Bjarnason ser mot 2018

Ólafur Örn Bjarnason stortrives i Egersund etter sin første sesong som sjef for A-laget til EIK. Nå er jobben med å forberede seg til 2018 for alvor i gang.

A-LAGET

Det er et drøyt år siden EIK presenterte islendingen som ny hovedtrener for EIK Fotballs flaggskip. Bjarnason har ledet laget gjennom en sesong som har vært krevende, men samtidig med utrolig mange høydepunkter. Sesongen ble avsluttet med en særdeles god høst hvor formtabellen viste at EIK var et av de beste lagene i den nye og forsterkede PostNord-ligaen.

– Det har vært en sesong hvor det har gått litt opp og ned. Rent spillemessig, med tanke på ballinnhav, skapte sjanser og sjanser mot oss, synes jeg vi har prestert ganske godt helt siden i sommer, sier Ólafur Örn Bjarnason.

» Spillemessig har vi prestert veldig bra i veldig mange kamper, men i en del oppgjør fikk vi dårlig betalt». Ólafur Örn Bjarnason

Varierende start

Sesongstarten var preget av en del fravær grunnet skader og karantener. Det førte til mange omrokkeringer og varierende resultater.

– Vi måtte bruke veldig mange spillere. Nesten alle spillerne i troppen fikk kamper fra start i vårsesongen. Det var utfordrende, men utover høsten klarte vi å hente oss inn, sier EIK-treneren.

Det er i utgangspunktet mest resultatmessig at islendingen føler det har gått riktig vei i sommer og høst.

– Spillemessig har vi prestert veldig bra i veldig mange kamper, men i en del oppgjør fikk vi dårlig betalt, sier han.

Lot seg ikke stresse

Bjarnason og resten av trenerteamet lot seg ikke stresse da det gikk litt trådt i starten av sommeren.

– Det var viktig at vi ikke lot oss påvirke av omgivelsene som kanskje opplevdes som litt turbulente. Vi jobbet bevisst med det som var planen vår hele tiden, og vi følte vi hadde noe bra på gang. Det handlet om å være tålmodig, for da ville uttellingen komme. Derfor var det aldri aktuelt å foreta noen drastiske endringer, sier han.

– I svært få kamper ble vi utspilt denne sesongen, og i flere kamper var vi flinke til å hindre tap i kamper hvor vi ikke hadde helt dagen. Det var en avgjørende god egenskap, fortsetter han.

Cuphøydepunkt

Den historiske cuptriumfen mot Viking og den gode cupkampen mot Haugesund vil for alltid bli husket av EIK-supportere. Det samme gjelder EIK-treneren, men det var i en tid hvor laget slet med uttellingen i ligaen.

» Cupkampene er noe som krydrer våren og sommeren. Men likevel tar det nok litt av fokuset når man da skal vende tilbake til hverdagen i mellom kampene». Ólafur Örn Bjarnason

– Cupkampene er noe som krydrer våren og sommeren. Men likevel tar det nok litt av fokuset når man da skal vende tilbake til hverdagen i mellom kampene. I tillegg var det et tett kampprogram som gir litt slitasje på spillerne. Uansett var det noen fantastiske øyeblikk for oss, sier Bjarnason.

Høstsesongen ble virkelig god for tigrene som sanket poeng jevnt og trutt i tillegg til å levere meget gode prestasjoner, blant annet med 6-1-seieren mot Bryne.

– Egentlig var det lite forskjell på kampbildene i vår og i høst, men det handler om å ta de små stegene i riktig retning, og det er de som gjør de store utslagene. Vi burde tatt enda flere poeng enn vi gjorde i høst, for kamper som mot Byåsen og mot Odd 2, er det utrolig at vi ikke tar tre poeng, sier han

Stor forandring for Bjarnason

Ólafur Örn Bjarnason kom fra trenerjobben i Fyllingsdalen og byttet ut Bergen med Egersund. Han mener det er store forskjeller på klubbene.

– Den største forskjellen er interessen rundt klubben her i byen. Det er ekstremt mange som bryr seg og som følger klubben nøye. Interessen er rett og slett enorm blant eigersunderne, sier den tidligere seriemesteren for Brann.

Foran årets sesong, var PostNord-ligaen halvert hvor fire avdelinger ble gjort til to avdelinger. Det har gitt store utslag, mener Bjarnason.

– Nivået i avdelingen er betydelig høyere nå. I de foregående sesongene har det vært vanlig at to-tre lag har vært klart best, men i år skiller det svært lite mellom topplagene og bunnlagene. Absolutt ingen kamper er enkle. Avdelingen er jevnere og tøffere, mener islendingen.

– Det er langt mer strategi og taktikk i årets 2. divisjon. I fjor var det flere unge spillere på lagene og mange tenkte utvikling. Nå er lagene langt mer resultatorientert og ligaen har blitt veldig profesjonalisert, sier han.

«Det er langt mer strategi og taktikk i årets 2. divisjon. I fjor var det flere unge spillere på lagene og mange tenkte utvikling. Nå er lagene langt mer resultatorientert og ligaen har blitt veldig profesjonalisert». Ólafur Örn Bjarnason

I gang med 2018-forberedelsene

Han og resten av den sportslige ledelsen har allerede startet jobben med å forberede seg til sesongstart i 2018. Bjarnason gleder seg veldig til å ta fatt på sin andre sesong som EIK-trener.

– Vi må være grundige og jobbe hardt for å bygge klubben og et godt lag i 2018. Får vi satt sammen det riktige laget, er det lite som skal til før vi er i stand til å kjempe i toppen. Vi trenger ikke prestere så mye bedre for å matche de beste lagene. Nest-Sotra, som rykker opp, var et lag vi rundspilte og burde vunnet mot i Bergen

Han tror at neste års sesong vil bli rekordjevn.

– Det er et høyt antall klubber som har planer om å satse skikkelig i 2018. Bryne, Hødd, Notodden, Fram Larvik, Hønefoss, klubbene som rykker ned fra OBOS-ligaen og flere andre.

«Det er et høyt antall klubber som har planer om å satse skikkelig i 2018. Bryne, Hødd, Notodden, Fram Larvik, Hønefoss, klubbene som rykker ned fra OBOS-ligaen og flere andre». Ólafur Örn Bjarnason

Savner ikke Bergen eller Island

Derfor er det viktig at vi er flinke i vinter om vi skal ha mulighet til å hevde oss, sier Bjarnason.

Islendingen Bjarnason trives også godt i Egersund når han ikke er på treningsfeltet for tigrene.

– Det blir selvsagt veldig mye fotball med oppgavene jeg har i klubben. Men jeg stortrives i Egersund, og savner verken Island eller Bergen, smiler Bjarnason.

Denne artikkelen er tidligere publisert i EIK-magasinet høsten 2017.

Share