EIK i 100 – slik det skjedde for hundre år siden

Vi er inne i helga der vi feirer at det er 100 år siden klubben okka ble stiftet. Her følger en oversikt over begivenhetene i september 1919.

Vi har tidligere fortalt om at Egersunds Turnforening hadde opprettet et fotballparti våren 1919, og at denne gruppa hadde begynt å trene på Øxnevads jorde på Slettebø. Etter en uttakningskamp var «fotballpartiet» klare til å møte Ålgård i sin første kamp 7. september.

I EIKs protokoll er kampen beskrevet slik:

«Søndagens kamp blev desværre ikke saa god som den burde ha blit, dertil var pladsen atfor bløt og lite skikket at spille paa. Til trods for at der regnet under hele kampen spillet de 22 i et utmerket humør. (Kanskje den gode middag paa «Grand Kafe» gjorde utslegenhet).

Utfaldet av kampen blev en seier for Egersunderne og hele 5 ganger maatte Ålgaards keeper hente ut ballen. Første maal blev sat av indre høire, andet av centerløperen, tredje av indre høire, fjerde av centerløperen og dagens femte og sidste av indre venstre.

Kampen overvares av ca. 300 mennesker der med levende interesse fulgte spillets gang hele tiden gjennom.

En uke senere, altså for nøyaktig hundre år siden i dag 14. september, var det klart for en ny kamp. Denne gang mot Ulf, og igjen på Slettebø.

Protokollen forteller at «Egersundernes hold er til denne kamp blidt noget forandret idet indre høire Pettersen har maattet trække sig tilbake fra den aktive deltagelse av helbredshensyn. K. Kjelland er derfor indtat i holdet som venstre halfback og S. Svanæs er sat paa ytre høire».

Om selve kampen skrives det i protokollen:


«Kampen søndag blev en meget stor overraskelse for de ca. 1000 mennesker der frammøtte. Først og fremst har vi det gode veir at takke for denne publikumsrekord og dernest Egersunds Musikkorps som spilte et par nummer under kampen. Men bedst av alt var det vel at de 11 utvalgte egersundere formaadde at slaa den dyktige Sandnes «Ulf» med hele 6 maal mot 1.

Etter kampen var det samling på Grand Kafe, der «man blev trakteret med nydelig kaffe og delikate smørbrød, bakefter øl og cigarer. Stemningen var høit under taket og der blev ropt utallige hurraer fra Sandnes og Egersunds side. Senere drog man saa op til «Elverhøi» hvor fotballklubben arrangerte dans, her lot det ti at Sandneseserne morret sig fortræffelig.»

Den 15. september avholdt Egersunds Turnforening sin generalforsamling. Der ble det vedtatt at fotballpartiet skulle separeres, men stå tilsluttet turnforeningen.

Men allerede dagen etter vedtok fotballpartiets egen generalforsamling at partiete skulle skilles ut som en helt egen klubb med navnet «Egersunds Idrætsklub». Den nye klubben valgte så sitt første styre og uttakningskomite.

EIK var i gang, og det er det vi feirer denne helga. Med jubileumsfest i kveld 14. september og en middag for spesielt innbudte gjester på Grand Hotell mandag den 16. september.

Share