EGERSUNDS IDRETTSKLUBB
FOTBALLAVDELINGEN
Kjeld Bugges Gate 54,
Postboks 366,
4379 Egersund
NETTSIDE:
www.eikfotball.no
STYRE:
Bernt Blitzner, leder
Espen Andersen, nestleder
Håkon Lædre
Ørjan Nodland
John Tønnesen Ripland
Tone Wetteland
Vibeke Fløtre
ADMINISTRASJON:
Matteus Bårdsen
Daglig leder
matteus@eikfotball.no
950 82 409
Kenneth Andersen
Klubbadministrator
kenneth@eikfotball.no
959 19 159
Trond Arild Olsen
Klubbutvikler
olsen@eikfotball.no
908 64 724
John Petersen
Spiller/trenerutvikler
john@eikfotball.no
+45 314 31 456
PROGRAMREDAKSJONEN:
Kjell Åvendal
Matteus Bårdsen
John Tønnesen Ripland
e-post til programredaksjonen:
kjell@eikfotball.no
EIK PÅ SOSIALE MEDIER:
VELKOMMEN
TIL KAMP!
EIK fotball ønsker dere alle hjertelig velkommen til høstsesongens første hjemmekamp mot Ørn Horten!
Vi fikk oss en real nedtur i Oslo for en uke siden, det er bare å innrømme. Selv om vi skapte en del fra dødballer, var det vi leverte rent spillemessig på Bislett ikke av den standard vi har vært vant til fra "okka gutta" denne sesongen. Når vi heller ikke klarte å matche Lyn i duellspillet, ble det et fortjent tap, selv om det var ekstra bittert at de scoret vinnermålet så sent i kampen, samt at vi ga bort et mål så tidlig i kampen.Uansett resultat, så var det en opplevelse utenom det vanlige å se EIK på Bislett. Jeg skriver om turen til Oslo i dagens spalte om banehopping, men tar med en liten anekdote også her: EIK har nemlig kun seks ganger i vår historie spilt seriekamp for et større publikum enn de 1514 som var på Bislett stadion sist lørdag. Av de seks kampene har bare en blitt spilt på hjemmebane (mot Bryne i 2017), mens de andre kampene som har samlet flere tilskuere er borte mot Fredrikstad (2019), Vard (1945, 1963 og 1969) og Djerv 1919 (i 1945). Så vet dere det!Vi hadde utvilsomt håpet at Kjelsås kunne laget litt vei i vellinga for Lyn-maskineriet på onsdag, men en noe billig straffe gjorde at Bislett-gjengen tok nye tre poeng. Og strengt tatt så er det bare å stikke fingeren i jorda og konstatere at dersom vi skal kjempe om opprykk denne høsten, handler det kun om å gjøre jobben selv.
Den jobben starter nå i ettermiddag, og all fokus rettes mot å ta tre poeng mot Ørn-Horten. Basert på det jeg har sett på treningene denne uka, er det en revansjesugen gjeng som tar på seg tigerdrakta i garderoben i ettermiddag, ivrige til å komme på vinnersporet igjen mot trener Kjell Andre Thus gamle klubb.
Jeg vil også benytte anledningen her til å ønske våre to nye spillere Mads Nørby Madsen og Tobias Hafstad velkommen. Mads kjenner vi godt fra før, og jeg må si det var veldig kjekt å se ham i EIK-drakt igjen. Han var her lenge nok sist gang til å bli regnet som "en av okke". Tobias kommer med god erfaring fra både Tromsø og Arendal, og jeg er sikker på at hans egenskaper vil bli nyttige for laget vårt utover høsten. Så får vi se om de to får selskap av andre nysigneringer de neste par ukene. Jeg vet det jobbes i kulissene om å styrke stallen vår ytterligere, men foreløpig har vi ikke noe håndfast å komme med.
