EIK fotball ønsker dere alle velkommen til årets siste seriekamp på hjemmebane!

Det var litt tvil om dagens kamp kunne spilles i Idrettsparken, men oppholdsvær gjennom mye av de siste dagene har i hvert fall delvis tørket en bane som var så våt som den overhodet kunne være. Med tanke på at Notodden er mest vant med å spille på kunstgress, så kan vi vel håpe på en liten fordel av å spille på eget naturgress?

Undertegnede kan først som sist bare beklage at jeg lot tastaturet løpe litt vel løpsk når jeg vikarierte som twitter-oppdaterer under kampen i Trondheim sist helg. Jeg er først og fremst en lidenskapelig supporter, og det svartnet rett og slett da baklengsmålene rant inn etter pause, i en kamp der så mye stod på spill. Det var ikke meningen å såre eller sverte noen, men frustrasjonen ble tatt ut i twitter-meldingene.

Vi supportere lever i hvert fall deler av våre liv i samspill med favorittlagets resultater, og det er ingen tvil om at vi var særdeles skuffet på søndag, der vi hadde fått en gyllen anledning til å innta tabelltoppen to serierunder før slutt. Et direkte opprykk er tross alt noe helt annet enn en kvalifisering, der det er 25 prosent matematisk sjanse for å lykkes. Derfor kjentes tapet i Trondheim så ekstremt surt, og jeg glemte nok der og da at det er litt annerledes å sitte med en offisiell konto, kontra å drive et uavhengig fanzine, slik jeg gjorde for rundt 20 år siden. For ordens skyld var det mye av det som ble skrevet den gang, som langt fra hadde sluppet gjennom dagens sensur!

Vi må opp på hesten igjen i dag, og grave fram de siste reserver vi har mot et Notoddenlag som i sine beste stunder framstår langt bedre enn tabellposisjonen skulle tilsi. Vi vil helst reise til Arendal med en sjanse til å erobre tetplassen fra Skeid i siste runde, og i hvert fall uten frykt for til og med å miste andreplassen.

Vi er på mange måter i samme situasjon nå som den vi var i mot slutten av 2015-sesongen. Den gang reiste vi til Odda og visste at vi i tillegg til å gjøre jobben selv, også måtte ha hjelp av Fana dersom vi skulle rykke opp. Den gangen gikk det ikke som vi håpet, men "The future is not to see", som det heter i originalteksten til den kjente tribunesangen "Que sera, sera". Rent historisk, så skjer det ofte noe uventet drama i de siste serierundene i en lang sesong. Denne gang får vi håpe at enten Rosenborg 2 eller Fram kan sørge for en skrell.

Med sterke ønsker om mer positive oppdateringer på sosiale medier i dag, ønsker jeg alle en god kamp!


TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN

EIK
30 Miguel Vieira
 2 Ådne Midtskogen
 4 Henrik Breimyr
 5 Matej Dekovic
 3 Adi Markovic
10 Alexander Dang
 8 Sivert Strangstad
11 Andreas Malde Breimyr
21 Stian Rokås Michalsen
 7 Patrik Johannesen
20 Simen Haughom

INNBYTTERE:
 1 Vladislavs Kurakins
 6 Fanuel Ghebreyohannes
14 Kujtim Ismaili
13 Jacob Landro
15 Eskil Furre Gjerde
22 Cairo Nascimento Lima
NOTODDEN
31 Andreas Smedplass
 4 Thomas Rømo Lillo
 5 Max Anton Snibb
 6 Sjur Lothe
15 Espen Mogen Hagen
11 Martin Soleim Holmen
17 Kristian Kjeverud Eggen
22 Nicholas Grinde
 9 Melvin Tony Frithzell
14 Adrian Berntsen
20 Jørgen Voilås

INNBYTTERE:
12 Bror Ness Grøtterud
 2 Alexander Rønning-Olsen
10 Sebastian Temte Hansen
21 Abel Tjomsland
24 Jens Torgersen Jonassen

DOMMER:
Jørgen Haugen (Kurland IL)

ASSISTENTDOMMERE:
Dawid Markussen (Midtbygdens IL)
Shpetim Vrenezi (Hinna FK)


DAGENS KAMPSPONSOR:

GAVEKORT TIL DAGENS EIK-SPILLER:DAGENS KAMPBALL ER SPONSET AV:

TIL INNHOLDSSIDEN
BLI MED PÅ TRIBUNEKAMPEN!

Sammen med Norsk Tipping lanserer alle klubbene i PostNord-ligaen Tribunekampen.no!
Her kan du teste din evne til å tippe utfallet til alle kampene i 2021-sesongen og vinne masse premier!

Deltagerne kan med sin deltagelse bidra til at sin valgte klubb vinner 10 000,- ved sesongslutt. Deltager kan også vinne gavekort på 2 000,- til seg selv ved sesongslutt, samt to sesongkort til neste sesong hos sin favorittklubb.

GÅ VIDERE TIL TRIBUNEKAMPEN.NO

TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN


"Vi er faktisk med i
opprykkskampen to
runder før slutt. Det
må vi ikke glemme"Jeg vil ønske supportere, sponsorer, dommere og delegater, samt gjestende lag Notodden velkommen til det som er årets siste seriekamp på hjemmebane.

Vi gikk på et flaut og overraskende tap mot Rosenborg 2 sist helg, i en kamp der egentlig alt gikk galt. Vi slapp inn altfor enkle mål, og samtidig som vi scoret tre mål, så misbrukte vi også en god del store sjanser. Men det var først og fremst det vi gjorde en mot en defensivt, og den generelt dårlige tilstedeværelsen når vi forsvarte oss, som førte til at vi tapte kampen.

Etter kampen har vi stukket fingeren i jorda denne uka, og diskutert innad i troppen hvordan vi skal løfte oss nå i dag mot Notodden. Vi har hatt en mye bedre treningsuke nå denne uka enn vi har hatt på en stund, så i dag skal vi være hundre prosent forberedt på å kunne gi alt både mentalt, spillemessig og fysisk.

Det har vært en lang sesong med litt spesielle forutsetninger. Da tenker jeg særlig på skadesituasjonen og at troppen vår har blitt veldig liten. Men guttene har for det meste holdt fokuset på målet vårt, og energien er ganske bra i gruppa. Jeg synes guttene har vært flinke denne høsten, når ting har vært slik de har vært, og vi er faktisk med i opprykkskampen to runder før slutt. Det må vi ikke glemme!

Så vet vi også at i de to siste rundene kan alt skje, og vi kan faktisk fortsatt gå direkte opp også. Så vi må gjøre vår jobb, og så får vi se på de andre resultatene etterpå. Skulle det ikke gå med direkte opprykk, så skal vi uansett mobilisere sykt i kvalifiseringen og gå opp den veien!

Dagens motstander Notodden er et bra lag, som spiller god fotball og som har en del gode enkeltspillere. De har også levert en del veldig bra resultater, og blant annet tatt poeng borte mot Skeid. Så vi må virkelig være på om vi skal få et bra resultat i dag.

Det håper vi at dere tilskuere vil hjelpe oss med!

TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN
""NÅ MÅ VI FOKUSERE
PÅ DET VI KAN GJØRE
NOE MED SELV""
Jeg vil igjen ønske velkommen til ny hjemmekamp, denne gang mot Notodden. Om det blir vår siste hjemmekamp denne sesongen vil tiden vise.

Dessverre gikk vi på et veldig surt tap i Trondheim sist helg, i en kamp der lite stemte. Etter en slik kamp, blir det å gå rundt med en dårlig følelse i kroppen, og neste kamp kan egentlig aldri komme fort nok. Dessverre kan man ikke gjøre om på ting som har skjedd, utenom å forsøke å forberede seg så godt som mulig til neste kamp.

