Øyvinds analyse: Åsane

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 30 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Haag i Nederland der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via nettsider og aviser.


Trener: Kjetil Knutsen

Plassering siste 5 sesonger:
2013: 10. plass i 2. div. avd. 3
2012: 3. plass i 2. div. avd. 3
2011: 4. plass i 2. div. avd. 3
2010: 6. plass i 2. div. avd. 1
2009: 4. plass i 2. div. avd. 3

Treningskamper:
Brann 2 (n) 4-3
Lysekloster (b) 4-1
Stord (n) 1-3
Sotra (n) 2-1
Fyllingsdalen (b) 2-0
Nest Sotra (h) 5-1
Brann 2 (h) 0-0
Skedsmo (n) 1-1

Vurdering:
Åsane er som en gammel traver å regne i norsk andredivisjon. I år går laget løs på sin tolvte strake sesong på dette nivået. I løpet av denne perioden har de oransjekledte jevnt over kjempet i toppen, selv om de aldri har klart å ta steget helt ut. Ting så imidlertid ganske så lyst ut i fjor da de ved halvspilt sesong kjempet side om side med Vindbjart og Nest Sotra om opprykk.

Skjebnen ville det imidlertid annerledes. På høstsesongen var det kun Arna Bjørnar som sanket mindre poeng enn Åsane, dermed falt bergenserne som en sten på tabellen og endte tilslutt på en skuffende 10. plass, dog med armlengdes avstand til nedrykksspøkelse. Hva som var årsaken til denne kollapsen kan man selvsagt fra utsiden bare spekulere i, men det er åpenbart at en slik tapsrekke som Åsane leverte tærer på både spilleglede og lagmoral. Det mest synlige grepet som har blitt gjort i etterkant er at trener Morten Røssland har blitt byttet ut med fjorårets Fyllingsdalen-trener Kjetil Knutsen.

Trenerskiftet ser ut til å ha hatt en effekt. I treningskampene har Åsane fremstått som en revitalisert utgave av seg selv, med solide seire over rivalene Nest-Sotra og Fyllingsdalen som høydepunktene. Imidlertid har Åsane måttet se to av sine beste spillere glippe til Nest-Sotra før årets sesong, nemlig Joakim Hammersland og Øystein Aksnes. Deres tomrom på midtbanen til Åsane skal fylles av stortalentet Stian Nygård, som sies å ha tatt store steg i løpet av vinteren.

I tillegg har to av Arna Bjørnar sine beste spillere fra i fjor meldt overgang til Åsane, nemlig ex-kaptein Rune Gravdal og Sindre Tjelmeland, som scoret et av de peneste målene i Idrettsparken i fjor i en kamp som endte 3-2 til EIK. En annen som skifter fra rødt til oransje er Per Christian Pedersen, som kommer fra Brann 2.

Spillerstallen til Åsane fremstår som en god blanding av ungt og rutine, der selve bærebjelkene i laget er goalgetteren Niklas Lerpold og midtstopperen med sin karakteristiske korte shorts – Jahn-Ove Wiik som har fortid i Adeccoligaen med Løv-Ham. Lerpold gikk skadet store deler av fjoråret, men rapporteres å være i veldig god form før sesongstart i år.

Åsane kan se ut til å ha funnet tilbake til noe av den formen de viste på vårsesongen i fjor. Med en bred stall, og mange gode unggutter som banker på A-lagsdøren skal bergenserne på papiret være et lag som skal kjempe på øvre halvdel av tabellen i år.

Tabelltips: 4. plass
Share