EGERSUNDS IDRETTSKLUBB
FOTBALLAVDELINGEN
Kjeld Bugges Gate 54,
Postboks 366,
4379 Egersund
NETTSIDE:
www.eikfotball.no
STYRE:
Bernt Blitzner, leder
Espen Andersen, nestleder
Håkon Lædre
Ørjan Nodland
John Tønnesen Ripland
Tone Wetteland
Vibeke Fløtre
ADMINISTRASJON:
Matteus Bårdsen
Daglig leder
matteus@eikfotball.no
950 82 409
Kenneth Andersen
Klubbadministrator
kenneth@eikfotball.no
959 19 159
Trond Arild Olsen
Klubbutvikler
olsen@eikfotball.no
908 64 724
John Petersen
Spiller/trenerutvikler
john@eikfotball.no
+45 314 31 456
PROGRAMREDAKSJONEN:
Kjell Åvendal
Matteus Bårdsen
John Tønnesen Ripland
e-post til programredaksjonen:
kjell@eikfotball.no
EIK PÅ SOSIALE MEDIER:
VELKOMMEN
TIL KAMP!
EIK fotball ønsker dere alle hjertelig velkommen til dagens seriekamp mot Fløy!
Topp mot bunn på tabellen, og en kamp "alle" er sikre på at vi skal vinne. Det er vel scenarioet de fleste ser for seg, men vi som har fulgt EIK i mange år tenker kanskje på dagens kamp som et aldri så lite bananskall, som vi helst ikke skal skli på. Fløy er i desperat poengnød og ligger aller sist på tabellen. Slike lag pleier å komme til Husabø med innsatsen innstilt på max-nivå.Jeg husker første gang jeg så en hjemmekamp med lignende forutsetninger som i dag. EIK mot nyopprykkede Sunde i juni 1976. Vi hakk i hæl på ledende Nærbø og Sola på tabellen, med fire seire på rad. Sunde på nedrykksplass. Det ble min første (av mange) alvorlige realitetsorientering som EIK-supporter, etter å bare ha sett de gulsvarte vinne fram til da: Tap 1-2!
Vi bør ikke gå på en lignende blemme i dag. Vi har vist svært solid, om ikke alltid like glitrende, spill. Ikke minst ser vi veldig trygge ut defensivt, noe som kanskje er den viktigste forutsetningen for å gjøre en god figur gjennom en lang seriesesong. Samtidig har den ene etter den andre spilleren stått fram som matchvinnere. Vi har vunnet tre av fire bortekamper med å score en gang og holde smultringen bak. Nå sist mot Grorud, der vi egentlig sjelden var skikkelig truet, selv om hjemmelaget hadde klart mest ball etter pause. Strengt tatt skapte vi egentlig bare en stor sjanse framover, men hva gjør vel det når Stian har finstilt skuddfoten!
Derfor er vi klare favoritter i dagens utgave av "El Clasico de Pescadores", eller "fiskernes klassiker" på norsk. Vi ønsker Dagfinn Grastveit og Fløy lykke til med å snu en trøblete sesongstart, men ser helst at de venter en uke med "makrell-
fotballen". Jeg og Dagfinn har forresten hatt vår vanlige chatterunde i forkant av dagens kamp, der vi utveksler erfaringer fra våre roller i fotballen. Meget interessant og kjekt. Denne gang lurte jeg litt på hvor gammelt stadionanlegget på Flekkerøy var. Dagfinn visste selvsagt historien, og jeg tillater meg å dele hans betraktninger rundt akkurat dette. Her er noe av det Dagfinn skrev:
"Fram til ca 1990 ble kampene spilt på grusbanen ved Flekkerøy barneskole. Fløy spilte da i 4/5 divisjon, og på hjemmekampene hendte det ofte at motstandenes spillere ble pepret med småstein - mange byfolk har minner om dette! På slutten av 90-tallet ble Modenabanen bygget, og man startet Colorline-cup som nå er Sør Cup. Cupen ble startet for å gi midler til toppsatsingen i klubben. Nåværende Cemo Arena ble bygget på dugnad ved siden av Modenabanen."Jeg elsker slikt. Informasjon og historier om stadionanlegg og fotballbaner er svært mangelfull på den norske delen av verdensveven. Her er det tydeligvis en jobb å gjøre for oss som bekjenner oss til denne noe sære subkulturen innen vår favorittsport.Jeg