Er årets lag tidenes beste EIK-årgang?

For en stund siden hadde jeg en samtale med «fellow supporter» Sigmund Hadland. Spørsmålet vi dvelte over var: Har vi noen gang hatt et bedre A-lag? Svaret på et slikt spørsmål blir selvsagt subjektivt, men realistisk sett hadde nok ingen av fortidens EIK-lag klart å hamle opp med EIK anno 2014. All erfaring viser at fotball og annen idrett har vært i konstant utvikling mot et kvalitetsmessig høyere nivå helt siden den moderne idrettsbevegelsen oppstod i victoriatidens England.

En måte å måle dagens EIK-lag opp i mot som kanskje er mer interessant er å finne ut hvor gode vi var i forhold til andre lag i Rogaland og Norge. Da blir det å foreta et dypdykk i gamle tabeller, og telle hvor mange lag som plasserte seg høyere opp i divisjonssystemet enn oss.

I 2014 er det totalt 32 klubber som spiller i en høyere divisjon enn oss, mens det er fire puljevinnere som har kommet høyere enn oss på tabellen i Oddsenligaen. Vi er poengmessig det dårligste av de fire lagene som ligger på andre plass, og tellingen viser dermed at vi rent statistisk er det 40. beste laget i Norge i år.

Har vi så noen gang vært bedre?

Det er nærliggende å først ta utgangspunkt i sesongen 1984, da vi også ble nummer to i datidens tredje divisjon. Den gang var det totalt 36 klubber som spilte på de to øverste nivåene, mens det var seks puljer i tredje divisjon. Dermed var det 42 klubber som tabellmessig plasserte seg høyere enn oss. Poengmessig var vi best av de klubbene som endte på andreplass på tabellen, så dermed kan vi si at vi tabellmessig var det 43. beste laget i Norge det året. Altså litt dårligere enn i år.


Går vi lenger tilbake hadde EIK også en god sesong i 1969, da vi endte på fjerde plass i tredje divisjon. Den gang var det totalt 26 klubber på de to øverste nivåene i seriesystemet. X-faktoren blir de to tredjedivisjonspuljene i Nord-Norge, som også formelt sett hadde andredivisjonsstatus, men som ikke hadde mulighet til å spille i det landsomfattende ligasystemet. Jeg velger derfor å regne disse puljene som tredjedivisjonsavdelinger, noe også nettstedet «Norsk fotballarkiv» har gjort. EIK endte på fjerde plass i sin pulje, og hadde dermed 24 klubber over seg tabellmessig. Man kan derfor si at i 1969 ble vi omtrent nummer 50 i Norge, altså igjen dårligere enn i årets sesong.

Neste virkelig gode sesong når vi går bakover i tid var i den såkalte maratonsesongen 1961-62, da Norge gikk over til å spille en sesong som gikk vår-høst. Men selv om vi vant nivå tre klart denne sesongen var det divisjonsmessig hele 62 klubber som spilte i en høyere divisjon enn oss. Så selv med 9-0 over Ålgård på hjemmebane (som Rune Iversen husker godt) kan ikke denne sesongs EIK-lag komme med i betraktningen.


Går vi ytterligere fire år tilbake i tiden, til sesongen 1958-59, kan det derimot hende at vi hadde et lag som kan vurderes å være «tidenes EIK-lag». Den gang spilte totalt 16 klubber på øverste nivå (Hovedserien), mens det var sju puljer i divisjonen under, der EIK spilte. Vi endte på tredjeplass i vår gruppe, bak Haugar og Bryne, og hadde dermed 14 klubber over oss på tabellen. Poengmessig var vi nummer sju av de lagene som endte på tredjeplass på tabellen. Og endte dermed totalt sett på 37. plass i ligasystemet. Tre plasser høyere enn i år. Var dermed EIKs 1959-årgang tidenes EIK-lag?

Fra den tiden da det ikke eksisterte en landsomfattende liga blir det selvsagt vanskelig å sammenligne. Første gang EIK hadde en virkelig god sesong var i 1932, da vi med spillere som Magnus Salvesen, Egil Jacobsen og Gunleif Olsen i hovedrollene ble nummer tre i Rogalands kretsserie klasse A. Bak Viking og Stavanger IF. Men totalt sett var det hele 33 fotballkretser i Norge på den tiden, og med vår tellemåte skulle EIK derfor være omtrent på 70. plass blant landets klubber. Trolig var vi mye bedre enn det, noe gode resultater mot Vålerengen, Brann og Kvik-Halden viser. Men statistisk sett var vi altså ikke på samme nivå som i dag.

I den avbrutte sesongen 1939-40 lå vi også på tredjeplass på tabellen da det tyske angrepet på Norge kom i april 1940. Men da spilte vi i den nylig opprettede Norgesserien, som var øverste nivå. Totalt var det elleve puljer med seks eller sju lag i denne serien. I og med at den aldri ble ferdigspilt blir det litt vanskelig å nøyaktig tabellplassere EIK i forhold til andre klubber, men vi var blant de tredjeplasserte som hadde best poengscore i forhold til spilte kamper. Og etter en nøktern vurdering kommer jeg fram til at vi tabellmessig var omtrent det 30. beste laget i Norge da krigen brøt ut. Og igjen det tredje beste i Rogaland.

Jeg velger derfor med å konkludere med at EIKs 2014-årgang har hatt en fantastisk sesong som vi kan være veldig stolte av. Men statistisk sett var vi enda bedre like før krigen, og på slutten av 1950-tallet.


Share