Som kaptein er det min oppgave å forsøke å få med guttene på samme måte som vanlig. Det er fortsatt elleve mot elleve spillere utpå der, og fotball som skal spilles. Hva som skal til for å vinne kampene, er ikke noe annerledes enn det har vært tidligere i sesongen. Det at vi bommet så grovt som vi gjorde mot Rosenborg, er noe jeg kommer til å tenke på i lang tid framover, men så lenge sesongen pågår, er det eneste som betyr noe å fokusere på det vi kan gjøre noe med selv. Nemlig å gjøre det vi kan for å vinne de kampene som ligger foran oss. Vi må være konsentrerte hvert eneste sekund for å gjøre vår del av jobben. Alt annet blir uvesentlig.

Så er det slik at det har skjedd sykere ting i fotball enn at Skeid taper mot Rosenborg 2 eller Fram, som kjemper for å overleve. Samtidig blir det irrelevant dersom vi ikke gjør jobben sjøl. Vi må spille så godt vi kan i dag mot Notodden og mot Arendal nese helg. Tar vi seks poeng på de to kampene, så får vi se hva det holder til. Dersom det skulle bli kvalifisering, så er det fortsatt i våre egne hender. Vi har vunnet seks kamper på rad før i år. Dersom vi klarer å kopiere det, så spiller vi garantert i OBOS-ligaen neste sesong.

Dagens motstander er Notodden, som er et av de bedre lagene i divisjonen. De har egentlig blitt bedre og bedre utover sesongen, scorer mye mål, har en av divisjonens beste spisser og spiller fin offensiv fotball. Vi må definitivt opp mot vårt beste for å vinne i dag!

Så håper jeg vi kan vise oss fra vår beste side i dag, og få publikum med oss. Vi trenger dere nå, både med tanke på å klare direkte opprykk og dersom det skulle bli kvalifisering!

God kamp!

TIL INNHOLDSSIDEN


Stiftet: 1999
Hjemmebane: Optime Arena Notodden, kunstgress
Trener: Magnus Erga
Fjorårets plassering: 9. plass i 2. divisjon avdeling 2
Spilt for begge lag: Aleksandar Corovic, Nicolas Grinde, Nicolai Larsen BergNotodden FK så dagens lys i 1999, da Heddal og Snøgg slo seg sammen til én klubb med mål om å nå 1. divisjon innen fem år. I 2005 trakk Heddal seg ut av fusjonen, men Notodden FK fortsatte å eksistere med mål om opprykk. Året etter lyktes de omsider under nåværende og avtroppende Bryne-trener Jan Halvor Halvorsen. Under Halvorsen hadde Notodden sine til nå beste år. Først førte han klubben opp på sitt første forsøk og to år senere leverte de en sterk 6. plass i 1. divisjon, som i dag ville gitt kvalifisering til Eliteserien. Den gang rykket de tre øverste rett opp, mens 4. plassen Sogndal tapte kvalik-kampen mot Aalesund.

Året etter rykket laget ned til 2. divisjon. Halvorsen ble løst fra kontrakten midtveis i sesongen, men Arne Sandstø maktet ikke holde laget oppe. Det ble en snartur på nivå to i 2012 før nye år i 2. divisjon ventet. NFK var igjen oppe i nåværende OBOS-ligaen i 2018 og 2019, før det igjen ble nedrykk. Også i fjor spilte EIK og Notodden i samme divisjon. Da vant vi 3-0 hjemme i Idrettsparken.

Notoddens lag ble lenge ledet av Kenneth Dokken, som var hovedtrener fra 2012 til 2019. Magnus Erga var assistent, og overtok da Dokken ga seg. Erga er fortsatt bare 25 år, men er altså inne i sin andre sesong som hovedtrener. Han kommer attpåtil fra Kåsen på Jæren, og ble nevnt på sosiale medier som en mulig kandidat til å overta trenerjobben i Bryne. Men denne gikk i stedet til nåværende Hødd-trener Kevin Knappen.

Ansettelsen av Erga vitner om nytenkning og tålmodighet. Satsningen virker ikke å være like hard som noen år siden, men fjorårets 9. plass var nok litt skuffende allikevel. Men Erga måtte bygge laget fra bunnen av etter mange utskiftninger. I år har det fortsatt å variere resultatmessig, men på sitt beste har Notodden levert gode resultater og spilt jevnt med topplagene. Kun Skeid, EIK, Levanger og Arendal har scoret flere mål i serien. NFK holdt også Skeid til uavgjort borte, og tapte med knapp margin hjemme. Det omvendte oppgjøret mot EIK var også jevnt, men vi stakk av med en knapp 3-2-seier.Notodden er det laget i vår avdeling som har prestert jevnest i både hjemme- og bortekampene. Det har blitt 18 poeng hjemme på eget kunstgress, mens laget har tatt med seg 15 poeng på fremmed gress denne sesongen. Største seieren er 7-2 over Rosenborg 2 hjemme, mens største tapet er 1-6 mot Odd 2 i Skien.

Vårt første møte med Notodden var i 2013. I tillegg til at begge byer arrangerer sine respektive bluesfestivaler, har klubbene til felles at de i perioder har vært nødt til å hente spillere utenfra egen region. På 2008-laget var blant annet nasjoner som Nederland, Jamaica, Haiti, Senegal og Portugal representert. Portugiseren var Nuno Marques, som ble hentet fra Bryne. Den i dag 40 år gamle keeperen har slått seg til ro i Notodden, og er i dag varaordfører for Senterpartiet!

Notodden har ikke bare hentet utlendinger. De har også hatt flere spillere fra Odd innom klubben. Enten som unge, lovende talenter eller etablerte spillere som ikke lenger hadde en fremtid i Eliteserien. På årets lag har jærbuen Magnus Erga antakeligvis benyttet seg av kontaktnettverket sitt i hjemfylket, for det finnes flere rogalendinger i stallen.

William Husebø, Sjur Lothe, Adrian Berntsen, Jørgen Voilås, Jens Jonassen og Nicholas Grinde har alle fortid fra rogalandsfotballen. I tillegg hadde man Torben Dvergsdal på lån fra Bryne tidligere denne sesongen. Henrik Gustavsen og Martin Holmen er de rutinerte bærebjelkene i laget. I mål står unge Andreas Smedplass. Han er på utlån fra Kongsvinger, der han spilte 14 kamper i OBOS-ligaen i fjor.

Svenske Anton Snibb har vært en fin tilvekst på venstreback etter at han kom på lån tidligere i år. Pozo-Venta er en spennende angriper eller ving, med to landskamper for Cuba. Men laget store spiller denne sesongen har uten tvil vært Melvin Fritzhell. 25-åringen fra Sverige scoret seks ganger for Hødd i fjor, men har bøttet inn hele 18 mål denne sesongen for Notodden. Han scoret sist da det ble uavgjort hjemme mot Levanger forrige helg.

TIL INNHOLDSSIDEN
Martin Holmen er inne i sin tiende sesong for Notodden, og nærmer seg
300 A-kamper for klubben. 30-åringen har tidligere også spilt for Røros og Moss.
Navn							Posisjon			Alder		Siste klubb				Debut

Andreas Smedplass				Keeper			20			Kongsvinger (lån)			2021
Bror Næss Grøtterud				Keeper			22			Leknes					2019
Espen Vasby						Keeper			25			Urædd					2015

Espen Mogen Hansen				Forsvar			19			Egen/jr					2019
William Husebø					Forsvar			21			Viking					2020
Thomas Lillo						Forsvar			23			Follo					2021
Emmanuel Kisaruko				Forsvar			20			KFUM					2021
Anton Snibb						Forsvar			25			Karlstad (lån)			2021
Henrik Gustavsen					Forsvar			29			Sandefjord				2014

Martin Holmen					Midtbane		30			Moss					2012
Kristian Eggen					Midtbane		23			Elverum					2020
Sjur Lothe						Midtbane		22			Vidar					2020
Adrian Berntsen					Midtbane		22			Sandnes Ulf				2021
Sebastian Hansen				Midtbane		24			Mjøndalen				2020
Abel Tjomsland					Midtbane		21			Mjøndalen				2021
Jens Torgersen Jonassen			Midtbane		19			Sola						2021
Alexander Rønning-Olsen			Midtbane		22			Florø					2021
Eirik Tveiten						Midtbane		22			Lokomotiv Oslo			2021	
Halvor Lien Haug					Midtbane		18			Egen/jr					2021

