Før kampen: Start – EIK

Fredag ettermiddag skal vårt A-lag ut i en spennende og tøff test, når Start står på motsatt banehalvdel på Sparebanken Sør Arena. Det er før øvrig første gang at EIKs A-lag spiller kamp på dette stadionet.

Avspark er klokka 17:00.

BILLETTINFO
Start opplyser at alle som vil på kampen må bruke inngang 1 på Sparebanken Sør Arena. De opplyser ikke om billettpriser, utenom at de med sesongkort hos Start slipper gratis inn.

STREAMES PÅ NETT-TV
Kampen blir streamet på Fedrelandsvennens hjemmeside. Muligens vil de med abonnement på Stavanger Aftenblad også kunne se kampen der, uten at vi har linken i skrivende øyeblikk.

EN VIKTIG TEST FOR OSS
Etter å ha spilt årets første to treningskamper mot lag fra tredje- og fjerde divisjon, vil vi få en helt annen type test mot den ambisiøse førstedivisjonsklubben.

Trener Kjell André Thu forteller at han og spillerne gleder seg veldig til å få testet seg skikkelig mot en god motstander: – Jeg regner med vi får noen svar på hvordan vi ligger an, og også noen referanse på hvor nivået over oss ligger. Som er det nivået vi må trakte etter, sier han.

Han forteller videre at det trolig blir noen nye ansikter på EIK-laget på fredag. Torben Dvergsdal, som signerte ettårskontrakt med EIK i går, kommer til å spille, mens Magnus Dahlby er litt usikker etter å ha hatt en kjenning i leggen denne uka. Vår gode støttespiller Jan Petter Rasmussen i Norvetuva har ordnet at litauiske Klaidas Bicka har vært på prøvespill denne uka, og han vil også få forsøke seg mot Start.

– Jeg forventer også at noen av våre unggutter skal få kjenne litt på nivået og spille på Sparebanken Sør Arena, sier Thu. Som også opplyser at de to franske spillerne Tiago Pecorado og Moussa Diallo har reist hjem uten å få kontraktstilbud fra EIK.

103 ÅR SIDEN FØRSTE MØTET
Vi møtte Start til treningskamp allerede i vår andre sesong etter stiftelsen i 1919. Anledningen var EIKs sørlandsturné, der vi også møtte Grane og MK. Den gang endte det med et sviende 2-11-nederlag for EIK-guttene, i en kamp der sørlandspressen moret seg over de ferske fotballspillerne fra Egersunds manglende fotballferdigheter. Senere på høsten var Start våre gjester på Slettebø, i en kamp sørlendingene vant med 3-1. En artig episode fra den kampen var da EIKs Johannes Tollefsen handset, og dommeren dømte straffespark. EIKs spillere protesterte så kraftig at Starts kaptein fraskrev seg straffesparket, til stor applaus fra publikum. Sportsånd den gangen altså!

STORT SETT TAP MOT START
En kjapp opptelling i våre statistikker forteller at vi totalt sett har møtt Starts A-lag til kamp 16 ganger. Vi har bare tre seire å vise til, nemlig i 1936 (3-2 i privatkamp), 1961 (4-0 i cupkamp) og i 1984 (2-1 i privatkamp). To ganger har det endt uavgjort, mens Start har vunnet de siste elleve kampene. Senest med 4-0 for et år siden, da vi møttes i Sørlandshallen.

SPENNENDE CUPOPPGJØR
I 2013 ledet vi to ganger mot Start i cupen i Idrettsparken (bildet over), men i en svært spennende kamp måtte vi til slutt strekke våpen med tap 3-2. Den kampen ligger i sin helhet på EIK-TVs youtubekanal

Ellers ligger det også klipp med høydepunkt fra cupkampene i 1994 (tap 0-7) og fra 2018 (tap 0-1) på samme kanal (bildet under).

EGERSUNDER SPILTE FOR START I FØRSTE DIVISJON
Kanskje ukjent for mange, men egersunder og tidligere EIK-spiller Kjell Viland (bildet til høyre) fikk noen få innhopp for Start da sørlandsklubben debuterte i den landsomfattende 1. divisjon i 1969 (De hadde tidligere spilt i Hovedserien 1959-60). Viland spilte 116 A-kamper for EIK i årene 1958-66, og ble den første egersunder som spilte på øverste nivå, dersom vi ser bort fra EIKs kamper i Norgesserien i den avbrutte 1939-40-sesongen. Viland var for øvrig oppmann for Starts A-lag i en årrekke i begynnelsen av 1970-årene, da Start etablerte seg som et topplag. Senere har Zlatko Tripic og Adi Markovic spilt A-kamper for både EIK og Start.

KUN OPPRYKK ER GODT NOK FOR START
IK Start går inn i sin tredje strake sesong i 1. divisjon. Det har ikke skjedd siden 1997-1999, og selv forsiktige sørlendinger må innrømme at kun opprykk er godt nok i år. Forutsetningene er likevel ikke de beste for hovedtrener Sindre Tjelmeland. Økonomien både har vært – og er fremdeles – utfordrende. I vinter har også nøkkelspillere forsvunnet. Kristoffer Tønnesen gikk til Lillestrøm, mens Basilo Ndong har blitt solgt til rumensk fotball. Peter Reinhardsen har tatt steget opp til Sarpsborg 08.

Den eneste nye signeringen er venstrebacken Fabian Østigard Ness, som er hentet fra Grorud. Tom Strannegård er i tillegg signert permanent fra AIK etter lånet i fjor. Start kunne nok også tenkt seg å signert Joacim Holtan permanent fra FK Haugesund, men har ikke lyktes med det enn så lenge.

Nevnte Sindre Tjelmeland er bare 33 år, men skal lede Start i sin tredje sesong. Han kom til Start sommeren 2021 etter at han hadde ledet Ull/Kisa i fem måneder. Før dette var han assistent i Åsane.

FANSEN MOBILISERTE
Til tross for skral økonomi og spillere ut, har Start-fansen vist evne til å mobilisere, selv til treningskamp. Da Start møtte Esbjerg forrige fredag, hadde 200 supportere tatt båten til Danmark, der de laget en fantastisk ramme rundt kampen, som endte 1-1. Det var lagets andre treningskamp. Den første endte med 5-1-seier over vår avdelingskollega Fløy.

MANGE UNGE SPILLERE
I begge kampene har Emil Grønn Pedersen scoret mål. 25-åringen står kanskje ovenfor et gjennombrudd denne sesongen, etter utlån i Fløy de siste to sesongene. Treningskampene har også gitt noen av lagets lovende unggutter sjansen. Jesper Gregersen, Sander Svela og Levi Eftevaag er noen av disse. Laget består i det hele tatt av mange unge spillere. 19-åringen Jasper Silva Torkildsen har allerede etablert seg som fast keeper og har U-landskamper. Det er ganske åpenbart at Start jakter ny spiss. Mame Mor Ndiaye er på prøvespill denne uken, og den tidligere Raufoss-spilleren får nok spilletid mot EIK.


Share