Øyvind analyse: Vard Haugesund

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 30 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Haag i Nederland der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via nettsider og aviser.


Trener: Flemming Christensen

Plassering siste 5 sesonger:
2013: 13. plass i 1. divisjon
2012: 1. plass i 2. div. avd. 3
2011: 2. plass i 2. div. avd. 3
2010: 5. plass i 2. div. avd. 3
2009: 2. plass i 2. div. avd. 3

Treningskamper:
Sandnes Ulf (b) 1-1
Nest Sotra (b) 2-3
FK Haugesund (n) 1-4
Fyllingsdalen (h) 0-0
Stord (h) 1-0
Kopervik (n) 4-0
EIK (h) 3-0

Vurdering:
De fleste hadde ikke levnet Vard Haugesund store sjanser da de rykket opp til Adeccoligaen i fjor. Men til tross for en sterk avslutning, med seks trepongengere på de siste ni kampene, måtte hauglendingene til slutt se plassen glippe på målforskjell. Mye av æren for denne snuoperasjonen blir tilskrevet lagets joviale trener, Flemming Christensen, som overtok på sommeren i fjor. Christensen var en del av Danmarks tropp under VM i Mexico i 1986, og fikk forlenget kontrakten med Vard etter sterke ønsker fra spillergruppen i høst.

En del sentrale spillere har imidlertid forlatt Vard etter fjorårsesongen. Keeper Kenneth Stenild (Fram Larvik), midtbanespilleren Ahyee Aye Elvis, og spissene Alexander Stølås (FK Haugesund) og Sanel Kapidzic (Mjøndalen) etterlater et visst vakuum. Med et begrenset budsjett har Vard valgt å satse på egne unggutter for å fylle tomrommene, men en spennende tilvekst utenfra er også verdt å nevne. Venstrebacken Conor Powell har spilt på toppnivå i irsk fotball, og ble av det irske fotballforbundet kåret til årets unge spiller i 2009.

I tillegg har unnguttene Tom Undheim og Fredrik Deilkås kommet fra storebror FK Haugesund, og styrker midtbanen til Vard. Imidlertid klarte ikke Vard å hente inn den goalgetteren laget har savnet siden legenden Jarle Wee la opp for et par sesonger siden. Det betyr at Torbjørn Kallevåg er mannen som er tiltenkt rollen som midtspiss i lagets 4-2-3-1-system. I alt virker laget godt balansert, kapteinen og assistenttrener Jørn Hansen Lilleng spiller på midtbanen og representerer rutinen, mens både Roy Miljeteig og talentet Thore Pedersen som begge skal holde høy andredivisjonsstandard. Forsvaret er også solid med spillere som Harald Videnes (ex. Sandnes Ulf) og Erlend Drivenes.

Treningskampene, spesielt den siste mot EIK, bærer prov på at Vard blir å regne med i toppen av årets andredivisjon. Men jeg vil stille spørsmålstegn til hvordan de vil håndtere å stå å stange mot defensive motstandere uten en naturlig goalgetter.

Tabelltips: 2. plass
Share