Mens A-laget har hatt fotballferie, er det mange som har benyttet anledningen til å lufte seg litt. Undertegnede benyttet sommerferien til å besøke Skottland, en tur som også inkluderte tre fotballkamper. Jeg kommer trolig tilbake med en liten reisebeskrivelse eller to i senere programmer. En annen som har vært på øyriket på andre siden av Nordsjøen, er supersupporter Hans Eirik Vingen. Han fikk ikke med seg noen kamper på turen han hadde sammen med familien, men hadde lagt inn et besøk hos Worksop Town. Dere husker sikkert at vi i EIK ga dem en utstrakt hånd da de var i fare for å gå under for snart fire år siden. Da de hørte at Hans Eirik var fra Egersund, fikk han full omvisning på stadion, inkludert i klubbhuset og i garderobene (bildet under). Hans Eiriks far Hans Magnar Vingen skriver følgende: "Hei, Hans Eirik, Solbjørg og jeg hadde en meget trivelig opplevelse hos dine venner i Worksop på vår ferie i sommer. De visste nesten ikke hva godt de kunne gjøre for oss når vi sa vi var fra Egersund. Ditt initiativ til å støtte klubben i en vanskelig tid har satt varige spor. De åpnet supporterbutikken bare for oss og når vi hadde funnet hva vi ville ha, fikk vi ikke betale. Etterpå fikk vi omvisning i klubbhus og som du ser på bilde, i garderoben. Veldig hyggelig å høre at klubben nå har orden på økonomien og rykket opp en divisjon etter å ha vunnet serien i vår."Corona-pandemien satte en stopper for det som var i ferd med å bli et vennskapsforhold mellom EIK og våre engelske tigersøskenbarn. Men etter planen vil vi få besøk fra Worksop Town på hjemmekampen mot Notodden 8. oktober. Hva det konkret innebærer har vi ikke helt klart ennå, men John Stocks og Mike Holmes vil sikkert ønske å takke EIKs supportere for håndsutrekkelsen vi ga dem høsten 2019. Worksop Town har forresten nettopp startet sin sesong. De tapte 3-0 i åpningskampen borte mot FC United of Manchester, men kom sterkt tilbake i første hjemmekampen på tirsdag da de slo Maerske med samme sifre hjemme på Sandy Lane.Mer om Worksop Town senere. Nå vender vi nesa tilbake til hjemlige trakter, og ønsker alle lykke til med dagens kamp!KÅ
LAGOPPSTILLINGER:
EIK - ØRN-HORTEN | POSTNORDLIGAEN | LØRDAG 19. AUGUST 2023 | AVSPARK 14:00






EGERSUNDS IK
1 Sander Åke Andreas Lønning
14 Jo Stornes Stålesen
2 Ådne Midtskogen
13 Lars Markmanrud
12 Robert Behson-Courage Williams
6 Sivert Strangstad
8 Chris Thodal Sleveland
21 Tobias Hafstad
11 Adrian Amundsen Bergersen
7 Heine Åsen Larsen
10 Stian Rokås Michalsen
22 Andreas Heggen
9 Magnus Lankhof Dahlby
15 Torben Dvergsdal
18 Jonas Øvstun Jørgensen
19 Fanuel Ghebreyohannes Yrga-Alem
20 Jørgen Voilås
23 Magnus Sandvik Høiseth
30 Henos Iskindir Yohannes
77 Mads Nørby Rønn Madsen






FK ØRN-HORTEN
1 Kristoffer Bjørløw Solberg
5 Sebastian Pop
16 Henrik Sælebakke Falchener
22 Arnar Jahrmann Førsund
2 Seihou Leroy Sillah Nilsen
3 Jørgen Vedal Sjøl
8 Thomas Søderstrøm Knutsen
17 Christian Foss Hargott
25 Frank Bamenye
9 Adrian Rogulj
14 Alex Krawiec
12 Tobias Lille
10 Alban Kadriu
11 Gustav Sving Helling
19 Daniel Kubrom Hamde
27 Erik Skulstad-Hansen
DOMMERTRIOHoveddommer: Sander Magdalon Bråten Johannessen (Nordre Eidsvoll)
Assistentdommere: Victoria Nilsen (Gruben IL) & Daniel Saltveit (SK Haugar)
DAGENS KAMPSPONSOR:
| DAGENS KAMPBALL ER SPONSET AV:
| GAVEKORT TIL DAGENS EIK-SPILLER GITT AV:
|
SETT FRA SIDELINJA:
Kjell André Thu
Jeg vil ønske dere alle velkommen til hjemmekamp mot Ørn-Horten. En spesiell velkommen til gode venner og tidligere kollegaer i Ørn. Jeg innrømmer glatt at det blir en spesiell kamp for meg når dere står på motsatt banehalvdel. Det er noe jeg gleder meg veldig til!