Melvin Fritzhell					Angrep			25			Hødd					2021
William Pozo-Venta				Angrep			24			Strømmen				2021
Jørgen Voilås					Angrep			23			Djerv 1919				2020
Nicholas Grinde					Angrep			26			EIK						2021


TIL INNHOLDSSIDEN

Herman Kleppa i kamp mot Notoddens forsvarer Jakob Nyland Ørsahl under fjorårets kamp i regnværet i Idrettsparken, da EIK vant 3-0.
I begynnelsen av denne sesongen var de to lagkamerater i Raufoss, før Kleppa ble snappet opp av Mjøndalen i september i år.
TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN

Noen bilder fra forrige hjemmekamp mot Fram Larvik:

TIL INNHOLDSSIDEN

HJEMMEKAMPER:

Foreløpig kapasitet på våre hjemmekamper er 600, fordelt på tre kohorter. Tribunen deles i to ved kiosken, mens det er en kohort på Hognestadsiden.

Priser på enkeltbilletter er kr 100,- for voksne og kr 50,- for barn under 16 år.

BORTEKAMPER:

Sjekk hjemmesidene til våre motstandere for tilgang til billetter på våre bortekamper. Vi vil også oppdatere slik info på vår hjemmeside i forkant av hver bortekamp.


TIL INNHOLDSSIDEN


POSTNORDLIGAEN, 23. OKTOBER, IDRETTSPARKEN
REFERAT

Vi fikk en drømmeåpning da Simen Haughom skled inn 1-0 allerede etter to minutters spill. Kujtim Ismaili vant en hodeduell, og Haughom var våken og fikk revet seg foran Frams stoppere.

Den første halvtimen fortsatte vi å skape en rekke store målsjanser, og vi fikk fortjent uttelling på nytt da Stian Michalsen hamret inn 2-0 på et volleyskudd etter drøye halvspilt omgang. Bare to minutter senere økte Patrik Johannesen til 3-0 da han fikk en fin pasning fra Henrik Breimyr og lobbet ballen over gjestenes keeper.

Fram reduserte da Adrian Bergersen skjøt direkte i mål fra et frispark helt ute ved sidelinja. Miguel Vieira var dekket og så ikke skuddet før det var for seint. Scoringen virket som en vitamininnsprøytning på Fram, som var best fram mot pause.

I andre omgang fortsatte Fram med et visst initiativ, men vi stod godt i mot, og det var sjelden fare på ferde. Vi hadde en del brukbare sjanser til å øke ledelsen, men var ikke like skarpe i siste tredjedel av banen som før pause.

Mot slutten av kampen fikk både Jakob Landro og Fanuel Ghabreyohannes sine A-lagsdebuter. Sistnevnte ble tidenes yngste debutant, 14 år og 324 dager gammel.

LAGOPPSTILLING:

KAMPFAKTA:

Målene: 1-0 Simen Haughom (2), 2-0 Stian Michalsen (24), 3-0 Patrik Johannesen (26), 3-1 Adrian Bergersen (34)

Gule kort EIK: Midtskogen

Dommer: Ola Kellerhals, Vaulen IL

Tilskuere: 375


SCORINGENE:

TIL INNHOLDSSIDEN


POSTNORDLIGAEN, 31. OKTOBER, SALMAR-BANEN
REFERAT

Etter at Skeid bare klarte ett poeng mot Kjelsås dagen før, hadde vi en enestestående sjanse til å ta tilbake tetplassen på tabellen med seier mot et rosenborglag som stod med elleve strake tap i serien.

Slik skulle det dessverre ikke gå. Vi kom under tidlig i kampen da RBK kontret inn kampens første mål etter et unødvendig balltap på deres banehalvdel. I det som var en dårlig omgang fra vår side, klarte vi å utligne like før pause, da Stian Michalsen elegant dro bort hjemmelagets forsvarere før han satte ballen i vinkelen.

Vi åpnet andre omgang med en god mulighet til å ta ledelsen, men det neste kvarteret lot vi hjemmelaget score tre ganger, til dels etter meget sløvt forsvarsspill. Michalsen skapte litt håp med sin redusering til 4-2, men da RBK kontret inn 5-2 bare et par minutter senere var løpet kjørt. Det hjalp ikke at Simen Haughom reduserte på nytt. RBKs fikk et sjette mål, som bare satte to røde streker under en av de svakeste omgangene vi har spilt på svært lenge, i hvert fall når det gjelder defensiv organisering og vilje til å jobbe hardt i forsvar.

Det ironiske er at egentlig hadde vi nok store målsjanser til å kunne både fått uavgjort og vunnet kampen dersom vi hadde vært like effektive og våkne foran motstanderens mål som hjemmelaget var.

LAGOPPSTILLING:

KAMPFAKTA:

Målene: 1-0 Dennis Gaustad (16), 1-1 Stian Michalsen (45), 2-1 Ingmar Austberg (55), 3-1 Håkon Røsten (58), 4-1 Audun Engen Vik (66), 4-2 Stian Michalsen (70), 5-2 Håkon Wiedesheim-Paul (72), 5-3 Simen Haughom (76), 6-3 Marius Broholm (80)

Gult kort EIK: Johannesen
Dommer: Mathias Smehus Kringstad (Valder IL)
Tilskuere: 67


HØYDEPUNKT:

TIL INNHOLDSSIDEN
PROGRAMMET ER GRATIS
....men....
...vårt medieteam legger ned svært mange timer med dugnad for at EIK skal framstå utad på en mest mulig profesjonell måte.

Dere som leser programmet kan derfor vise at dere setter pris på arbeidet vi gjør ved å VIPPSE noen kroner til EIK fotball. Vi foreslår 20 kr dersom du kun leser denne utgaven av programmet, eller 100 kr dersom du er fast leser av programmet gjennom hele sesongen. Merk innbetalingen med "kampprogram".

VIPPS NR #99164


TIL INNHOLDSSIDEN


EIK-drakt fra 1926, som er blitt tatt vare på


Tønnes Aarstad sitt medlemskort i EIK for 1921

Bildet til høyre viser EIKs B-lag som spilte mot Jarl i Idrettsparken i september 1924. På bildet står (bak fra venstre) Torvald Løining, Tønnes Aarstad, Gabriel Tønnessen, Odd Lorentsen, Ragnvald Tønnessen, Ingvald Punervold, Kristian Bertelsen, Jakob Jakobsen og linjemann Adolf Henriksen. Foran fra venstre sitter Sven Berentsen, Johan Rødland og Håkon Skåra.

Vi tar med hva protokollen sier om kampen:
"Søndag 28/9 stillet ovenforstaaende lag til en venskabskamp paa Stadion. Trods det daarlige veir var fremmødt masse tilskuere som iakttok den interessante kamp mellom vore smaa gutter og de store Hinna-gutter, men klaret vore gutter sig bra og seiret velfortjent 2-1"

VI SKRUR TIDEN HUNDRE ÅR TILBAKE I TID, OG SJEKKER UT HVOR DEN TIDS EIK-SPILLERE BODDE. HOVEDKILDE ER FOLKETELLINGEN FRA DESEMBER 1920, SUPPLERT MED ANDRE KILDER, BÅDE SKRIFTLIGE OG MUNTLIGE.

Tønnes Hansen Aarstad (1902-1984) er kun bokført med en A-kamp for EIK, en privatkamp mot Viking på Slettebø i august 1921. Muligens spilte han flere, men protokollene fra noen sesonger på 1920-tallet er mangelfulle, og inneholder ikke lagoppstillinger til alle kampene som ble spilt. Vi finner ham i tillegg på noen lagoppstillinger for B-laget utover på 1920-tallet, så han har vært aktiv i klubben gjennom flere år.