har forresten et aldri så lite valgets kval senere i sommer når jeg og kona skal på ferie til Skottland. Ingen er vel overrasket over at fotballkamper i Highland League står på turprogrammet. Men hvilken stadion velger man? Nairn County, Forres Mechanic eller Fraserburgh? En banehopper kan få vann, eller kanskje whisky i munnen bare av å se bilder på alle nettstedene om banehopping i Skottland. Den berømte hekken på Brechin Citys Glebe Park hadde også vært kjekk å avlegge et besøk. Den er nok i adskillig bedre forfatning enn den stusselige thujaen jeg ser ut av kjøkkenvinduet mens jeg drodler disse linjene en sen kveldstund, etter å ha vært på Haua for andre gang denne fredagen og sett hjemmelaget miste seieren mot Klebe på overtid.Skulle også Arbroath bli velsignet med hjemmekamp helga vi er i Skottland, kan det bli litt av et valg jeg må ta. Det sies at Gayfield oppleves best en stormfull februarlørdag, så kanskje må jeg vente med å "ta" den banen som etter sigende ligger nærmere kysten enn noe annet stadionanlegg i Europa. Der man risikerer at sjøen dusjer spillere som tar hjørnespark!Tilbake til mer hjemlige trakter, så skal jeg i dag i ilden på direkten under TV2s program Målfest, der jeg skal oppdatere dem via Facetime et par ganger i løpet av kampen. Så dersom noen ser en fotograf snakke med Iphonen sin, så har det ikke rablet mer for meg enn til vanlig!For å dra fokuset bort fra de mer nerdete gruvegangene innen fotballverdenen, så har vi denne uka signert Lars Markmanrud fra Sandefjord. Etter det jeg har sett på treningene, så vil Lars kunne heve oss til et enda høyere nivå, og gi oss flere alternativ når det gjelder hvordan vi kan komponere den best mulige elleveren til enhver kamp. Jeg regner med at vi får se den hyggelige 22-åringen i EIK-drakt allerede i dag. Velkommen skal du være til Okka By!Det er unektelig spennende å være EIK-supporter for tiden. Såpass spennende at det trolig blir grytidlig morgen neste søndag. Da venter en ny stadion på Sætre på Notodden. Men først og fremst handler det i dag om å gjøre en god og profesjonell jobb mot Fløy. Sørlendingene vil helt sikkert selge seg dyrt, men med god støtte fra publikum satser vi på tre hjemmepoeng!KÅ
LAGOPPSTILLINGER:
EIK - FLØY | POSTNORDLIGAEN | LØRDAG 10. JUNI 2023 | AVSPARK 15:00






EGERSUNDS IK
1 Sander Åke Andreas Lønning
14 Jo Stornes Stålesen
2 Ådne Midtskogen
3 Bjørn Mæland
12 Robert Behson-Courage Williams
8 Chris Thodal Sleveland
6 Sivert Strangstad
10 Stian Rokås Michalsen
11 Adrian Amundsen Bergersen
9 Magnus Lankhof Dahlby
23 Magnus Sandvik Høiseth
22 Andreas Heggen
4 Marius Andersen
7 Heine Åsen Larsen
13 Lars Markmanrud
15 Torben Dvergsdal
16 Trygve Rogstad
18 Jonas Øvstun Jørgensen
19 Fanuel Ghebreyohannes Yrga-Alem
20 Jørgen Voilås






FLEKKERØY IL
1 Ante Knezovic
4 Thomas Eeg Kongerud
14 Xiaolong You
31 Altin Ujkani
2 Jone Bjerkreim Kleppa
8 Dirirsa Gamachis
15 Sander Birhanu Ystanes
17 Drilon Ibishi
18 Arent-Emil Klaussen Hauge
10 Peder Dovland
29 Aksel Rannestad Kloster
13 Markus Kristiansen
3 Fredrik Strømland Lien
5 Benjamin Sundo
7 Markus Rokseth
16 Kalle Sigurdsen
21 William Hilmarsson
DOMMERTRIOHoveddommer: Aleksander Skjold Vermundsen (Kopervik IL)
Assistentdommere: Marius Clarholm (Forus og Gausel IL) og Georg Bårdsen (SK Vedavåg Karmøy)
DAGENS KAMPSPONSOR:
| DAGENS KAMPBALL ER SPONSET AV:
| GAVEKORT TIL DAGENS EIK-SPILLER GITT AV:
|
SETT FRA SIDELINJA:
Kjell André Thu
Jeg vil ønske alle tilskuerne velkommen til ettermiddagens hjemmekamp mot Fløy!
