Øyvinds analyse: EIK

Vår analyse er foretatt av Øyvind Mong, 30 år gammel utflyttet egersunder, og tidligere ivrig spiller i EIKs ungdomsavdeling. Bor for tiden i Haag i Nederland der han jobber for Statoil. Har tidligere jobbet en del som freelancereporter og blant annet dekket en del andredivisjons-kamper på Østlandet for Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. Fortsatt ivrig EIK-supporter, selv om det mest blir å følge med via nettsider og aviser.


Trener: Bengt Sæternes

Plassering siste 5 sesonger:
2013: 7. plass i 2. div. avd. 3
2012: 10. plass i 2. div. avd. 3
2011: 2. plass i 3. div. (opprykk pga. Starts nedrykk fra tippeligaen)
2010: 2. plass i 3. div.
2009: 3. plass i 3. div.

Treningskamper:
Klepp (h) 3-0
Frøyland (h) 5-2
Staal (h) 3-2
Vidar (b) 1-0
Gangwon (n) 1-3
Jerv (h) 2-3
Bryne (b) 3-1
Ålgård (h) 2-1
Vard (b) 0-3
Vidar (h) 0-3

Vurdering:
Selv om det lenge så mørkt ut med tanke på nedrykk, endte EIK tilslutt på syvende plass etter fire strake seiere på slutten av fjorårssesongen. Allikevel var det kanskje mer lettelse enn glede å spore hos egersunderne, da mange hadde forventet at tigrene skulle være med å kjempe i toppen i fjor.

Etter opprykket i 2011 har imidlertig EIK tatt store steg som klubb, både organisatorisk og økonomisk. Med et årsbudsjett for klubben som nærmer seg 10 millioner kroner, og flere spillere på proffkontrakter ligger det nå et fundament for ytterligere sportslig suksess. I den grad EIK sliter med å tiltrekke seg spillere i dag er det heller geografien enn økonomien som legger begrensninger.

Kun en håndfull av dagens A-lagsspillere var med da opprykket ble sikret for litt mer enn to år siden, og etter at Kristian Koldal, Jan Eric Gløpstad, Jan Eric Wetteland og Asle Sirevåg la sko og hansker på hylla i vinter, er et «hamskifte» fullført for EIKs A-lag. Brorparten av spillerne i EIKs antatt beste lagoppstilling har kommet fra Bryne de siste par årene, flesteparten hjemvendte egersundere. Kai Ove Stokkeland skulle være kaptein og dirigere lagets midtbane, men har vært såpass skadeplaget at det spørs om han noen gang kommer tilbake til sitt gamle jeg. Midtbanen er allikevel lagets sterkeste lagdel med Jostein Salvesen, som overtar kapteinsbindet i Stokkelands fravær, samt Kenneth Grande, Sverre Larshus Larsen og Kim Robert Nyborg som ypperligere alternativer.

Fremover på banen mangler det heller ikke på alternativer, selv om en kanskje kan påstå at Martin Håland, Espen Rasmussen og Mathias Perttamo alle innehar noenlunde de samme kvalitetene, og at man mangler en klassisk goalgetter. Det er allikevel tydelig at det er forsvaret som har blitt prioritert på overgangsfronten i år. Danske Dennis Nielsen kommer fra islandsk førstedivisjon, og meldes å holde et høyt nivå for norsk andredivisjon. Aleksandras Ivanauskas har flere hundre kamper i litauisk eliteserie, og bør etterhvert også ta nivået greit. Spennende er det også med nederlenderen Iljaas Rodjan som har vært en del av Ajax sitt talentakademi.

I siste treningskamp mot Vidar, som endte med 0-3 tap på Husabø, stilte EIK med et tilnærmet reservelag. Ellers har stort sett treningkampene bekreftet det nivået en forventer at EIK skal ligge på, både resultatmessig og spille messig – ett hakk over Vidar og Ålgård, men et par hakk under Vard.

Spillerstallen til EIK er kanskje ikke like bred som den har vært foregående år, men startelleveren skal være bedre enn før. Den skal ha mer enn nok ballast til å kjempe på øvre halvdel av tabellen. Jeg tillater meg allikevel å sette et ydmykt og lite spørsmålstegn ved hvor godt et lag, med så få spillere med EIK som sin moderklubb, vil takle en eventuell motgang.

Tabelltips: 6. plass


Share