Et annet bevis på akkurat det, er samlingen av "antikviteter" som finnes etter ham. Tønnes H Aarstad hadde tatt vare på både idrettsutstyr og medlemskort, og disse finnes i dag på hans nieses Gudrun Aarstads private museum. Klenodiet i samlingen sett med EIK-øyne, er utvilsomt en drakt fra midt på 1920-tallet. Gulfargen er blitt veldig falmet i årenes løp, men en kan se på innsiden av drakta at den er nokså "knallgul", lik dagens EIK-farger.

I tillegg inneholder samlingen også utstyr fra da han var aktiv i EIKs tennisgruppe i årene rundt 1930. Medlemskortene hans fra tidlig på 1920-tallet var med på å hjelpe oss til å stadfeste hvordan EIKs første logo så ut, en logo vi valgte å ta fram og bruke i forbindelse med 100-årsjubileet for to år siden.

Tønnes Hansen Aarstad var yngst i en søskenflokk på fem. Hans foreldre var skipsfører Tønnes Hansen Aarstad Sr. (1862-1936) og Marie (1862-1950). Han vokste opp på Aarstad, i huset som har adresse Aarstadgaten 48. Dette var et lite gårdsbruk som hans far hadde kjøpt i 1894. Det ble senere overtatt av hans nest eldste bror Andreas (1896-1985), som bodde der hele livet. Tønnes var faktisk den eneste spilleren fra EIKs tidlige år som bodde på gård. Den var det trolig moren som drev mest, i og med at hans far seilte mye på de sju hav.

Eldste bror Torger Tengs Aarstad (1894-1946) kjøpte i 1937 nabohuset (Aarstadgaten 46), som fra 1910 av hadde huset Dalane Folkemuseum. Han ble gift og fikk to døtre. En av dem eier gården i dag. Eldste søster Johanna (f. 1892) var sydame og ugift. Hun ble boende hjemme hos foreldrene på Aarstad, men døde av brystkreft da hun var 42 år gammel. Gjertrud (1900-1981) var også ugift. Hun bodde hjemme på Årstad i alle år og hjalp broren Andreas med gårdsdriften.

Tønnes går i snekkerlære når vi finner ham boende hjemme hos sine foreldre i folketellingen i 1920. Det var et yrke han hadde gjennom mange år, men senere ble han vedlikeholdsansvarlig på Ryttervik Fabrikker. Han var femti år da han i 1952 giftet seg med Borghild Faugstad (1906-1989). De bygde hus på en tomt som ble utskilt fra gården på Aarstad, med adresse Skarpabrådet 19. De bodde der så lenge de levde.

TIL INNHOLDSSIDEN

1926:
- Da Viking ga opp ved pause

Som banemester Kay Urdal nevnte i forrige program, så kan det også i 2021 være en utfordring å holde en gressbane i Norge åpen for fotballspill. Tenk da hvordan det var i EIKs første år, da vi spilte på på Slettebø, et sted som er notorisk kjent for at jordene flommer over både vår og høst.

Det finnes mange beretninger om at kampene der oppe ble spilt under vanskelige forhold: Da EIK spilte mot Ulf i september 1920, fortelles det at den "oppblødte bane umuliggjorde fint spil". En periode presset Ulf sterkt, og det fortelles om EIKs målvakt Karl Svendsen at "han klarte at holde rent maal, trods han maatte svømme efter ballen."

Tidligere samme år hadde EIK vunnet hele 12-3 over Stavanger Ballklub. I en av stavangeravisene står det at "Ballklubben skylder paa 5 reserver, slet keeper, daarlige backs og en bane, der stod under i vand."

To år senere, etter at EIK hadde slått Viking med 2-1, konstateres det at "tilskuerne fikk se en morsom kombinasjon av fotballspill og svømmeundervisning"

Det var ikke minst på grunn av de stadige flommene at EIK begynte å se seg omkring etter en annen hjemmebane. Den gang var det heller ikke så vanlig å spille på gress, så mange anså at det var bedre med en rimelig tørr og værbestandig grusbane på Husabø, enn å stadig måtte hanskes med vanskelige forhold på de våte markene på Slettebø.

EIK flyttet til Husabø i 1924, og siden har dette vært klubbens tilholdsted. Den første banen lå på tvers av dagens hovedbane, med det ene målet like foran dagens klubbhus, mens det andre målet stod omtrent der innbytterbenkene er plassert under A-kampene.

Stort sett gikk det greit å avvikle kampene på grusen på Husabø, men også her fortelles det at værforholdene kunne være utfordrende til tider. Trolig var det aldri verre enn 10. oktober 1926, da EIK spilte privatkamp mot Viking. EIK hadde året før rykket ned fra A-klassen, men hadde vunnet B-klassen i 1926, og

skulle uka etterpå ut i kvalifiseringskamp om opprykk mot Stavanger Ballklub. Kampen mot Viking, som denne sesongen hadde blitt kretsmester i klasse A, ble derfor regnet for å være en tøff generalprøve for EIK.

Denne søndagen opprant med et ufyselig vær over Egersund og Rogaland. Kampen kom i gang som planlagt, men gikk etter hvert over til å bli en ren farse. Hva som i reliteten skjedde, er det vanskelig å få en full forståelse for. De forskjellige avisskribentene gir ulike versjoner av hendelsesforløpet. Men fakta var i hvert fall at EIK ledet 3-0 da lagene gikk i "garderoben", som den gang var en gammel høyløe som var innredet med noen trebenker. Flere av Vikings spillere hadde blitt så kalde at de ikke kunne fortsette å spille. Derfor nektet Viking å spille andre omgangen.

Stavangeravisene viser i sine referater forståelse for at Viking ikke kunne fortsette kampen, mens Egersundsposten dveler med hvordan det hadde blitt tatt opp dersom EIK hadde gjort det samme i en kamp i Stavanger. Vi får overlate til dere lesere å danne dere en konklusjon, basert på klippene lenger nede på siden her.

Det var langt fra siste gang at det har vært ugunstige forhold for fotballspill på Husabø. Året senere ble det etter en kamp mot Vidar konkludert med at "heldigvis endte kampen uten drukningsulykker". I moderne tid står vel åpningskampen mot Nest-Sotra i 2017 fram som den kampen der værgudene har spilt dårligst på lag med EIK som kamparrangør. Da begynte det å snø rundt middag, og gjennom hele kampen var gressmatta dekket av et fem centimeter tykt snølag. Jeg tror Bob Sumareh kunne ha tenkt å gjort som Vikings spillere gjorde i 1926, men heldigvis ble han værende på banen, og utlignet bortelagets 1-0-ledelse. For øvrig scoret av Alexander Dang fra straffemerket.

Vi får krysse fingrene for at Idrettsparken i år kan brukes også dersom det skulle bli kvalifiserings-
kamper her etter at serien er ferdigspilt!