Vi står altså med sju seire og en uavgjort etter åtte spilte seriekamper. Det er en sesongstart jeg selvsagt ville tatt med begge hendene om noen hadde spurt meg før seriestart, og vi er svært glade for at det har gått så bra til nå. Men vi skal ikke hvile på laurbærene, som det heter. Vi må fortsette å utvikle spillet vårt, for det er flere faser der vi fortsatt har mye å gå på. Det gjelder spesielt offensivt, der det til tider har lugget en del, men også defensivt er det små detaljer å forbedre. Det er vår jobb å forsøke å utvikle disse tingene hver dag på treningsfeltet, slik at vi forhåpentligvis blir enda vanskeligere å slå enn det vi har vært hittil.
Vi kom oss hjem med tre poeng fra Grorud sist søndag, i det vi visste ville bli en av de vanskeligste bortekampene denne sesongen. Vi vinner kampen der uten å spille glitrende fotball, men er veldig solide defensivt. Vi håndterer kampen på en voksen måte, og er kyniske og disiplinerte når vi blir satt under press. Jeg synes vi har tatt store steg på det mentale planet, når det gjelder å stå sammen for hverandre og krige om poengene når det kreves. Kombinert med den kvaliteten vi har rent spillemessig må det bli veldig bra, slik jeg ser det.
Mange stusset nok over at toppscorer Magnus Sandvik Høiset ikke var med mot Grorud. Han fikk en overtråkk tidligere i uka på trening, og selv om vi testet ham helt inn mot kampen så gikk det ikke. Men Magnus har vært i full trening igjen denne uka og er klar til kamp igjen i dag. Utenom Anders Klemensson, er det bare Aleksander Kjellmann som er på skadelista. Han sliter med en vond hæl.
I uka som gikk har vi fått inn Lars Markmanrud på lån fra Sandefjord. Det er en signering jeg er veldig fornøyd med. Han er en spiller som har et mye høyere nivå inne enn andredivisjonsnivå, og helt klart en spiller som vil forsterke oss. Vi har vært litt sårbare og hatt litt dårlig dekning på midtstopperplass og sentral midtbane. Lars gir oss bra dekning i de posisjonene, slik at jeg nå føler at vi har god dekning over hele banen. Han gir oss også flere varianter i måten å sette opp laget på, så jeg er veldig glad for at det lot seg gjøre å hente ham hit til EIK.
I dag møter vi altså Fløy, som ligger helt sist på tabellen. Vi må sørge for å ikke la oss lure av tabellplasseringene, men gå til dagens oppgjør fullt skjerpet. Fløy er langt fra noe dårlig fotballag. De har ikke sluppet inn så veldig mye mål, og virker å være ganske solide defensivt. Akilleshælen til nå har vært at de har scoret lite. Nå har de en ny trener i Marius Kjørvik Johansen, noe som kan skape entusiasme og være energifrigjørende for dem. Så vi må finne fram vinnerresepten nok en gang, skru på hodene og være klare til kamp. Det håper jeg dere på tribunen også er!
SETT FRA BANEN:
STIAN ROKÅS MICHALSEN
Hjertelig velkommen til dagens seriekamp mot Fløy!
Det var deilig med 1-0 seier borte mot Grorud sist helg. De er et godt lag, og å vinne der var veldig sterkt. Kanskje særlig med tanke på at vi reiste bort dit uten å spille vår beste fotball. Da blir egentlig følelsen av å vinne bare enda bedre. Og å score vinnermålet gjør ikke akkurat følelsen verre!
Etter at serien startet i år har jeg for det meste blitt spillende i en ny rolle som indreløper. Der trives jeg greitt, må jeg si, og føler at jeg kommer i gode posisjoner både til å tre andre spillere gjennom eller score selv. Så det har fungert greit til nå, selv om jeg har en del å gå på spillemessig fortsatt. Men det håper jeg kan komme utover i sesongen.
I dag møter vi Fløy, og det er en kamp jeg tenker at vi må ut og dominere fra start til slutt. Det handler om å ikke la Fløy komme til Husabø og få det komfortabelt, så vi må gi full gass allerede fra avspark. Så håper jeg også at vi kan klare å score tidlig i kampen, og kanskje få både et andre og et tredje mål også før dommeren blåser av. Vi har satt oss selv i en veldig god posisjon de første åtte kampene, og må bare fortsette å kjøre på. Så kan det bli veldig kjekt utover!