I dag skal vi forsøke å riste av oss et surt tap i toppkampen mot Lyn. Vi fikk verst mulig start på Bislett med et baklengsmål som skyltes dårlig konsentrasjon. Men jeg synes egentlig vi kom oss fint inn i kampen igjen i løpet av første omgang, der vi i perioder før pause viser hva vi er gode for, selv mot en såpass god motstander som Lyn på bortebane. Derfor var det litt skuffende at vi gjorde en dårlig andre omgang og ikke kom opp i mot vårt beste i en så stor anledning, når det gjaldt som mest.
Skal vi fortsatt kjempe om en topplassering, må vi helst tilbake på vinnersporet i dag. Vi vet at Ørn på sitt beste er et godt fotballag, som er gode fysiske og gjerrige bakover på banen, men som har slitt litt med effektiviteten framover på banen. De har likevel noen gode resultater og har også bra enkeltspillere, og vi må være absolutt skjerpet i dag for å klare å bryte dem ned og sikre oss tre poeng.
På hjemmebane skal vi uansett være offensive i hodet og beina og dundre på det vi kan med kraft og fart. Vi må bruke våre offensive krefter maksimalt og samtidig være smarte i måten vi forsvarer oss på. Det er da vi spiller den beste fotballen og det er slik vi har oppnådd gode resultater gjennom hele sesongen.
I løpet av sommeren har Aleksander Kjellmann og Jonas Halsne forlatt oss. Aleksander vil delvis trene med oss også videre, men spille for Eiger, mens Jonas har gått til Træff. Vi ønsker begge to lykke til videre.
Vi har også fått inn to nye spillere i troppen, nemlig Mads Nørby Madsen og Tobias Hafstad. Jeg er veldig fornøyd med at vi har klart å få inn to slike kvalitetsspillere, som begge er med på å gi oss bedre bredde i troppen, og ikke minst kvalitet nok til å styrke konkurransen om en plass på laget. Det betyr at vi kan rullere mer på spillere ved behov, samt at vi er betydelig styrket når det gjelder å håndtere skader og karantener. Erfaringsmessig blir det en del av begge utover høsten, og det kan meget godt hende at det blir avgjørende å ha en bred stall når det spisser seg til utover mot sesongslutt.
Ellers er det gledelig å se at Stian Michalsen er tilbake for fullt etter skaden sin. Han viste i innhoppet på Bislett at han begynner å se bra ut, og kan bli en viktig spiller for oss utover høsten.
Vi gleder oss uansett til noen spennende uker og måneder framover, og håper dere supportere vil støtte oss!
SETT FRA BANEN:
Sivert Strangstad
Da er vi klare for første hjemmekamp etter sommerferien. Vi spillere er klare til å blø for drakta, og jeg håper at mange dukker opp i Idrettsparken for å støtte oss i dagens kamp mot Ørn-Horten.
Resultatet sist helg mot Lyn ble ikke slik vi hadde håpet på. Det var en kamp under pari fra vår side, der vi gjorde veldig mye feil og aldri fikk satt spillet vårt slik vi ønsker. Dermed klarte vi ikke å styre kampen. Lyn presset oss utover andre omgangen, og fikk til slutt et hjørnespark de scoret på.
Vi må bare holde hendene opp og beklage at vi ikke klarte å gjøre en bedre prestasjon i toppkampen, og forsøke å riste tapet av oss i dag.
Det skal vi gjøre med å gå ut og angripe Ørn. Vi vet at de er et bra lag som er vanskelige å bryte ned, og at de også har en del offensive kvaliteter vi må følge med på. Men vi skal klinke til det vi er gode for og forsøke å spille det spillet vi har drillet inn gjennom treninger hele året. Klarer vi det, så skal vi også vinne kampen!
For min egen del har det vært en veldig fin sesong så langt, etter at jeg fikk heller lite spilletid i fjor. Det kjennes godt å få tillit og få være med og bidra på banen, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å fortsette å ta godt vare på mulighetene jeg får.
Det har også løsnet litt med noen scoringer, etter at jeg kanskje har en litt mer offensiv rolle i laget enn jeg har hatt i de systemene vi har spilt de to første årene mine her i EIK.
Vi som spiller setter utrolig pris på støtten vi får fra tribunen.
