EIKs eget fotballmuseum er åpnet

I disse dager er fotballmuseet i klubbhuset på Husabø klart for publikum. Kjell Åvendal gleder seg over at det endelig er klart.

FOTBALLMUSEUM

I forbindelse med klubbens 100-årsmarkering ble det bestemt at EIK skulle lage et eget museum. Ideen og arbeidet med fotballmuseet står Kjell Åvendal for.

– Jeg fikk ideen til et slikt museum for mange år siden da jeg var og så kamp hos den engelske Non League-klubben Witton Albion. Inne i en liten souvenirbutikk stod det et skilt med en pil til «Witton Albion Football Museum», forteller Kjell Åvendal.

– Jeg fulgte naturlig nok pilen, og kom til et lite rom med noen få kabinetter med allslags suvenirer tilknyttet klubben. Min første tanke var at dette må vi få til i EIK. Og det finnes vel ingen bedre anledning til å lage et museum enn når vi feirer 100 år, smiler Kjell Åvendal.

«Jeg fikk ideen til et slikt museum for mange år siden da jeg var og så kamp hos den engelske Non League-klubben Witton Albion» Kjell Åvendal

Stort engasjement

Dermed gikk han i gang med å utrede mulighetene for å få til et museum i klubbhuset. Det var folk positive til, og nå er museet klart for publikum.

– Jeg elsker jo alt som har med fotballhistorie og kultur å gjøre. Jeg har vært på en del andre fotballmuseer rundt forbi i tillegg til i Witton. Mest inspirasjon har jeg nok fått via flere besøk på det engelske fotballmuseet. Både da det lå i Preston, og nå i Manchester, sier Åvendal.

– Helt siden jeg så min første EIK-kamp i 1976 har jeg samlet på kampprogrammer og andre souvenirer. I tillegg har jeg fått forskjellige godbiter av andre, og noe av det som har ligget og slengt i klubbhuset har jeg reddet fra å havne på Svåheia, sier han.

«Etter at folk har sett museet ta form, har de kommet med ting de har funnet på loft og kjellere. Senest her om dagen fikk jeg en drakt og en bag fra 1970 av Bjørn Reidar Berentsen». Kjell Åvendal

Mange har bidratt

Mens arbeidet med museet har pågått, har Åvendal blitt kontaktet av mange som gjerne vil bidra med elementer som kunne passe inn.

– Etter at folk har sett museet ta form, har de kommet med ting de har funnet på loft og kjellere. Senest her om dagen fikk jeg en drakt og en bag fra 1970 av Bjørn Reidar Berentsen. Utfordringen har nesten blitt å få plass til alt. Det var begrenset plass mellom en dør og et vindu, og jeg ser jo nå at vi sikkert kunne fylt opp dobbelt så mye rom. Men jeg håper uansett at folk vil synes det er kult at vi har fått et slikt museumshjørne, sier Åvendal.

Nå som museet er ferdigstilt, jobber ildsjelen videre med andre prosjekter på vegne av klubben.

– Mitt neste prosjekt nå er å digitalisere en del gamle Betamax videoklipp fra kamper på 1980-tallet. Planen er å lage noen videoer som koples som interaktivt innhold i årets kampprogram, sier Åvendal.

Vil vil for øvrig presentere flere nyheter rundt årets kampprogram når det nærmer seg seriestart i PostNord-ligaen.

«Min første tanke var at dette må vi få til i EIK. Og det finnes vel ingen bedre anledning til å lage et museum enn når vi feirer 100 år». Kjell Åvendal

Share