Head-to-head
 | EIK FLØY |  |
ANTALL MØTER I SERIEN: 16
10
2
4
SISTE MØTE:
Vi møtte Fløy siste gang i fjorårets aller siste serierunde, da de to lagene kjempet om å bli nummer tre på tabellen. EIK måtte vinne kampen for å ta tredjeplassen, og tok ledelsen ti minutter før pause ved Simen Hjerkinn Hammershaug, i det som skulle bli hans siste opptreden i EIK-drakta. Fløys Xiaolong You utlignet like før pause, før Preben Hille sendte Fløy i ledelsen 2-1 da rundt tjue minutter gjenstod av kampen. Adrian Bergersen utlignet for EIK på straffe, før Ådne Midtskogen sørget for hjemmeseier med sin scoring på overtid.
MED EN FOT I HVER LEIR:
Følgende spillere har spilt for både EIK og Fløy: Marius Andersen, Nils Petter Andersen, Mathias Kvåle Perttamo, Espen Stene Rasmussen, Jostein Kvernes Salvesen, Jonas Mong, Christian Andreasen, Matej Dekovic, Andreas Jacobsen
DAGENS GJESTER:FLEKKERØY IL
Dirirsa Gamachis (til venstre) og Preben Hille forsvarer eget mål i kampen mot Lyn forrige helg, en kamp Fløy tapte 3-1 etter å ha spilt en svak 1. omgang.
Foto: Svein Grundetjern
Fløy er et av lagene EIK har møtt flest ganger de siste årene, til tross for at de spilte i 3. divisjon i 2017 og 2019. Vi tapte begge gangene mot Fløy i 2005, og slet også mot sørlendingene umiddelbart etter vårt siste opprykk til 2. divisjon. Men siden 2012 har vi faktisk ikke tapt for Fløy i serien.
Litt lenger tilbake i tid er andreplasser i 2010 og 2012 i 2. divisjon de beste prestasjonene til klubben, i tillegg til noen fine cupresultater. Særlig huskes 4-3-seieren mot Start i 2017. I 2021 ble Jerv slått etter straffekonkurranse. Så kan det også nevnes at det daværende Tippeliga-laget Sandnes Ulf ble sendt hjem fra Flekkerøy med tap i 2013. I år ble Start for sterke i cupens 1. runde. Der ble det 0-2-tap etter en målløs førsteomgang.
En rekke eigersundere har spilt for Fløy, gjerne i kombinasjon med studier. Men det har også gått spillere andre veien, som Matej Dekovic og Andreas Jacobsen. I tillegg har utvandrer Dagfinn Grastveit vært aktiv i klubben i mange år, og er det fortsatt.
Fjoråret ble en stor opptur for øylaget under den islandske treneren Johannes Hardarsson. Til slutt ble det 4. plass, bare to poeng bak EIK på tabellen. Vinteren ble derimot trå og det kom få forsterkninger inn. Toppscorer Kristian Lien hadde allerede dratt til Mjøndalen, mens spillere som Emil Pedersen, Sebastian Fredriksen og André Richstad forsvant før sesongen. Derfor har det blitt en vanskelig sesongstart for blåtrøyene. Veteranen Anders Hella trappet nylig ned til Trauma i 4. divisjon, en noe overraskende overgang etter at Hella hadde vært på banen åtte ganger denne sesongen.Laget har også slitt med skader på Peder Dovland, Mathias Fredriksen og Benjamin Sundo.
I første seriekamp ble det bortetap mot mye omtalte Vålerenga 2, som stilte et sterkt lag den gangen. Likevel var resultatet ikke så galt, med 0-1. Ser man på de åtte seriekampene som er spilt, har Fløy tapt med ett mål i fire av disse og vunnet én gang med 1-0 over Kjelsås. Først de siste to kampene har det blitt flere baklengs, med 0-4 borte mot Brattvåg og 1-3 hjemme for Lyn forrige helg. Det gjør at Fløy ligger sist med fire poeng og kun tre scorede mål før dagens oppgjør i Idrettsparken.
I mai ble det klart at Johannes Hardarson ville gi seg i Fløy etter sesongen. Men avgangen ble framskyndet da islendingen ble ansatt som Kretsansvarlig for spillerutvikling i NFF Agder. Dermed ble assistenttrener Marius Kjørvik Johansen forfremmet til hovedtrener for en god uke siden. Til tross for sin unge alder har han lang fartstid i klubben og får med seg rutine i klubblegenden Lars Kristian Pedersen.
SPILLERSTALLEN:
På Flekkerøy er de glade i å hente spillere med gode gener, og det er flere tidligere Start-spillere som har sønner på Fløy-laget. Claus Eftevaags sønn, Johannes ble sett på som et stort talent for noen år siden, men utviklingen har stoppet litt opp. 20-åringen Kalle Sigurdsen har sett brødrene Lasse og Pelle spille for A-laget, mens pappa Ivar spilte både for Fløy og Start. Sven Kloster spilte over 100 kamper for Start i sin tid, mens sønnen Aksel nå er en del av Fløy-stallen. Fredrik Strømland Lien fra Flekkefjord håper nok å gå i fotsporene til storebror Kristian, som spilte for Fløy fram til i fjor og er blant toppscorerne i OBOS-ligaen denne sesongen.