TIL INNHOLDSSIDEN
TERMINLISTE:
Dato	Motstander		Bane	Type	Res		Tilsk	Målscorere
29.05	Vard			H		privat	3-5		160		Johannesen, Dang (str), Dunsby
01.06	Sandnes Ulf		B		privat	3-3		 -		Dang 2, Michalsen
05.06	Arendal			N		privat   0-3		 40
09.06	Viking			B		privat	2-0		 -		Johannesen, Dang
20.06	Nardo			H		serie    3-0		415		Dunsby, Haughom, Dang	
26.06	Notodden		B		serie 	3-2		412		Vatne, Johannesen, Dunsby
30.06	Sotra			H		serie	5-0		495		selvmål, Michalsen, Dang, Haughom, Formo
03.07	Øygarden		H		serie	1-0		500		Michalsen
07.07	Vard			B		serie	1-1		243		Johannesen
12.07	Odd 2			H		serie	1-2		500		Breimyr H
17.07	Kjelsås			B		serie	0-1		121	
21.07	Arendal			H		serie	3-0		530		Dang, Michalsen, Vatne
24.07	Vidar			B		NM-1	1-2		230		Johannesen
28.07	Fram Larvik		B		serie	2-3		400		Michalsen, Dekovic
08.08	Rosenborg 2		H		serie	2-0		405		Michalsen, Dunsby
14.08	Skeid			B		serie	3-2		356		Dunsby, Michalsen, selvmål
19.08	Fløy				B		serie	4-2		210		Dunsby, Haughom 2, Johannesen (str)	
22.08	Levanger		H		serie	0-1		400
28.08	Øygarden		B		serie	0-0		150
01.09	Vard 			H		serie	2-0		440		Haughom, Johannesen (str)
06.09	Odd 2			B		serie	2-1		 66		Haughom, Michalsen
11.09	Fløy				H		serie	4-1		525		Sødal 2, Michalsen, Johannesen
19.09	Levanger		B		serie	1-0		302		Johannesen
26.09	Kjelsås			H		serie	3-1		540		Michalsen, Johannesen 2
03.10	Nardo			B		serie	3-2		100		Johannesen 2, Breimyr H
10.10	Skeid			H		serie	2-2		840		Johannesen, Michalsen
16.10	Sotra			B		serie	1-4		200		Breimyr A
23.10	Fram Larvik		H		serie	3-1		375		Haughom, Michalsen, Johannesen
31.10	Rosenborg 2		B		serie	3-6		 67		Michalsen 2, Haughom
06.11	Notodden		H		serie
14.11	Arendal			B		serie		

SPILLERSTATISTIKKER:
Før årets sesongÅrets sesong
NavnKamperMålKamperMål
Amoah, Nathanael 0010
Breimyr, Andreas 0 0141
Breimyr, Henrik 273292
Dang, Alexander 108197
Dekovic, Matej 0 0291
De Souza, Jefferson 0 040
Dunsby, Jakob 4 0196
Farah, Anas 0040
Formo, Chris 223121
Ghebreyohannes, Fanuel 0010
Gjerde, Eskil Furre 0 050
Haughom, Simen 277278
Ismaili, Kujtim 0 0240
Johannesen, Patrik 0 02515
Korneiciks, Deniss 19000
Kurakins, Vladislav 0000
Landro, Jacob 0020
Lima, Cairo 00110
Markovic, Adi 273270
Michalsen, Stian 0 02914
Midtskogen, Ådne 0090
Peterson, Andreas 23390
Sleveland, Stian 2174750
Steinskog, Hallvar 2 080
Strangstad, Sivert 0 0290
Sveingard, Martin 0 0110
Sødal, Lars Erik 0 092
Vatne, Scott 121112
Vieira, Miguel 0 0290
Wawrzynkiewicz, Marcel 1383110
TIL INNHOLDSSIDEN


I DAG SPILLES ALLE KAMPER SAMTIDIG, I OG MED AT DET ER NEST SISTE SERIERUNDE.

I bunnstriden er utvilsomt den mest interessante kampen oppgjøret mellom Flekkerøy og Nardo. Hjemmelaget sparket Vebjørn Urdal for halvannen uke siden, og ansatte gamletrener Joey Hardarsson (bildet) på midlertidig basis ut sesongen. Det har resultert i fire poeng på de to siste kampene, og et lite fornyet håp om å redde kontrakten i andre divisjon. Men Fløy burde nok hatt alle tre poengene i Larvik sist helg. De ledet 1-0 da ordinær tid var ute, men som EIK pådro de seg et straffe på overtid da en spiller som var på vei utover i feltet ble lagt i bakken. Avstanden fram til Fram er dermed fem poeng, i stedet for de to den hadde vært om Fløy hadde holdt ut et lite minutt til.

Motstander Nardo er også nokså avhengig av tre poeng i dag dersom de skal overleve nok en sesong i Postnordligaen. Men selv om det skulle bli tap på Flekkerøy, så har de fortsatt en livline om de slår Levanger neste helg. Det betinger imidlertid at Fram taper sine to siste kamper. Det kan jo utmerket godt skje. Larviksklubben spiller i dag borte mot Øygarden, som trolig er svært motiverte til å ta vare på sin statistikk på hjemmebane. Sammen med Arendal er Øygarden den eneste klubben som er ubseseiret på eget gress i vår avdeling.

I toppen misbrukte vi muligheten til å gå til topps da vi tapte i Trondheim på søndag. Dagen før hadde Skeid bare klart uavgjort i lokaloppgjøret mot Kjelsås, etter at Kjelsås hadde utlignet seks minutter på overtid på et svært kontroversielt straffespark. Det betyr at Skeid leder med to poeng på oss før de to siste rundene. Trolig trenger oslolaget fire poeng på sine to siste kamper for å rykke direkte opp. Mye rart skal vel skje om Skeid taper poeng i dagens kamp mot Rosenborg 2, for trønderne har sendt noen svært svake lag til sine siste bortekamper. Vi må uansett vinne begge våre gjenstående kamper for å ha et håp om å rykke direkte opp, og håpe at et desperat Fram-lag kan lage vei i vellinga for Skeid i siste serierunde.

Det laget som havner på andre plass i vår avdeling vil møte Hødd i kvalifisering. Vinnerlaget over de to kampene vil så spille avgjørende kamper om opprykk mot laget som ender tredje sist i OBOS-ligaen. Akkurat nå er det Ull/Kisa som innehar den plassen. Stjørdals/Blink ligger på samme poengsum, men har en kamp mindre spilt etter at deres oppgjør mot Sogndal på mandag ble stoppet på grunn av at Sogndals Emil Pálsson segnet om på banen noen minutter ut i kampen.

Tredje divisjon er ferdigspilt, og følgende seks lag er klare for opprykk: Gjøvik-Lyn, Ullern, Frigg, Ørn Horten, Staal Jørpeland og Træff. Mest dramatikk ble det i avdeling to, der Eik Tønsberg hadde skjebnen i egne hender før bortemøtet mot Hønefoss i siste serierunde. Ronny Johnsens gutter kollapset imidlertid på Ringerike, og tapte hele 4-0. Dermed benyttet bruntrøyene fra Horten sjansen, og snek seg forbi på siste hinder etter at Thomas Utter Jensen hadde scoret kampens eneste mål mot Follo på straffespark hjemme i Lystlunden.

I vår lokale tredjedivisjonsavdeling var det altså Staal Jørpeland som sikret opprykket, etter overbevisende 4-0 hjemme mot Express. Det blir første gang siden 1989 at de grønnsvarte spiller i vår tredje øverste divisjon.

SISTE RESULTATER:
23/10: 	Øygarden - Arendal			3-1
		Egersund - Fram Larvik		3-1
24/10: 	Vard Haugesund - Nardo		2-0
		Levanger - Sotra				2-1
		Skeid - Notodden				2-2
25/10:	Flekkerøy - Rosenborg 2		2-1
		Odd 2 - Kjelsås				1-1
30/10: 	Sotra - Øygarden				3-2
    	Kjelsås - Skeid				2-2
		Arendal - Vard Haugesund		1-0
		Fram Larvik - Flekkerøy		1-1
31/10:	Notodden - Levanger			2-2
		Rosenborg 2 - Egersund		6-3
1/11:	Nardo - Odd 2				1-3
TO SISTE SERIERUNDER:
6/11:  	Vard Haugesund - Sotra
    	Øygarden - Fram Larvik
		Flekkerøy - Nardo
		Egersund - Notodden
		Odd 2 - Arendal
		Levanger - Kjelsås
		Skeid - Rosenborg 2
14/11: 	Sotra - Odd 2
    	Kjelsås - Flekkerøy
		Notodden - Vard Haugesund
		Arendal - Egersund
		Nardo - Levanger
		Rosenborg 2 - Øygarden
		Fram Larvik - Skeid

OPPDATERT TABELL:
Skeid 24 15 5 4 49 - 21 50 Egersund 24 15 3 6 52 - 32 48 Arendal 24 11 9 4 49 - 34 42 Levanger 24 12 4 8 60 - 38 40 Vard Haugesund 24 12 4 8 36 - 28 40 Øygarden 24 9 8 7 34 - 33 35 Odd 2 24 9 4 10 30 - 36 34 Notodden 24 9 6 9 47 - 41 33 Kjelsås 24 7 9 8 40 - 39 30 Sotra 24 9 3 12 37 - 46 30 Fram Larvik 24 6 8 10 32 - 40 26 Nardo 24 6 6 12 30 - 48 24 Flekkerøy 24 3 12 9 23 - 37 21 Rosenborg 2 24 2 3 19 28 - 74 9

TIL INNHOLDSSIDEN

Rosseland og EIK gjør seg klare for seriekamp i solskinnet på Husabø. EIKs nyinnkjøpte stadionflagg bidro til en fin ramme rundt kampen.