Vi håper dere vil heie oss fram til tre poeng i dag!
Head-to-head
 | EIK ØRN HORTEN |  |
ANTALL MØTER I SERIEN: 3
1
2
0
SISTE MØTE:
Vi møtte Ørn-Horten sist i slutten av april, i årets tredje seriekamp. Da vant vi 1-0 etter at et langskudd fra Magnus Sandvik Høiseth noen minutter etter pause avgjorde kampen. Som bildet over viser (hentet fra Ørns facebookside), så hadde også hjemmelaget sine sjanser, og de mente seg også snytt for et straffespark. Vi møtte også Ørn i fjor. Da endte begge kampene uavgjort. På Lystlunden ble det 1-1, mens det ble målløst og 0-0 i høstkampen i Idrettsparken.
MED EN FOT I HVER LEIR:
Kun en spiller har spilt A-lagsfotball for både EIK og Ørn, nemlig den portugisiske keeperen Miguel Vieira. Han kom til Norge fra kypriotisk fotball i 2017, og spilte 62 seriekamper for Ørn de neste tre årene, før han ble hentet av Mjøndalen. Der fikk han tre kamper i Eliteserien i 2020, før han valgte å gå til EIK etter sesongen. Den nåværende Fram-keeperen spilte 31 A-kamper for EIK.

DAGENS GJESTER:ØRN-HORTEN
Keeper Kristoffer Solberg holder ballen i sikkert grep under hjemmekampen mot Kjelsås sist helg. De andre Ørnspillerne er Thomas Knutsen, Arnar Førsund og Alex Krawiec.
FOTO: ØRNS FACEBOOKSIDE
Ørn-Horten ble stiftet allerede femten år før EIK, i 1904. Klubben kom ut av startblokkene i stor fart og tok sitt første norgesmesterskap i 1920. Denne bedriften ble gjentatt hele tre ganger i 1927,1928 og 1930.
Etter krigen var Ørn innom hovedserien både 50- og 60-tallet, med tredjeplass i sesongen 1949-50 som beste plassering. I denne perioden startet også Per Bredesen sin karriere i Ørn, før han tok fatt på nærmere ti år i med stor suksess i italiensk fotball. Det ble over 200 kamper og 50 mål på Bredesen i støvellandet, før han avsluttet karrieren moderklubben.
Den siste, lille storhetstiden til bruntrøyene var i 2001-2003, da de spilte i 1. divisjon. I 2001 ble plassen sikret med seier over Vålerenga i siste serierunde. Avgjørelsen falt etter to scoringer på overtiden, den siste av keeper Helge Fjeld, som spilte 367 kamper for klubben. Fra 2004 og fram til i dag har det blitt noen opp- og nedrykk mellom 2. og 3. divisjon. Det siste opprykket kom i den amputerte 2021-sesongen. Ørn-Horten vant alle sju bortekampene sine, men kun to av seks hjemme. Likevel ble det opprykk, to poeng foran Eik-Tønsberg.
I fjor imponerte Ørn stort som nyopprykket lag med Kjell-André Thu som hovedtrener. Da Kjell-André forlot Ørn i starten av desember 2022, måtte klubben på trenerjakt. Like før årsskiftet var Heidar Geir Juliusson på plass. Han kom fra Kvik-Halden der han først var assistenttrener før han overtok som hovedtrener.
Poengfangsten i år har vært god. I fjor ble det 29 poeng og 8. plass, mens det før dagens kamp allerede er tatt 20 poeng, noe som plasserer laget på 7. plass. Ørn regnes som et bra hjemmelag, men har faktisk tatt ni av sine 20 poeng borte. I forrige kamp ble det 1-1 hjemme mot Kjelsås. Gjestene tok ledelsen etter en dødball som ble tuppet inn av Leo Bech Hermansen. Etter 65 minutter utliknet innbytter Seihou Leroy Nilsen for Ørn-Horten.
