Øyvinds analyse: Fana

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 30 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Haag i Nederland der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via nettsider og aviser.


Trener: Rune Vindheim

Plassering siste 5 sesonger:
2013: 8. plass i 2. div. avd. 3
2012: 11. plass i 2. div. avd. 2
2011: 1. plass i 3. div.
2010: 14. plass i 2. div. avd. 1
2009: 11. plass i 2. div. avd. 3

Treningskamper:
Årdal (n) 2-1
Florø (n) 1-5
Sogndal 2 (b) 3-4
Lysekloster (n) 1-0
Nest Sotra (n) 1-4
Bjarg (n) 1-1
Arameiska Syrianska (n) 4-0
Os (b) 2-2

Vurdering:
Sør for Bergen sentrum ligger Fana, som regnes som en av byens finere bydeler. Fotballklubben er en del av Fana Idresslag, som er et av landets største med sine over 3 000 medlemmer, der fotballavdelingen står for cirka 1 200. Nettopp dette sikrer laget god rekruttering fra egne rekker, noe også A-lagets spillerstall reflekterer. En annen kilde for rekruttering har vært Branns reserver som ikke har nådd opp i A-stallen når junioralderen var passert. Dagens Fana-lag har allerede en håndfull som faller i denne kategorien.

Den gamle englandsproffen Rune Vindheim (ex. Burnley og Hartlepool) er lagets trener. Han beskrives som en trener som satser på disiplin og stor treningsintensitet, noe som kan vise seg å være lagets største styrke.

Vindheim går på sin fjerde sesong som Fana-trener i år, etter at kontrakten hans ble fornyet i fjor høst. Han råder over et purungt lag som jevnt over er lite forandret fra fjorårssesongen. Forsvarsspilleren Mads Sognve har tatt turen over broen og skal prøve seg for Nest Sotra i Adeccoligaen. Til gjengjeld kan Fana glede seg over at spissen Stian Dyngeland gjør returen fra Sogndal permanent, etter at han var lånt ut til Fana på høstsesongen i fjor. Hans makker i Fana-angrepet blir Mathias Totland som er født i 1997. Totland er fast inventar på U17-landslaget, og har i vinter vært i søkelyset til flere storklubber – deriblant Olympique Lyon.

Med et bortimot uforandret lag fra det som tok 8. plassen i fjor er det kanskje noe overraskende at forventningene til Fana i år er såpass lave. Mye av årsaken til det må nok tilskrives lagets svake prestasjoner i treningskampene i vinter. De siste årene har det vært veldig jevnt i bunnen av denne andredivisjonsavdelingen. Det betyr at de lagene som ikke finner flyten fort sliter. Det blir sikkert jevnt i år også, men min knapp settes på at Fana blir ett av lagene under nedrykkstreken.

Tabelltips: 12. plass
Share