I 2021 ER DET TI ÅR SIDEN VI RYKKET OPP FRA TREDJE DIVISJON.
I DENNE ARTIKKELSERIEN SKAL VI GÅ GRUNDIG GJENNOM DET SOM SKULLE BLI EN AV TIDENES JUBELSESONGER FOR KLUBBEN OKKA, KAMP FOR KAMP. VI HAR OGSÅ BEDT SUPPORTERE OG SPILLERNE SOM VAR MED Å BIDRA MED SINE MINNER FRA OPPRYKKSSESONGEN.

Det gjenstod fire seriekamper da Rosseland kom på besøk til Husabø på oktobers første dag. Etter et tap og tre uavgjorte kamper på våre fire siste kamper, hadde Start 2 opparbeidet seg en ledelse på hele sju poeng på toppen av tabellen. Avstanden ned til Klepp på tredje plass var også krympet til tre poeng. Det var derfor helt klart at vi helst burde ha tre poeng mot jærlaget, som før denne kampen lå på nedrykksplass.

EIK - ROSSELAND 4-0
23. serierunde

Vi tok da også kommandoen spillemessig fra avspark, men igjen knyttet det seg foran motstanderens mål. Både Martin Håland og Martin Tønnessen fikk gode avslutninger reddet av gjestenes keeper Tom-Eirik Gredriksen.

Rosselands beste mulighet kom på en kontring, der vikarkeeper Stig Jarle Sleveland så vidt fikk slått Kenneth Grandes avslutning til hjørnespark.

Stian Hunnestad hadde kommet inn for en strekkskadet Arnt Ove Ivesdal etter en halvtimes spill. Fem minutter etter pause tok veteranen saken i egne hender, da han løp gjennom gjestenes forsvar, rundet keeper og satte ballen i tomt mål.

Dette var en scoring som fungerte som en skikkelig vitamininnsprøytning for EIK-laget. Plutselig var vi tilbake i samme formen vi så ofte hadde sett i vårsesongen. Pasningene og løpene satt, og da hadde Rosseland ingenting å stille opp med.

Thomas Leidland kontret inn 2-0 bare fem minutter etter ledermålet, mens Jan Eric Wetteland headet inn vårt tredje etter et hjørnespark. Stian Sleveland fastsatte sluttresultatet til 4-0 da han dro seg gjennom gjestenes forsvar og avsluttet med en hard markkryper. Martin Tønnessen ble kåret til dagens EIK-spiller, etter å ha spilt en meget god kamp i angrepet.

KAMPFAKTA:

EIK - Rosseland 4-0 (0-0)
Idrettsparken, 165 tilskuere

Mål: 1-0 Stian Hunnestad (50), 2-0 Thomas Leidland (55), 3-0 Jan Eric Wetteland (67), 4-0 Stian Sleveland (79)

EIKs lag:
Stig Jarle Sleveland, Arild Nodland, Kristian Koldal, Jan Eric Wetteland, Eirik Gohn, Thomas Leidland, Arnt Ove Ivesdal, Jostein Salvesen, Jan Eric Gløpstad, Martin Håland, Martin Tønnessen.

Benyttede innbyttere:
Stian Hunnestad, Stian Sleveland, Hans Marius Slettebø

Høydepunkt fra kampen:

TIL INNHOLDSSIDEN

Jostein K Salvesen passerte hundre spilte A-kamper for EIK tidligere i 2011-sesongen. Det ble markert med blomster før kampen mot Rosseland (se forrige side)

Mandagen etter at EIK hadde slått Rosseland, vant Klepp sin kamp mot Sandnes Ulf 2 med 4-3, etter at Stian Bore hadde headet inn vinnermålet på overtid. Det skilte derfor fortsatt tre poeng mellom de to lagene som lå best an til opprykk.

I Tippeligaen hadde nemlig Start sju poeng opp til sikker plass på tabellen, og med fem kamper igjen ble det mer og mer sannsynlig at sesongen ville ende med nedrykk. Toerlaget deres ville derfor ikke kunne rykke opp, selv om de nå ledet tredje divisjon ganske suverent.

STAVANGER - EIK 1-1
24. serierunde

Vi kom best i gang i det sure høstværet på SIF-stadion, og skapte flere store sjanser innledningsvis. Nærmest kom Kristian Koldal, med en heading som slo i tverrliggeren. SIF kom bedre med fram mot pause, men det stod fortsatt målløst da lagene gikk i garderoben.

Andre omgang begynte på verst tenkelig måte, da Joachim Bårdsen sendte SIF i ledelsen etter at Asle Sirevåg måtte gi en retur på et frispark. EIK-trener Mathiesen svarte med å sette innpå Thomas Leidland og Stian Sleveland.

Det førte til fornyet sprut i laget vårt. Vi kjørte kampen, men måtte vente til litt over halvspilt omgang for å få uttelling. Da utlignet Jan Eric Gløpstad med et hardt skudd, som ble godkjent til tross for at linjemannen hadde oppe flagget for offside.

Begge lag kunne avgjort kampen mot slutten, men for fjerde gang på fem kamper ble det poengdeling for EIK.

Dagen etter tapte Klepp 1-0 hjemme for Start 2, noe som betydde at med seier i siste hjemmekamp mot Vardeneset, så ville vi være klare for opprykk, forutsatt at Starts førstelag rykket ned fra Tippeligaen.

KAMPFAKTA:

Stavanger - EIK 1-1 (0-0)
SIF Stadion, 70 tilskuere

Mål: 1-0 Joachim Baardsen (46), 1-1 Jan Eric Gløpstad (70)

EIKs lag:
Asle Sirevåg, Arild Nodland, Jan Eric Wetteland, Kristian Koldal, Eirik Gohn, Hans Marius Slettebø, Jostein Salvesen, Stian Hunnestad, Jan Eric Gløpstad, Martin Håland, Martin Tønnessen.

Benyttede innbyttere:
Stian Sleveland, Thomas LeidlandHøydepunkt fra kampen:

TIL INNHOLDSSIDEN

Asle Sirevåg fikk sin første A-kamp for EIK allerede som 16-åring i 1994. De neste tre sesongene var han andrevalg bak Rune Kvåle, Thomas Fevang og Dag Arve Rasmussen, men fra 1998 var Asle vårt førstevalg mellom stengene.

Hans første fulle sesong endte med nedrykk til fjerde divisjon, men det unge EIK-laget trengte bare en sesong på å komme tilbake til tredje divisjon. I hjemmekampen mot Stegaberg i 1999 scoret Asle sitt eneste mål på A-laget da han fikk ta et straffespark i kampen som vi vant hele 11-0.

Asle fikk litt konkurranse fra Rune Kvåle og Torstein Soma de neste par årene, men var vårt ubestridte førstevalg mellom stengene da vi etablerte oss i tredje divisjon de første sesongene etter årtusenskiftet. I juni 2003 pådro Asle seg imidlertid en alvorlig korsbåndskade i kneet, noe som førte til et helt år på sidelinja. Han kom tilbake på laget midtveis i 2004-sesongen, da vi rykket opp til andre divisjon. Når jeg ber Asle komme med sitt beste minne fra opprykkssesongen for ti år siden, spiller hukommelsen ham et puss: - Jeg husker vanvittig godt det trykket fra publikum som var i bortekampen mot Kopervik. Det var vi to som kjempet om å vinne avdelingen, og vi ledet 1-0 etter at Runar Andersen hadde scoret. Mot slutten av kampen presset Kopervik noe veldig, og så fikk de straffe. Det reddet jeg, og da husker jeg det tok helt av blant de tilreisende supporterne, med raketter og baluba! (Kampen mot Kopervik var altså i 2004, Asle!)

