Øyvinds analyse: Lyn

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 30 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Haag i Nederland der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via nettsider og aviser.


Trener: Finn Bredo Olsen

Plassering siste 5 sesonger:
2013: 4. plass i 2. div. avd. 2
2012: 1. plass i 3. div
2011: 1. plass i 4. div.
2010: 16. plass 1. div (laget ble strøket pga. konkurs)
2009: 16. plass i Eliteserien

Treningskamper:
KFUM (b) 3-3
Mjøndalen (b) 1-4
Hønefoss (n) 1-4
Kvik Halden (n) 0-3
Lørenskog (b) 3-0
Skeid (n) 3-1
Follo (b) 2-2

Vurdering:
Mange sperret opp øynene for Lyn da avdelingsoppsettet ble klart på slutten av november i fjor. Klubben er, historisk sett, en gigant i norsk fotball med åtte norgesmesterskap og to seriemesterskap, gjør laget til årets mest «eksotiske» motstander i avdelingen. Klubben gikk fra å ha jevnt over kjempet i toppen av tippeligaen på starten av 2000-tallet, til økonomisk havari i 2010.

Dermed ble Lyn nødt til å starte med blanke ark i fjerdedivisjon i 2011, men klatret derfra oppskriftsmessig direkte opp i andre divisjon på to sesonger. Mange hadde forventet at Lyn skulle klare å ta ytterligere ett steg opp i fjor, men det viste seg at Lyn da ikke hadde tilstrekkelig «punch» i laget og Alta ble til slutt for sterke.

Laget med det høyeste tilskuersnittet i norsk andredivisjon i fjor skal denne sesongen spille sine hjemmekamper på ærverdige Bislett stadion. Der kan hjemmepublikumet glede seg over et lag som på papiret fremstår som klart forsterket i forhold til fjorårsutgaven. Inn har spissen Armin Sistek kommet, en mann med fortid i tippeligaen for Odd, og som banket inn 15 mål på 18 kamper for Asker i andredivisjon i fjor. I tillegg har de hentet lynraske Kim Holmen, som var et fast inventar for Lyn i tippeligaen for 5-6 år siden, og som siden har spilt i blant annet Kongsvinger og Ull/Kisa. Noen egersundere vil kanskje også dra kjensel på Steven Cardoso, som var en sentral brikke som offensiv midtbanespiller for Arendal i EIKs avdeling i fjor.

Andre spillere som er verdt å bite seg merke i på dette Lyn-laget er den robuste midtstopperen Mads Dahm. Den tidligere U21-landslagsspilleren har faktisk vært med laget hele reisen fra tippeligaen til fjerdedivisjon og tilbake igjen. Han regnes som lagets kanskje største bærebjelke sammen med kaptein og assistenttrener Jonas Rygg, som er lagets playmaker sentralt på midtbanen.

I årets treningskamper har vestkantlaget stort sett møtt andre lag som er ventet å kjempe i toppen av sine respektive andredivisjonsavdelinger. Solide resultater i disse kampene kan tyde på at Lyn kommer til å være å regne med helt i toppen av årets andredivisjon. Det sies at økonomien til Oslo-klubben ennå ikke er allverden, men det faktum at Lyn som klubb har et navn og er av et format som ingen andre lag på dette nivået kan matche, gjør at en ikke skal se bort fra at de kommer til å hente inn enda flere betydelige forsterkninger før eller underveis i sesongen.

Uansett er det bare et tidsspørsmål før Lyn er tilbake i det gode selskap i norsk fotball. I en avdeling uten alt for mange opplagte topplag tror jeg Lyn tar det neste steget i år.

Tabelltips: 1. plass
Share