Jevn statistikk mot Bryne

Søndagens kamp mot Bryne er det første møtet mellom de to klubbene i serien på hele 54 år. Det sier litt om at EIK og Bryne på mange måter tok forskjellig retning da norsk fotball for alvor begynte å bli spisset i toppen på begynnelsen av 1960-tallet.

Helt fram til 1962 var det to avdelinger i toppserien, og sju avdelinger på nivå to. EIK rykket siste gang ned fra dette nivået i 1961, og har siden spilt 16 sesonger på nivå 3, 38 sesonger på nivå 4 og 2 sesonger på nivå 5. Bryne har spilt 17 sesonger på øverste nivå, 35 sesonger på nivå 2 og kun 4 sesonger på nivå 3 siden den gang. Og etter at vi møtte hverandre i serien i 1963-sesongen har vi altså ikke hatt flere møter med «Jærens superlag» før vi skal i ilden mot dem på søndag.

På mange måter overtok Bryne den rollen EIK hadde hatt før krigen. Som den eneste klubben i sørfylket som kunne utfordre de beste stavangerklubbene. Ålgård hadde sin korte storhetstid like etter krigen, og i perioder har også Ulf yppet seg. Men i sum har det vært Bryne som har stått opp i mot Stavanger, og da i sær Viking, som klubben etablerte et intenst rivalforhold til på 1960- og 70-tallet.

Men går vi tilbake til 1950-tallet var det EIK og Bryne som kunne regnes som rivaler. De to klubbene hadde en rekke tøffe oppgjør seg i mellom på slutten av dette tiåret, da begge klubbene hevdet seg bra i Landsdelsserien (nivå 2). Den kanskje viktigste kampen mellom EIK og Bryne ble spilt i Idrettsparken 12. mai 1959. Begge lag kjempet om kvalikplass om opprykk til Hovedserien, og i en svært spennende kamp ledet EIK 2-1 helt til kampen gikk inn i overtiden. Da utlignet Bryne, og det ble de som fikk spille kvalik (som de tapte).

Før krigen var ikke en gang Bryne regnet blant de beste klubbene på Jæren. Og vi må til sesongen 1947-48 for å finne første gang EIK og Bryne møttes til seriekamper. EIK vant begge gangene. Først 2-1 på Bryne, og deretter 5-3 på Husabø, etter hattrick av Maurits Nilsen. Vi møtte Bryne på nytt året etter, og tapte da 2-1 hjemme i Idrettsparken. Bryne vant puljen og rykket opp i Landsdelsserien, men ett av to tap fikk de mot EIK, da vi vant 2-0 på Jæren mot slutten av sesongen.

Vi må deretter helt fram til 1957-58 for å finne de neste kampene mot Bryne. Da i Landsdelsserien etter at EIK hadde rykket opp i 1957. Men denne gang var det Bryne som vant begge gangene. Først med 4-1 i Idrettsparken, og deretter med 4-0 på Bryne Stadion. Sesongen etter endte begge kampene uavgjort. Først 1-1 på Bryne, og deretter den allerede omtalte 2-2 kampen i Egersund.

I 1959-60 endte både EIK og Bryne langt nede på tabellen. En av sesongens største oppturer for EIKs del kom da vi vant hele 5-1 hjemme mot Bryne (bildet under), mens vi tapte 2-0 i kampen på Jæren.

I 1960-61 leverte EIK en trøstesløs sesong, og rykket ned til nivå tre. Sesongens eneste seier i serien kom mot nettopp Bryne, som ble sendt hjem med 1-0 tap etter en scoring av Hans Helvig. I kampen på Bryne tapte vi 2-0.

To år fram i tid hadde også Bryne falt ned til nivå tre. Men i tredje serierunde viste de at det var klasseforskjell mellom dem og EIK da de nedsablet oss hele 7-0 foran 500 tilskuere på Bryne Stadion. På den tiden hadde EIK fortsatt et større publikum enn Bryne, og det doble antallet så at lagene spilte uavgjort 1-1 i Egersund på høstparten etter at Bjørn Reidar Berentsen hadde scoret okka mål. Dette var samtidig den siste seriekampen mellom de to klubbene. Bjørn Reidar Berentsen er en av mange som vil sitte på tribunen søndag og håpe på at poengene blir igjen i Egersund.

Totalstatistikken for seriekamper mot Bryne viser følgende:
Spilt: 14 Vunnet: 5 Uavgjort: 3 Tap: 6 Målforskjell: 21-30

I cupen har vi møtt Bryne fire ganger, alle med tap for EIK:
1958: 0-4 (h)
1964: 1-3 (b)
1979: 0-3 (h)
2003: 2-3 (h)

Derimot husker mange av våre supportere en kamp i Rogalandscupen med stor glede. Da vi i 1983 slo et nær toppet brynelag med 4-3 foran mange hundre tilskuere i Idrettsparken. Undertegnede var også en av bare rundt 60 tilskuere som så EIK slå Bryne med 3-2 i semifinalen i denne cupen i 2001. Kampen ble spilt på Vikbanen på Orre, og vi scoret alle våre tre mål på straffer før kampen.

De siste årene har vi hatt for vane å møte Bryne til treningskamp på Jæren like før seriestart. Så også i år, da et nokså redusert EIK-lag tapte 2-1. Måtte vi minst reversere det resultatet søndag!Kristian Koldal i aksjon mot Bryne i treningskampen i 2013, da han utlignet for EIK helt mot slutten med en suser av et frispark fra 35 meters hold.

Share