Asle stod fast gjennom hele 2005-sesongen, men helt på tampen av året røk korsbåndet på nytt. Denne gang gikk det halvannet år før Asle var tilbake på banen. Han kom inn i en sesong (2007) der det var mye rot og stadige trenerbytter. Dette førte til at han ønsket nye utfordringer, og i oktober 2007 skrev Asle under for Eiger. Der opplevde han både et opprykk til tredje divisjon og nedrykk tilbake til fjerde divisjon, før han på ny meldte seg til tjeneste i moderklubben før 2011-sesongen.

Da hadde Jone Mathiesen fått satt sammen en tropp som var sterk nok til å kjempe om opprykk, noe vi som kjent klarte: - Jeg merket nok da jeg kom tilbake at mye var forandret i EIK. Vi hadde en tropp der alle var lojale mot hverandre, enten en spilte selv eller satt på benken. Vi var også en gjeng som kjempet hardt i samtlige nitti minutter i hver kamp, og var veldig fokuserte på at det var nå vi hadde sjansen til å rykke opp. Det var nok hovedgrunnene til at vi lyktes, selv om det jo holdt hardt i den avgjørende kampen på Klepp. Stemningen der er for øvrig noe jeg aldri vil glemme, forteller Asle.

Han fortsatte som vår ubestridte førstekeeper også første sesongen etter opprykket, men i mai 2013 sa en meniskskade i det ene kneet et endelig stopp for A-lagsspill. Asle spilte noen B-kamper senere i sesongen, men valgte å endelig lytte til kroppens signaler og legge opp som aktiv spiller. Da hadde han spilt hele 360 A-kamper for EIK, noe som plasserer ham på tiende plass på vår adelskalender.

Siden har det blitt en sesong på C-laget og noen spredte B-kamper, men Asle har som kjent også fortsatt i støtteapparatet rundt vårt A-lag, der han de siste sesongene har vært keepertrener.Asle, slik han ble presentert i programmet vårt i 2011.
TIL INNHOLDSSIDEN

KJETIL BÅRDSEN:
- trosser vær og vind på taketPÅ BILDET ER KJETIL BÅRDSEN AVBILDET PÅ TRIBUNETAKET UNDER EN AV KAMPENE I SOMMER, DA HIMMELEN VAR SKYFRI OG TEMPERATUREN HYGGELIG NOK TIL Å STÅ I T-SKJORTE. MEN EN KAMPDAG FOR KAMERAMENNENE I EIK-TV ER IKKE ALLTID SÅ BEHAGELIG:

- Det hender jo ikke så rent sjeldent at papaplyen må fram, og da er ofte utfordringen at det er vind i tillegg. En ting er å holde seg selv rimelig tørr og varm. Det kan til en viss grad reguleres med klær. Verre er det med selve kameraet. Særlig når vinden blåser fra sør-vest kan det være utfordrende å holde linsa fri for regndråper, sier Kjetil.

Da EIK-TV startet med å vise høydepunkter fra kamper rundt 2007, var vi omtrent den eneste klubben i landet som drev med dette. Kjetil kom med som kameramann i 2011, men hadde allerede da en del erfaring fra å filme fotballkamper: - Jeg var med som frivillig da Dalane TV var i vigør for rundt 30 år siden. Da hadde jeg og Ernst Torgersen, som jo filmer kampene en etasje ned fra meg i dag også, ansvaret for de samme helgene. Så det var der jeg fikk min første erfaring med å filme fotballkamper, forteller han. Han mimrer litt tilbake til en kamp EIK spilte på Malmheim mot Ganddal: - En del av EIKs ivrigste supportere hadde samlet seg rundt kameraet, og fungerte nærmest som kommentatorer. Problemet var bare at språket de brukte langt fra egnet seg i en TV-sending. Da måtte vi rett og slett redigere bort lyden da høydepunktene ble sendt søndag kveld, smiler Kjetil.

Selv begynte han å gå på kamper med sin far Bjørn tidlig på 1980-tallet: - Vi hadde stort sett vår faste plass på Hognestadsiden, sammen med blant annet Petter Larsen og Sverre TB Mong. Ut fra det jeg husker, så var vi på de fleste kampene. Der var alltid god stemning der vi stod, med mye folk. På den tiden var jo EIK også veldig gode, så det var en kjekk tid å bli introdusert for fotball på. Men noen kamper gikk vi glipp av. Jeg husker blant annet vi var på Tonstad på et stevne en Kristi Himmelfartsdag. Møtet varte og rakk, og både jeg og far så på klokka, for vi hadde en kamp i Egersund i tankene. Men den gangen gikk det ikke, og jeg husker hvor skuffet jeg var, sier han.

En annen historie med Rogalands Avis' reporter Sverre TB Mong er nærmest legendarisk: - Jeg var jo knapt blitt tenåring, men Sverres problem var at han skulle dekke både EIK og Hellvik, som spilte samtidig. Det ble til at Sverre dro til Hellvik for å se kampen, mens han etterpå ringte meg for å gi en oppsummering av resten av EIK-kampen. Så jeg fikk vel en nokså tidlig ilddåp innen fotballmedia, ler Kjetil.

En kampdag for Kjetil begynner med å sørge for at kamera er ladet opp og en sjekk om at minnekortene har nok ledig kapasitet. Deretter blir alltid EIK-flaggene plassert ut ved porten, før ferden går fra Hafsøyne og opp til Husabø: - Jeg liker alltid å være tidlig ute. Det har nok litt med å gjøre at jeg alltid kjenner på nervøsitet og spenning før kampene. Stort sett filmer jeg og

Erik Øgrey Pettersen en omgang hver, mens vi sitter på tribunen som vanlige tilskuere den omgangen vi ikke står bak kamera.

Etter at Amedia begynte å dekke andre divisjon, har EIK-TVs funksjon endret seg litt. Mens de før filmet mest som en service for supporterne, så er det nå mer med tanke på at vårt trenerteam skal ha gode bilder til bruk for kampanalyse: - Når vi filmer forsøker vi å bruke zoomen slik at vi både får gode bilder av det som skjer, samtidig som Ojan skal kunne se hvordan laget står rent formasjonsmessig. Vinkelen og høyden vi får fra taket, gjør at våre bilder stort sett er bedre å bruke enn bildene fra Amedia, som er filmet fra en lavere høyde, sier han.

Kjetil forteller videre at han stort sett laster opp filmene når han kommer hjem fra kampene: - Hvis vi har vunnet en kamp, så er det noe jeg gjør med liv og lyst. Etter et tap, så kan det nok gå litt mer tid før jeg får mannet meg opp og lagt filmene over på nettet, innrømmer han. - Men Ojan har stort sett fått filmen samme kveld som kampen er spilt, tilføyer Kjetil.

De som har sett (og hørt) høydepunktene på nettsiden, vil ha lagt merke til at kameramannen sjelden klarer å være stille når EIK scorer: - Jeg er ofte preget av spenningen i kampene, og har jo den beste utsikten av alle som er på kampen. Det gjør nok at jeg blir enda mer revet med enn dersom jeg hadde sittet på tribunen, for jeg ser jo veldig godt hva som kommer til å skje. Jeg prøver likevel å alltid ha fullt fokus på å filme på en god måte, men det fører nok kanskje til en ekstra forløsning dersom ballen ender opp i motstanderens mål. Jeg har et stort engasjement for EIK, og da kommer det noen spontane utrop som det ikke er så lett å holde igjen, sier han.

