Fantastisk gave til EIKs museum

Vårt museum i klubbhuset har en rikholdig samling av alt fra gamle medlemskort til kampprogrammer og drakter. Det meste har blitt donert eller lånt bort av medlemmer som har sittet på klenodier av ymse slag, og som har ønsket å bidra til at museet skal gjenspeile klubbens 103 år gamle historie.

Men det spørs om noe av det vi har hatt fra før kan matche gaven vi i dag fikk av Gudrun Aarstad. Hun hadde tatt vare på gamle medlemskort og en fotballtrøye som hun arvet fra sin onkel Tønnes Hansen Aarstad (1902-1984). Dette ønsket hun å gi som en gave til EIK, for at det skal bli tatt vare på videre. Undertegnede hadde gleden av å ta i mot gaven fra Gudrun.

Tønnes Hansen Aarstad (1902-1984) er kun bokført med en A-kamp for EIK, en privatkamp mot Viking på Slettebø i august 1921. Muligens spilte han flere, men protokollene fra noen sesonger på 1920-tallet er mangelfulle, og inneholder ikke lagoppstillinger til alle kampene som ble spilt. Vi finner ham i tillegg på noen lagoppstillinger for B-laget utover på 1920-tallet. Medlemskortene (se bildet under) viser også at han har vært aktiv i klubben gjennom flere år. I tillegg var han også medlem av EIKs tennisavdeling rundt 1930, og vi fikk også hans gamle tennisracket i gave.

Det ene medlemskortet fra 1928 er todelt. Medlemmene betalte inn kr 2,50 på våren og kr 2,50 om høsten. Å betale hele medlemskontingenten på 5 kroner i ett avdrag kunne være vanskelig for noen i en tid der arbeidsledigheten florerte i Egersund.

For undertegnede var selvsagt den gamle drakta «rosinen i pølsa». Den er en av 13 draktsett som EIK kjøpte inn fra Gresvig Sport i februar 1926, til den nette sum av kr 85,50 samlet! EIK hadde fra 1921 og til 1925 spilt i hvite og blå todelte drakter a la Blackburn Rovers, men når disse draktene nå var utslitte valgte man å gå tilbake til klubbens opprinnelige farger, med gule og svarte striper. Drakta er litt falmet i fargene, men indikerer en ren gulfarge, nokså lik den som brukes i dagens drakter. De opprinnelige draktene fra 1919 var trolig litt mørkere, ut fra det vi kan lese av gamle svart/hvitt-bilder. Bildet under viser drakta på et lagbilde fra 1928.

Draktsettet fra 1926 var i bruk fram til 1930, da klubben kjøpte inn et nytt sett med «tigerdrakter». Heldigvis hadde Tønnes tatt vare på en av de gamle trøyene, som dere nå snart kan beskue i klubbhuset. Den er påsydd et monogram med «TA». Dette er trolig noe Tønnes sydde på senere, etter at den hadde gått ut som klubbdrakt.

Atter en gang så takker jeg Gudrun Aarstad for en fantastisk gave!

Share