I mål står Ante Knezovic sin femte sesong på Flekkerøya. Kroaten kom til Fløy da Nikola Trajkovic ledet laget, og har fortid i Kristiansund og Bryne. Sisteskansen ruver i feltet med sine 202 centimeter. Unge Markus Kristiansen er reserve og har bare spilt fire A-kamper.
fortsettes neste side
STIFTET:
1950
CEMO ARENA:
Underlag: kunstgress
År innviet: 2003
Kapasitet: 3500
Publikumsrekord: 3124
Snitt i fjor: 242
BELIGGENHET:
Fylke:
Agder
Kommune:
Kr'sand
TRENEREN:
MARIUS KJØRVIK JOHANSEN
Alder: 27
Ansatt siden: juni 2023
Har vært i Fløy siden vinteren 2013/14 og vært assistent siden 2017. I tillegg har han hatt hovedansvar for Fløy 2. Det er med andre ord en 27-åring som har samlet mye trenererfaring i ung alder, og det blir spennende å se om han kan løfte laget etter den tunge sesongstarten. Fikk en vanskelig debut forrige helg mot Lyn, men laget løftet seg i andre omgang.
NØKKELSPILLEREN:
JONE BJERKREIM KLEPPA
Alder: 25 år
Rundet nylig 100 kamper for Fløy etter overgangen fra Frøyland i 2018. Han hadde til da bare spilt 3. divisjon, men har utviklet seg til å bli en av lagets viktigste spillere og har båret kapteinsbindet flere ganger. Pappa Asgeir spilte hele 433 kamper for Bryne og trente Frøyland i flere år, mens søster Eirin spilte for Klepp og Kolbotn i Toppserien. Ryktes å være på vei tilbake til Jæren etter endt studier i Kristiansand.
TALENTET:
DRILON IBISHI
Alder: 19 år
Hentet fra Lyngdal og fikk A-lagsdebuten i 2021. Har gradvis fått mer spilletid og er inne i det som kan sies å være gjennombruddssesongen. Hurtig og kreativ spiller som Fløy håper at kan bli den neste store på øya, men det er fortsatt tidlig å si hvor langt unge Ibishi kan nå. Kan bekle flere roller offensivt.
Foto: Flekkerøy ILs hjemmeside
Forsvaret er, til tross for at laget ligger sist, en ganske sterk lagdel. Med seks tap er det faktisk ikke så galt med tolv baklengs. Her er Jone Bjerkreim Kleppa fast inventar, men brukes i flere roller også lenger framme selv om han var venstreback. Forhåpentligvis for Fløy er Benjamin Sundo snart tilbake. Midtstopperen slo seg opp i Donn etter overgangen fra Strømmen og har gjort sine saker bra. Høyreiste Thomas Kongerud ble hentet fra Fram Larvik i vinter og har spilt fast på laget. Mye spilletid har det også blitt for 21 år gamle Xiaolong You, som etter ungdomsår i Randesund og Start tok turen til Spania før han vendte hjem til Sørlandet og Fløy. Han har også vært innom guttelandslaget. Altin Ujkani spilte også for Start 2 før han kom til Fløy. Han er nå inne i sin andre fulle sesong i blått, men var også på lån i 2020.
I tillegg til Jone Kleppa er også Sander Ystanes og Arent-Emil Hauge rogalendinger på laget. Ystanes rakk 35 kamper for Bryne i ung alder før han gikk til Sola og Fløy. Hauge fikk fem kamper for FK Haugesund i Eliteserien, men måtte til Vard for å utvikle seg videre, og har vært fast for Fløy etter overgangen i 2020. Dirirsa Gamachis forsøkte seg i både Start og Arendal før han fikk mer spilletid for Fløy. Gamachis balanserer midtbanen og er fortsatt bare 22 år. Unge Ibishi har fått mye spilletid og er en kreativ kraft.
På topp har det skortet i uttellingen så langt, og savnet etter en toppspiss er merkbart. Ansvaret har falt på unge Preben Hille, som bare er 20 år. Som en del andre har han fortid i Starts yngre lag. 18-åringen Markus Rokseth er leid inn fra Start denne sesongen og startet mot Lyn. Heldigvis for Fløy kom Peder Dovland inn mot Lyn og fikk seg en scoring fra straffe-merket etter et skadeavbrekk. Dovland scoret ett mål i snitt for Mandalskameratene de to siste sesongene i grønt, før han ble hentet til Fløy da Kristian Lien ble solgt til Mjøndalen. Josias Furaha ble lånt inn fra Jerv før sesongen, men har gått glipp av tre kamper etter utvisning mot Grorud.
