Andersen: – Tidenes EIK-år!

2017 kommer til å stå igjen som et av de beste årene i EIKs historie. Høydepunktene har stått i kø for daglig leder Kenneth Andersen.

EIK-SESONGEN

– Vi kan kanskje karakterisere året som er i ferd med å ebbe ut, som tidenes beste år i EIK.

Det sier EIK Fotballs daglige leder om 2017. For det har nemlig vært slik at høydepunktene har stått i kø for de som har hjertet i gult og svart. I mai slo A-laget til med cupbombe mot Viking da det ble folkefest i Idrettsparken, i juli vartet juniorlaget opp med en fantastisk finaleplass i Dana cup, mens EIKs jenter 17-lag tok en bronsemedalje. I august ble det lagt et nytt og kunstgressdekke av internasjonal stander på B&G-banen på Husabø. I oktober ble det en historisk kveld på Bryne stadion da EIK feiet Bryne av banen og vant 6-1. I samme måned ble det klart at EIKs rekruttlag ble suveren vinner av 4.divisjon og er klar for 3. divisjon i 2018. Og sist men ikke minst; snart står Espeland-Hallen klar. I tillegg har det vært flere andre høydepunkter som kunne vært nevnt.

– Summen av dette gjør at vi har hatt et fantastisk EIK-år, slår Kenneth Andersen fast.

«Summen av dette gjør at vi har hatt et fantastisk EIK-år». Kenneth Andersen

Fire hovedmål

I starten av året visste EIK-ledelsen at de hadde et tøft år foran seg, hardt arbeid og gode prioriteringer har lønnet seg.

– 2016 var et dårlig økonomisk år for oss, noe som resulterte i at vi gikk i solid minus. Dette dro vi med oss inn i starten av 2017, sier Andersen.

Dette året satte EIK Fotball seg fire hovedmål som skulle bli en realitet. Nå er alle målene vel i havn.

– Vi skulle snu den økonomiske trenden, skifte kunstgress på B&G-banen på Husabø, ferdigstilling av Espeland-Hallen og A-laget skulle beholde plassen i PostNord-ligaen. Alt har vi nå klart, sier en fornøyd daglig leder.

«Vi skulle snu den økonomiske trenden, skifte kunstgress på B&G-banen på Husabø, ferdigstilling av Espeland-Hallen og A-laget skulle beholde plassen i PostNord-ligaen. Alt har vi nå klart» Kenneth Andersen

Økonomien fra negativ til positiv

Andersen påpeker viktigheten av å ha en god klubbøkonomi.

– Vi er avhengig av å ha en sunn klubbdrift. Det har det blitt jobbet veldig hardt med i år. Vi har hatt et stort fokus på å holde kostnadene nede, samtidig som vi skal øke inntektene. Slik det ser ut nå, har vi klart å snu negativt til positivt i regnskapet for 2017. Det er utrolig viktig for oss, sier han.

– Dette har vi klart samtidig som vi har store prosjekter gående som kunstgressutskiftning og Espeland-Hallen. I tillegg har vi hatt en ny utfordring med A-laget som skal konkurrere på et mye høyere nivå i den nye 2. divisjonen, sier han.

Tøff start for A-laget

A-laget hadde en tøff start på årets sesong, men en meget god høstsesong sørget for at laget fikk en respektabel plassering og innfridde dermed målet klubben hadde satt seg; å stabilisere seg i den nye divisjonen.

– Jeg synes A-laget har gjort en god prestasjon. Vi konkurrerer mot klubber som har det dobbelte og enda mer i omsetning. Hvis du ser på de lagene vi har møtt i år, så kommer de enten fra Norges største byer, eller så har de en langt større økonomi enn vi har.

– Lag som Vidar, Byåsen, Nardo, Fana og Nest-Sotra, som alle ligger i en storby eller rundt en storby, har helt andre forutsetninger for å hente spillere fra nærområdet enn vi har. Vi jobber hele tiden for å ha et A-lag med lokal forankring, og i årets utgave er det flere lokale enn mange tenker over. I 2018 skal vi jobbe for å bli enda mer lokale, uttaler den daglige lederen.

«Jeg synes A-laget har gjort en god prestasjon. Vi konkurrerer mot klubber som har det dobbelte og enda mer i omsetning. Hvis du ser på de lagene vi har møtt i år, så kommer de enten fra Norges største byer, eller så har de en langt større økonomi enn vi har». Kenneth Andersen

Ny hovedtrener

I likhet med de fire siste sesongene, startet også 2017 med en ny hovedtrener i Ólafur Örn Bjarnason etter at Maurice Ross trakk seg.

– For fjerde høsten på rad satt vi i november i fjor uten trener og trenerteam, uten at det var noe vi selv ønsket. Det vi ønsker mest av alt, er kontinuitet, og det tror jeg vi har fått i Ólafur Örn Bjarnason. Vi er svært tilfreds med den jobben han og Ojan Bijan og resten av støtteapparatet har gjort. De har hatt vår fulle støtte hele sesongen.

