Klart for sesongens siste bortekamp

EIK drar i morgen ettermiddag til Ålgård for å spille årets siste bortekamp. Etter tapet i Bergen mot Åsane og uavgjort hjemme mot Førde er det kampen om andreplassen som gjelder. Før denne serierunden ligger vi to poeng foran Vard Haugesund, som også tapte mot Åsane i forrige seriomgang. Målet må helt klart være å holde denne tabellplasseringen, som i så fall vil være tangering av plasseringen for nøyaktig 30 år siden.

Ålgård er som kjent fortapt, og må spille i tredje divisjon neste sesong. Det til tross for en sterk 1-0 seier mot Lyn på Bislett sist helg. Scoringen kom på straffe fra bulgaren Kristian Krastev i siste spilleminutt, og sørget for gjesdalbuenes første borteseier (og poeng) for sesongen. Og borteformen er nok hovedgrunnen til at Ålgård ligger der de ligger på tabellen. Hjemme på lagets nye stadion på Solås har det blitt fem seire og like mange tap, mens to kamper har endt uavgjort. En sånn middels hjemmestatistikk altså.

Sesongen 2014 var året da Ålgård skulle ta et steg videre, og kjempe om opprykk til første divisjon. Man satset på at entusiasmen rundt det nye stadionet skulle smitte over på spillerne. Men så har ikke skjedd. En spillertropp som på papiret ikke ser ut som et bunnlag har på ingen måte prestert opp i mot sitt beste før i enkelte kamper nå på slutten av sesongen. Flere spillere forsvant i sommer da tabellen begynte å tegne seg, mens backen Kristian Høvring gikk hardt ut på sosiale medier da en av Ålgårds største supportere ble litt i overkant negativ i sine skriverier.

Trener Hans Olav Frette trakk seg på forsommeren (uten at resultatene nødvendigvis var avgjørende for det), og vikar Tommy Bergersen har heller ikke greidd å gi svarttrøyenes tilhengere mye å juble for. Dermed blir det å spille i lokalfotballens «indrefilet» når klubben neste år feirer 100 år, etter 12 strake sesonger på nivå tre.

Første gang vi møtte Ålgård var for 95 år siden, da EIK fremdeles var under turnforeningens fane, og spilte klubbens første kamp. Den gang vant vi 5-0 på Slettebø, men senere har vi ofte hatt store problemer mot Ålgård. Og da glemmer vi heller ikke at vi i 1962 vant hele 9-0 i en seriekamp i Idrettsparken. For et av våre største lavmål som klubb kom for sju år siden, da vi tapte to seriekamper mot Ålgårds B-lag.

Totalt har vi møtt Ålgårds A-lag 30 ganger i serien. Vi har vunnet tolv ganger, mens det har blitt tap hele 20 ganger. Åtte kamper har endt uavgjort.

Hjelpetrener Svein Harald Vigrestad forteller at han og Bengt Sæternes har hatt full tropp å velge spillere fra, bortsett fra langtidsskadde Sverre Larshus Larsen. Og etter å ha glemt det i omtalen av kampen mot Førde føyer vi til en gratulasjon til Kenneth Grande, som spilte sin A-lagskamp nummer hundre for EIK mot sunnfjordingene.

Ålgård har ikke presentert noen spillertropp på sin hjemmeside, men midtbanespilleren Gunnar Valsson er ute med suspensjon etter at han fikk sitt sjuende gule kort for sesongen mot Lyn. Tidligere EIK-spiss Martin Håland spiller som kjent for Ålgård. Martin har etter overgangen spilt 8 kamper i den svarte drakta og scoret to mål. Om han spiller mot EIK er vel ikke helt klart. I utgangspunktet hadde klubbene en «gentlemens agreement» om at han ikke skulle spille kampen, men i og med at den nå ikke har betydning i opp- eller nedrykksstriden kan det vel tenkes.

Det blir uansett spennende å se hvordan Ålgårds nye stadion ser ut. Og blir det som det pleier er det nok en anseelig bilkortesje som legger ut på den fem mil lange veien nordover langs E39.

Kampstart er klokka 13:00 i Myrhålå på Solås. Ta til venstre ved Meierikrossen (første rundkjøring på Ålgård).


Share