PLASSERING I FJOR:
6. plass i 2. div. avd. 2
FORMGUIDEN:
SISTE LAGOPPSTILLING:
v LYN 1896 (H) | 1-3 | 4. juni
KNEZOVIC
KONGERUDYOUUJKANI
HAUGE
KLEPPA
GAMACHISYSTANESIBISHI
ROKSETHHILLE
OKKA KLUBB
HEDRET KIELLAND
Etter kampen mellom Grorud og EIK sist søndag ble tre av EIKs spillere med oppmann Stein Erik Koldal til Akers Avis Groruddalens lokaler for å markere båndene mellom Egersund og nylig avdøde Hjalmar Kielland, som i mange år var redaktør i denne avisen. EIK-delegasjonen møtte Kiellands sønner Hjalmar jr og Øystein, som takket for gesten. Det hører med til historien at Hjalmar Kiellands far, med samme navn, var formann i EIK i årene 1928-1932. Han var også redaktør i vår første klubbavis EIKEN, som kom ut i noen utgaver midt på 1920-tallet.
CHRISTEN MØLBACHS GATE STENGT
I forbindelse med avviklingen av Nordsjørittet er Christen Mølbachs Gate stengt mellom kirka og Torvet fram til klokka 15:00 i dag. Det betyr at de som skal bruke bil til dagens kamp må kjøre via Hoveræget og Golan for å komme til Husabø. Alternativt kan parkeringsplasser i Aarstaddalen eller sentrum benyttes. Se kart - grønne streker viser omkjøringen.
GRATIS ADGANG FOR VOKSNE I FØLGE MED BARN I DRAKT
I dagens kamp kommer alle voksne som kommer i følge med barn ikledd EIK-drakt eller windbreaker gratis inn på kampen.
Benytt anledningen til å fylle Idrettsparken!
EIK GUTTER 9 - LAG 3:
Bak fra venstre:
Tollak Tønnesen, Mathias Aasen, William Ravn Voll, Ulrik Fluge, Felix Knarrum.
Foran : Frankline
EIK GUTTER 8 - LAG 3:
Bak fra venstre:
Tamer Majed Alhilall, Ben Ulset Veshovde, Emil Fredriksen, Levi Jensen.
Framme fra venstre:
Alexander Olsen, Hugo Tengesdal, Liam Sleveland.
OKKADRAKTE
1982
Vi ser nærmere på noen av draktene vi har brukt gjennom vår litt over 100 år lange historie.
I Norge ble det tillatt å ha et reklamefelt øverst på ryggen på draktene i 1971. Draktreklame framme på spilledraktene ble tillatt i 1980, men det gikk to år før EIK benyttet seg av dette. Først i 1982 prydet logoen til Bertelsen & Garpestad brystet på EIKs drakter i vår comebacksesong i 3. divisjon, etter at vi hadde spilt tolv strake sesonger i 4. divisjon.
Om vi hadde fått reklame på brystet, så glimtet EIK-logoen med sitt fravær. Det skulle den for øvrig gjøre i enda drøye 20 år!
Drakta vi kjøpte inn i 1982 var laget i gult litt glinsete polyesterstoff, med V-hals og med fire nokså smale striper på skuldrene og langs ermene. Dermed kan vi konkludere at det var en drakt innkjøpt fra Sportmann, som den gang var en betydelig aktør på det norske markedet. De produserte blant annet drakta landslaget spilte i rundt 1980. De fire stripene på ermene var nok et forsøk på å ligne Adidas mest mulig.
EIK kjøpte inn like drakter til omtrent hele klubben, men det var bare A-laget som hadde reklamen påsydd på brystet. Fra min egen tid på småguttelaget, husker jeg vi deltok i Norway Cup samme året med "Egersund Trål" på ryggen.
Denne drakta ble brukt i litt over tre år av A-laget, før den ble byttet med en drakt med "tigerstriper" våren 1985.
Har noen denne drakta liggende i et skap? Vårt museum tar gjerne i mot en donasjon!
EIK forsvarer seg i seriekampen mot Fana i Idrettsparken i mai 1982, da drakta vi presenterer i dag nettopp var tatt i bruk.