Hva er de kjekkeste minnene du har fra "taket"? - Sånn på stående fot kommer jeg først og fremst på at kampen mot Arendal tidligere i år var en spesielt kjekk opplevelse. På forhånd var vi ekstra nervøse, for vi betraktet Arendal som et godt lag. Utover i kampen tok stemningen av nede på tribunen, noe jeg merket veldig godt en etasje opp. Vi spilte bedre og bedre og scoret tre fine mål. Det var en spesiell kamp som står levende for meg, sier han.

EIK-TV har også hatt noen stunts på bortebane. Den kanskje beste historien er slik: - I 2014 kunne vi nærmest redde plassen i andre divisjon med seier i bortekampen mot Arna-Bjørnar. Stadionen deres hadde bra mediefasiliteter i og med at damelaget deres spilte i Toppserien. Hjemmelagets vakter geleidet oss hyggelig opp i mediehuset, der vi fikk en egen plattform under tak til disposisjon. Utover i kampen kom det et par stygge tacklinger mot noen av EIKs spillere. Da brast det for oss på kameraplattformen, med sinte rop mot dommeren. Tonen fra vaktene fikk nå en annen lyd. De ropte opp til oss at pressefolk skulle være nøytrale, og at de ville kaste oss ut. Redningen for oss var at plattformen kunne låses fra innsiden, så dermed klarte aldri vaktene å få tak i oss, ler Kjetil til slutt.

TIL INNHOLDSSIDEN


Trykk på brikka du ønsker å flytte - trykk deretter på feltet du vil flytte den til.

Se eventuelt på miniatyrbildet for å se hvordan det ferdige puslespillet ser ut.
Om bildet ikke kommer fram, forsøk å last siden en gang til.
Puzzle


Trykk på bildet for å se løsningen.
TIL INNHOLDSSIDEN
TIL INNHOLDSSIDEN
TIL INNHOLDSSIDEN
Etter forrige hjemmekamp hadde jeg, kameramann Kjetil Bårdsen og tidligere EIK-spiller Jarle Mong et av våre sporadiske "guttetreff". Corona-tiden hadde gjort at det var lenge siden sist vi tre hadde møttes på denne måten, en tradisjon vi ellers har holdt i hevd i nokså mange år. Der vi mimrer om felles opplevelser og diskuterer alt som er viktig i livet - filosofi, politikk, religion og fotball for å nevne noe, mens vi koser oss med god mat.

Alle tre hadde sett kampen mot Fram i Idrettsparken, og det gikk ikke mer enn noen sekunder fra jeg steg inn døra i Høgevollsveien, før ettermiddagens begivenhet på Husabø ble tema. Det vi alle hadde festet oss ved, var øyeblikket der 14 år gamle Fanuel Ghebreyohannes tackler ballen til innkast til Fram. I seg selv en nokså ubetydelig hendelse i en kamp, eller i en sesong, men samtidig et øyeblikk for evigheten.

For de som ikke er helt med, så får jeg kommentere hendelsesforløpet: 20 sekunder etter at Fanuel hadde kommet inn som tidenes yngste A-lagsdebutant, er hans første ballberøring et hælspark inne i eget straffefelt. Fram får kontroll over ballen et øyeblikk, før Fanuel gjenvinner den og sprinter mot midtbanen. Han taper ballen, før han altså klarer å tackle ballen slik at Fram får innkast nesten på midtstreken.

Det som gjorde dette øyeblikket så spesielt, var hvordan publikum reagerte. Det kom et unisont brøl fra tribunen, som fortalte at samtlige tilskuere var fullstendig i symbiose med unggutten. Det var en av OKKE som opptrådte utpå der. Fanuel hadde virkeliggjort alles drøm. Selv kjente jeg tårer i øyekroken da dette hendte, og tror jeg vil betegne øyeblikket som et av de vakreste jeg har opplevd gjennom 45 år i Idrettsparken!

Jeg sitter og skriver dette mens jeg har andre omgang mellom Liverpool og Atletico Madrid på mobilen, 20 centimeter til venstre for tastaturet. Det kommer to kjappe scoringer, men begge blir VAR-annullert for at et hårstrå var i offside. Spontaniteten og momentum forsvinner fra kampen, selv om hjemmelaget fortsetter å skape sjanser mot ti motspillere som stort sett parkerer bussen inne i egen sekstenmeter.

Nå har NFF bestemt at de vil ha svineriet også i vår egen Eliteserie. Vi kan ikke være annerledes enn resten av Europa! Som om vi ikke er det på en rekke andre områder! Basert på den logikken, så blir det neste et forbud mot kunstgress, legalisering av bluss på tribunene og ølsalg på stadionen. For vi kan vel ikke være annerledes enn resten av fotball-verden?

Jeg er født et år etter at fotball-VM ble arrangert i England i 1966. Da Geoff Hurst scoret Englands tredje mål i finalen mot Vest Tyskland med sitt skudd i tverrliggeren og ned på streken. En hendelse som stadig ble diskutert i mine år som fotballnovise, rundt ti år senere. Det var noe magisk over det hele, for ingen hadde svaret om det burde vært mål eller ikke. Selv i dag krangles det om ballen var over målstreken. Selv har jeg vel kommet til konklusjonen at den ikke var det. Kanskje var det nylig avdøde Roger Hunts feiring som overbeviste den russiske linjemannen Tofiq Bahramov til å peke mot midten, tross store tyske protester. Hunt var den engelskmannen som stod nærmest situasjonen.

Tofiq Bahramov ville vært en totalt ukjent mann, som en gang hadde vært linjemann i en VM-finale, dersom VAR hadde eksistert i 1966. I stedet har den aserbadjanske mannen blitt en kult-helt i England, mens han i Tyskland selvfølgelig omtales i mye mer negative vendinger. I hjemlandet har han fått nasjonalstadionen oppkalt etter seg, og navnet hans vil aldri bli glemt av fotballfolket. Han fikk sitt øyeblikk, slik for eksempel slakteren fra Wolverhampton, Jack Taylor, fikk det åtte år senere da han dømte straffe i VM-finalen i Munchen før det var spilt ett minutt. I motsetning til Bahramov, så dømte nok Taylor rett, uten at det fikk innvirkning på kamputfallet.

Det er slike øyeblikk som festet seg i minnet på en liten gutt, som var i ferd med å bli bitt av fotballbasillen. Jeg har ikke tro på at VAR kommer til å skape like varige minner for dagens unge, selv om jeg selvsagt husker for eksempel Manchester Citys annullerte scoring mot Spurs i Champions League for to og et halvt år siden. Nærmest som en fotnote føyer jeg til at Tyskland fikk sin revansje da Frank Lampards scoring ble underkjent i VM-kampen 34 år senere. Det jevner seg ut over tid, som det heter.

Det var duket for mer fotballromanse på torsdag, da Bodø/Glimt igjen sjokkerte Jose Mourinho med å klare uavgjort 2-2 i den evige stad. Hadde VAR vært brukt, hadde det sannsynligvis blitt seier, ettersom Roger Ibañez nok stod i offside da han headet inn utligningen. Det hadde selvsagt vært flott med Glimt-seier i Roma, men en slik episode får meg ikke til å endre standpunkt.

Moderne fotball er i ferd med å bli en mekanisk idrett, der spillerne mer og mer ligner sjakkbrikker som flytter seg nøyaktig slik trenernes taktikktavler har fotutbestemt. Kanskje en naturlig utvikling all den tid spillernes fysiske yteevne mer og mer klarer å utligne og stoppe de kreative individualistene. Etter min mening er VAR nok en innretning som ødelegger den fotballen jeg en gang ble så glad i.

Kanskje er jeg bare en sur gammel grinebiter som ønsker meg tilbake til gamle dager? Slik man gjerne blir når man når en viss alder. Men øyeblikket med Fanuel ga meg håp om at det fortsatt skal finnes romantiske og skjønne øyeblikk i den ellers så strømlinjeformede fotballen.

TIL INNHOLDSSIDEN
TIL INNHOLDSSIDEN