparken høsten 1983. Litt skurret og preget av tidens tann, men under kan dere se høydepunkt fra den kampen. Når sant skal sies har vel kvaliteten på selve fotballspillet gått framover, selv i fjellapelandet.

Når EIK møter Ålgård i serieåpningen i 2005 er gjesdalklubben 90-årsjubilant. I tillegg til at Ålgård fremdeles har kampprogram på sine hjemmekamper (noe de dessverre sluttet med for fire-fem år siden) får vi også med oss en jubileumsavis som utgis samme dag som EIK kommer på besøk. Her er det mange interessante artikler fra Ålgård FKs historie, krydret med enkelte anekdoter. Blant annet nevnes det at Tor Ole Hafsø, som opprinnelig er fra Egersund, men som var reservekeeper i ÅFK i 1987, en gang sovnet på benken og kjøpte en jaktkniv for utstyrspengene han fikk fra klubben!

Om noen av tilskuerne stiller med jaktkniv på dagens kamp er vel heller tvilsomt, men at det kan bli hett både på tribunen og banen er det vel liten tvil om. Slik det skal være i et lokaloppgjør.


Share