EVERTON - NEWCASTLE UNITED 1-4
Premier League
Goodison Park, 39.248 tilskuere
Som mange kjenner til, så er det ikke akkurat kamper i Premier League som står høyest i kurs når jeg er på turer til England. Men for noen uker siden fikk jeg en grei sjanse til å si et personlig farvel til et av de mest ikoniske stadioner på øyriket, da Everton tok i mot Newcastle United. Jeg og kona var på en ukes tur sammen med et vennepar fra Bryne, som "tilfeldigvis" har to sesongkort på Goodison Park.
Vi hadde allerede sett fotballkamper de to første kveldene vi var i England, i Leek og i Sheffield. For å gi konene våre noen andre opplevelser enn fotball, valgte vi derfor å ta turen til slottet Chatsworth på formiddagen. Ikke helt den rette årstiden å vandre rundt i hagen, men en fin opplevelse uansett. Vi holder på å rote oss rundt i labyrinten, da telefonen ringer. En kjenning hjemmefra skal til Manchester med barnebarna, og trenger tips om en kamp å gå på førstkommende lørdag. - Oldham, roper jeg inn i telefonen, vel vitende om at han nok er 30 år for seint ute til å oppleve Boundary Park i full flow.
Vi kommer oss helskinnet både inn og ut av labyrinten, og jeg får tid til å kjenne litt misunnelse over grønnsakhagen til hertugen av Devonshire, her jeg forsøker å få plass til et par kvadratmeter med urter, jordbær og salater ved skogen i Gåsungeveien.
Vi spiste lunsj i landsbyen Bakewell, noen kilometer fra slottet, og tok inn på The Original Pudding Shop. Det sies at de er i besittelse av originaloppskriften på Bakewell Pudding, en dessertrett med butterdeig, fylt med syltetøy, eggedosis og mandler, som oppstod ved en feiltakelse i 1820, da kokka på puben White Horse slurvet med oppskriften på «jam tart». Vi valgte paninis til lunsj, men kjøpte også med oss et par Bakewell Puddings til å ha senere.
Min kamerat Odd Magnar er altså en såpass ivrig Everton-supporter at han har to sesongkort på Goodison Park. Han reiser jevnlig over for å se laget sitt, men var faktisk litt skeptisk da jeg foreslo å reise til Merseyside denne kvelden, da han var sikker på tap. Men fotballgenet er så sterkt at vi tar avgårde utpå ettermiddagen. Konene blir med til Tideswell der vi slipper dem av. De går den drøye mila tilbake over heia, før de slapper av foran gasspeisen på kvelden.
Jeg og Odd Magnar ankommer L4 litt over to timer før kampstart, og får parkert bilen greit på en liten industritomt et par hundre meter unna Goodison Park. Vi forsøker å få et bord på puben Thomas Frost, men må gi opp. Her er allerede stinn brakke. I stedet går vi opp mot banen, akkurat tidsnok til å få med oss ankomsten til Newcastle Uniteds lagbuss.
Gata utenfor hovedtribunen er smekkfull av folk, som stemmer i med hjemmelagets kampsanger samtidig som lufta blir fylt av blå røyk. Det syder av herlig galskap, og her skal gutta fra nordøst virkelig kjenne at de er i fiendeland! Vi er innom statuen av Dixie Dean, spilleren bak den legendariske rekorden på 60 ligascoringer i løpet av en sesong. I motsatt ende av stadion står Evertons holy trinity. Odd Magnar blir sjokkert når den selvutnevnte fotballeksperten fra Okka By tar Colin Harvey og Howard Kendall, men gjetter på Labone og Royle, og glemmer Alan Ball.
Engelsk fotball vil miste en hjørnestein av sin kultur den dagen det ikke lenger spilles fotball her. Da tenker jeg mest på selve stadion, med de gamle tribunene signert Archibald Leitch, inneklemt av trange gater med arbeiderklasseboliger.
Men nesten like mye på andre etasje i St Luke’s church, der man kan kjøpe et vidt spekter av samleobjekter. Som gamle programmer. Jeg blar meg gjennom noen kasser fra 70-årene. Faktisk har jeg 95% av programmene fra engelsk første divisjon i perioden 1974-77. En sovende samling som trolig aldri blir helt komplett. Jeg beklager dette til en annen samler, som med andakt blar seg gjennom 78/79-sesongen. Han har med liste over de han mangler. Jeg kjenner det rykker kraftig i samlerinstinktet, men har tatt et oppgjør med det: Framtiden er digital. EIKs program hadde i sin trykte versjon en leserskare på 50-100. Da vi spilte mot Lyn var over 600 inne og leste vårt digitale program. Men en forside med John Hurst eller Andy King bringer fram gode vibber fra en barndom der Tippekamp og fotballkort var blant det viktigste i verden.
