Øyvinds analyse: Førde

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 30 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Haag i Nederland der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via nettsider og aviser.


Trener: Knut Erik Folland

Plassering siste 5 sesonger:
2013: 3. plass i 2. div. avd. 1
2012: 1. plass i 3. div
2011: 13. plass i 2. div. avd. 3
2010: 8. plass i 2. div. avd. 1
2009: 1. plass i 3. div.

Treningskamper:
Sogndal 2 (b) 2-1
Florø (h) 1-4
Fyllingsdalen (b) 1-2
Træff (n) 2-2
Eid (h) 4-1
Ålgård (n) 1-1
Herd (h) 6-0

Vurdering:
Førde måtte i fjor ta til takke med en respektabel tredjeplass i den tøffe østlandsavdelingen, etter at de hadde toppet tabellen da lagene tok sommerferie. Dette var allikevel Førdes beste tabellplassering i moderne tid, og det hviskes nok derfor litt i gangene i Førde nå om at denne sesongen skal det vær deres tur.

I motsetning til erkerivalen Florø, mønstrer Førde et relativt rutinert mannskap med flere spillere med erfaring fra høyere nivå. Blant dem er Alexander Ødegård, tidligere Viking og Rosenborg, og med landskamper for Norge. Midtstopper og kaptein på laget er Vegar Gjermundstad, som har spilt i tippeligaen for Sogndal og Lyn, og som den gang var regnet som et stort talent. Skader har imidlerid lagt en demper på karrieren til Gjermundstad, som riktignok ennå bare er 24 år gammel.

En annen spiller som lenge var ansett som et supertalent er Thor Jørgen Spurkeland, som spiller på lagets midtbane. Han debuterte på Brann som 17-åring, men fikk ikke den karrieren man hadde håpet på. I andredivisjon holder han uansett et meget høyt nivå, og blir en viktig spiller for Førde denne sesongen. Særlig siden Førde har mistet sine to toppscorere, Christoffer Hafsås (gikk til Fyllingsdalen i fjor sommer) og Kristian Opseth, som gikk til Sogndal på tampen av overgangsvinduet i mars.

Maid Memic er kanskje et ukjent navn for de fleste egersundere, men blant fotballfolk i Hordaland har han vært et hett navn lenge etter at han har bøttet innpå mål for Voss i tredjedivisjon. I midten av mai blir Memic klar for Førde når han avslutter studier i utlandet, og da håper sogningene at tomrommet fylles etter Opseth, som har scoret 49 mål for Førde på de to siste sesongene. Andre signeringer er backen Matias Fjeldal Olsen (fra Skive i dansk 1. divisjon) og keeperen Ante Knezovic (fra Rot Weiss Darmstadt), som begge har en CV som tilsier at de skal være gode forsterkninger for Førde.

Når trener Folland går løs på sin åttende strake sesong for Førde tyder det på en klubb som er villig til å tenke langsiktig. De signeringene som er gjort i løpet av vinteren tyder også på at Førde er en klubb som er villig- og i stand, til å satse. Spillerstallen virker i utgangspunktet sterk, det store spørsmålet er imidlertid om Førde klarer å snu den negative trenden laget var inne i i fjor høst. Man skal være forsiktig med å lese for mye ut av treningskampene, men en del ting kan tyde på at det ennå er noe rusk i maskineriet til Førde. Av den grunn klarer jeg ikke å se at Førde kommer til å kjempe fullt så høyt på tabellen som de sikkert skulle ønske.

Tabelltips: 7. plassShare