Tilbakeblikk til siste Oslotur i 1961

Det har runnet mye vann i havet siden EIK sist spilte kamp i Oslo og Bislett. Datoen var 6. august 1961, og kampen var en tredjerundekamp mot Skeid, som den gang var blant de beste lagene i Norge. Etter at EIK hadde yppet seg litt i åpningsminuttene ble det helst en forsvarskamp for egersunderne, som tross heorisk innsats tapte 3-0. I referatet fra Stavanger Aftenblad (under) får EIK ros for sitt spill og sin innsats, og ønskes velkommen tilbake. Hvem skulle tro at det kom til å gå hele 53 år til neste gang EIK skulle opptre i hovedstaden.

Avansementet til tredje runde var jo ellers et lyspunkt i det som hadde vært en svært dårlig sesong for EIK, med nedrykk fra Landsdelsserien til den nyopprettede tredje divisjonen. Og 1961 var foreløpig siste gang EIK spilte på nivå to i seriesystemet. I osloavisene fikk EIK dårligere kritikk (se under), mens overskriften reflekterer over at både Haugar, Vard og Ulf gikk videre til fjerde runde. Aftenbladets ene side med dekning fra tredje runde i cupen viser oss at en del var annerledes enn det er i dag. Det som slår meg mest er at det ensidige fokuset på topplagenes innsats ikke eksisterte den gang. Vikings tap mot Haugar vies naturlig nok mest plass, men ikke med en så veldig større artikkel enn det EIK og Ulf får. I en kronikk som tar for seg runden sett under ett nevnes det også at nettopp det at de små og mellomstore klubbene har sin sjanse i cupen er dens sjarm.

Hva var verden ellers opptatt av den helga EIK spilte på Bislett? Forsiden var preget av at Sovjetunionene nettopp hadde foretatt sin andre bemannede romferd, der Major Titov kretset rundt jorden i ett døgn før han landet igjen.

I en annen stor artikkel i avisa gjøres det et poeng av at Ryfylkeveien mellom Strand og Suldal fremdeles mangler åtte millioner for å bli ferdig, noe som vel var et adskillig mer saftig beløp den gangen enn i dag, når en må bla opp med samme sum for å sikre seg en funkisbolig i Kråkefjellet.

Ellers var det duket for serieåpning i den såkalte overgangsserien fra det gamle seriesystemet til tiklubbsserien. Viking skulle møte Ørn Horten i første kamp, og i en annonse leser vi at det vil koste en publikummer seks kroner for en sitteplassbillett, mens ståplassene kostet fire kroner. Barn slapp med halv pris.

I en annonse fra Eik & Hauskens maskinforretning påstås det av en bonde at «det kommer aldri annen traktor enn Fordson her på gården!». I lys av de siste dagers bondeopprør kan det vel trygt sies at vi har sett ganske få Fordson-traktorer ute ved bøndenes velblokkader!

For de som verken var interessert i traktorer eller fotball kunne kanskje det nystartede NRK-TV være av interesse. Menyen denne mandagskvelden inneholdt et interessant og lærerikt program om konservering av frukt og bær, mens man kunne bli med på en halvtimes reise i Mexico før prøvebildet igjen kom på etter to timers sending. Ingen streaming fra EIK-kamper i Oslo den gangen altså!

Og for å avslutte med et bilde som ikke er fra Osloturen, men som viser EIKs spillere i 17. maitoget 1961, med den drakta de brukte i Oslo mot Skeid. Bildet er et av få kjente fargebilder tatt av EIK fra den tiden, og tar jeg ikke feil er det tatt i Bøckmans Gate, der toget ser ut til å gå i motsatt retning i forhold til i dag:

Share