Om litt over et år er Goodison Parks dager som fotballarena talte. Klubbens nye arena i Bramley-Moore Dock ligger nærmere sentrum, og nye generasjoner vil få det som sitt «åndelige hjem». Men selv er jeg glad jeg har fått oppleve alle de gamle banene fra Tippekampens storhetstid på 70-tallet, før det var for seint. På to unntak nær: Baseball Ground og Ayresome Park.
Odd Magnars bange anelser om Evertons manglende kvaliteter slo til. Etter en god åpning klappet de blå helt sammen. Og da Newcastles tredje scoring passerte målstreken, kom det en masse-exodus fra stolsetene man knapt har sett maken til siden israelsfolket dro ut av Egypt.
Det ender 4-1 til Newcastle, og jeg tenkte at dette Evertonlaget var dømt til nedrykk. Men så er fotballen så forunderlig at de likevel klarte å holde seg i Premier League nok en sesong, etter en innspurt som ga åtte poeng på de fem siste kampene.
Det tar rundt to og en halv time fra kampslutt til vi er tilbake i vår cottage, inkludert en feilnavigering på vei ut fra Liverpool. Jeg sluker en Bakewellpudding i et par jafs, men sovner trolig før hodet treffer puta. Ikke noe latmannsliv dette!
KÅ
Vi blar i
PROGRAMARKIVET
I dag tar vi en nærmere titt på et program fra vår første sesong i 2. divisjon etter opprykket i 2011. Den 10. juni 2012 møtte vi Ålgård til lokaloppgjør, og ga ut vårt vanlige 20 siders program. Programmet hadde fått et stort ansiktsløft etter opprykket året før, og var inspirert av de nærmest kvadratiske programmene i storformat som flere engelske klubber hadde på den tiden.Programmene var dyre å produsere i vårt nokså beskjedne opplag, og kostet derfor 30 kroner å kjøpe på kampdagene. Prisen gjenspeilte det de kostet å trykke, slik at det ble vanskelig å tjene penger på programmet. Akkurat dette programmet har en meget god lederartikkel som er vel verdt å lese, skrevet av Kenneth Andersen. Programmet inneholdt også et intervju med datidens EIK-kaptein Nils Petter Andersen som bør være svært aktuelt også i dag, 11 år senere, i lys av Andersens engasjement i Fløy, samt hans karakteristikk av EIK som klubb i vår lokalavis før jul i fjor.
KAMPREFERAT:
EIK - ÅLGÅRD
Seriekamp 2. divisjon
Søndag 10. juni 2012, Idrettsparken
Trener Jone Mathiesen måtte se langt etter poengene da Ålgård gjestet Idrettsparken for elleve år siden i dag.
En drittkamp! Det var overskriften i Dalane Tidendes referat etter EIKs første hjemmetap på nesten to år. Sitatet var hentet fra trener Jone Mathiesen, som konstaterte at ingen av EIKs offensive spillere hadde dagen, og at Ålgård fikk kampen inn i sitt spor, med mye kriging og dødballer.
Jostein Salvesen spilte høyre back for EIK, og hadde dette å si til lokalavisen etter tapet mot naborivalen fra Gjesdal: - Vi har ikke tempo i ballen i dag og er altfor upresise i pasningsspillet. Vi klarer ikke å bygge opp det spillet vi har pleid tidligere denne sesongen. Hele nøkkelen ligger i at vi ikke har tempo i det vi foretar oss, forklarte han.
Kampens eneste scoring kom etter 19 minutters spill, da Daniel Grønning slo et frispark fra langt hold ute mot Hognestadsiden. EIK-keeper Asle Sirevåg forsøkte å bokse ballen unna, men feilberegnet, og den runde kula gikk dermed direkte i mål.
EIK kom seg aldri etter den tidlige kalddusjen, og Ålgård kunne juble over en fortjent seier.
KAMPFAKTA:
EIK – Ålgård 0-1 (0-1)
Idrettsparken, 709 tilskuere
Mål: 0-1 Daniel Grønning (19)
EIKs lag:
Asle Sirevåg, Jostein Salvesen, Nils Petter Andersen, Kristian Koldal, Stian Vigrestad, Thomas Vatland Leidland, Kenneth Grande, Marius Bjorheim, Jan Eric Torres Gløpstad, Martin Håland, Mathias Kvåle Perttamo.
Benyttede innbyttere:
Lundrim Binaku, Stian Stapnes Hunnestad, Martin Tønnessen