– Bjarnason har jobbet med en spillertropp som har blitt satt sammen av de tre trenerne som har vært før ham. Dette fikk han som oppgave å jobbe videre med. Derfor trenger en trener tid på å bygge et slagkraftig lag. Nå har vi fått et lag som jeg synes spiller en utrolig fin fotball, og som har levert en underholdende høst, sier Andersen.

Samtidig erkjenner han at laget hadde en tøff vår mellom de fantastiske cuphøydepunktene.

– Cupen var fantastisk, men dette var kamper som tok ut veldig mye rytme av laget. Det er en vanvittig mental omstilling for en spiller å gå fra og slå ut Viking for et fullsatt Husabø til å møte Nardo borte tre dager senere, sier Andersen.

Nytt underlag på Husabø

I sommer ble kunstgressdekket på B&G-banen skiftet ut med et nytt og topp moderne kunstgress som holder høy internasjonal stander. Det gamle dekket hadde rukket å bli 11 år gammelt. Derfor var nytt dekke en av hovedmålsettingene.

– Den gamle banen har hatt utallige brukstimer og var moden for utskiftning. Det er et skikkelig løft for spillere i alle aldersklasser, at vi nå har fått nytt underlag. Det vil vi kunne nyte godt av i lang tid fremover, sier han.

«Den gamle banen har hatt utallige brukstimer og var moden for utskiftning. Det er et skikkelig løft for spillere i alle aldersklasser, at vi nå har fått nytt underlag. Det vil vi kunne nyte godt av i lang tid fremover» Kenneth Andersen

EIK-rekrutter med opprykk

Det som kanskje har imponert den daglige lederen mest i år, er EIK-rekruttenes prestasjon i 4. divisjon og som nå er klar for 3.divisjon neste år.

– Rekruttlaget vinner 4. divisjon klart, og det med et svært ungt mannskap. Det er utrolig imponerende. Jeg gleder meg over alle de unge juniorspillerne som har bidratt, og som har fått en meget bra kamparena. De har bevist at det er spillere som vi kan satse på i fremtiden, sier han og legger til:

– Neste år vil de få en fantastisk kamparena der de får anledningen til å møte lag som A-laget jevnlig har møtt på sitt nivå. Sola, Madla og Vindbjart er lag som våre rekrutter skal spille mot neste år. Det sier litt om bredden i klubben vår. Ojan Bijan skal ha en stor del av æren for suksessen. Han har lagt ned en betydelig jobb for å oppnå dette, sier Andersen.

Den sportslige ledelsen i klubben er allerede godt i gang med å utforme hvordan satsingen rundt det nye 3. divisjonslaget blir.

– Vi satser på å lage en bra treningsgruppe for de unge spillerne i distriktet, og hvor 3. divisjon blir kamparenaen. Håpet er at vi kan gjøre veien enda kortere til det å bli en 2. divisjonsspiller, sier han.

Gode EIK-damer

Et svært ungt damelag har denne sesongen bitt godt i fra seg, og det gleder Andersen seg over.

– Damelaget har gjort en veldig flott figur 3.divisjon og 4. divisjon. Det jobbes utrolig godt med vår dameavdeling i klubben. Vi har mange spillere på kretssamling og mange gode lag. I Dana Cup tok Jenter 17 en fantastisk bronsemedalje, med mange av jentene som utgjør stammen på damelaget.

«Damelaget har gjort en veldig flott figur 3.divisjon og 4. divisjon. Det jobbes utrolig godt med vår dameavdeling i klubben». Kenneth Andersen

Andersen trekker frem det gode samarbeidet med Bjerkreim på damesiden som en forklaring på de gode prestasjonene.

– Det er kjekt å se at vi har fått til et samarbeid med Bjerkreim, slik at vi har fått et bra damelag. Damefotballen i Egersund er relativt sårbar med mye utskiftninger på grunn av mange som reiser bort for å studere. Derfor er sånne tiltak bra, sier han.

Fantastiske prestasjoner på Dana Cup

Det siste Andersen trekker frem er juniorlagets prestasjon i Gutter 19-klassen og Gutter 17-klassen.

– Finaleplass er fantastisk i juniorklassen, og en vanvittig prestasjon i en av verdens største fotballturneringer. Gutter 17-laget imponerte med å komme til kvartfinalen, sier han og avslutter:

– Alle disse høydepunktene og hovedmålene som er oppnådd, gjør at det har blitt tidendes EIK-år!

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i EIK-magasinet høsten 2017.

«Alle disse høydepunktene og hovedmålene som er oppnådd, gjør at det har blitt tidendes EIK-år!» Kenneth Andersen

Share