Opprykket for to år siden har medført en del utfordringer for Ørn-Horten. Lystlunden stadion slik den opprinnelig så ut, var kanskje et av norges mest idylliske idrettsanlegg, beliggende i en park mellom byens sentrum og Karljohansvern marinebase. Men tribuneanleggene var nærmest falleferdige, og stadion som helhet tilfredsstilte ikke lenger de krav NFF stiller for spill i de tre øverste divisjonene. De siste årene har selve bakteppet for stadion forandret seg i og med at det er oppført flere store skolebygg i området. I vinter fikk så Ørn gladmeldingen om at også tribuneanleggene skulle oppdraderes etter at selve banedekket ble omlagt til kunstgress for nesten 20 år siden. Man har allerede oppført et pressebygg på den vestre langsiden, mens en ny delvis overbygget sittetribune der den gamle hovedtribunen stod nærmer seg ferdigstillelse. Totalt har Horten kommune spyttet i rundt 18 millioner kroner for oppgraderingen av anlegget, som dessverre for Ørn-Horten har vært forsinket flere ganger.
STIFTET:
1904
LYSTLUNDEN:
Underlag: kunstgress
År innviet: 1948
Kapasitet: 3000
Publikumsrekord: 7300
Snitt i fjor: 274
BELIGGENHET:
Fylke:
Vestfold & Telemark
Kommune:
Horten
TRENEREN:
HEIDAR GEIR JULIUSSEN
Alder: 36 år
Ansatt siden: januar 2023
Er opprinnelig fra Island og har spillererfaring fra hjemlandet, samt Sverige og HamKam i Norge. Ledet Kvik Halden i 2022. Var assistent i klubben før dette.
NØKKELSPILLEREN:
ADRIAN ROGULJ
Alder: 24 år
Stor spiss med nese for mål og er sterk i boksen. Startet karrieren i Strømsgodset, men gikk til Bærum for å spille seniorfotball. Fikk et lite gjennombrudd i Levanger høsten 2021, med seks mål på elleve kamper. Slo raskt til i Ørn-Horten og har scoret i annenhver kamp for klubben siden 2022, deriblant mot EIK i fjor.
TALENTET:
HENRIK FALCHENER
Alder: 20 år
En av flere unge som spiller mye. Oppfostret i Sandefjord og debuterte i Eliteserien allerede i 2020. Gikk til Ørn etter at de rykket opp og har spilt det meste siden i fjor. Ballspillende midtstopper som også har tre scoringer på 30 kamper.
Foto: Ørns internettside
SPILLERSTALLEN:
Kristoffer Solberg er lagets keeper. Han kom fra Drøbak-Frogn i 2019 og har spilt det meste siden. Han har også fortid i det engelske Non-League-laget Lancaster City. Solberg stod svært godt i fjor da EIK og Ørn spilte 0-0 i Idrettsparken.
I forsvar finner vi lagets to klart mest rutinerte spillere. Thomas Knutsen passerte i fjor 300 kamper for Ørn og spiller både stopper og back. Arnar Førsund har ikke like mange kamper for bruntrøyene, men har en lang karriere på høyt nivå. Han var i troppen til Vålerenga da de tok seriegull i 2005, men spilte kun to cupkamper. 37-åringen gjorde et litt uventet comeback da Ørn rykket opp fra 3. divisjon og holder virkelig koken fortsatt, og har scoret tre ganger i år. Sebastian Pop har vært en bra signering fra Notodden. Han er fostret opp i Strømsgodset, og har nyttig erfaring både fra Fram og Notodden, til tross for at han bare er 21 år. Jørgen Vedal-Sjøl er også et produkt av Strømsgodsets akademi. Den solide høyrebacken er inne i sin andre periode i Ørn. Seihou Leroy Nilsen, som også er fra Drammen, er et annet backalternativ.
På midtbanen har Ørn flere unge spillere. Hvis vi tar utgangspunkt i forrige lagoppstilling, spilte Alban Kadriu (22) og Frank Bamenyie (21) sentralt. Bamenyie står med tre scoringer og kan brukes i flere posisjoner. Daniel Hamde (20) har også fått en del spilletid, mens Fredrik Tørnby og Christian Hargott er andre aktuelle på den sentrale lagdelen.
Litt lenger fram er Alex Krawiec en å følge med på. Han kom til Ørn fra Wisla Plock i Polen, og var innom Flint en periode før han kom tilbake til Ørn-Horten. Polakken har god teknikk og lavt tyngdepunkt, og er lett å legge merke til med sine 158 centimeter på strømpelesten.
Lengst framme dreier det meste seg om Adrian Rogulj, som er en stor trussel for alle forsvar i andre divisjon. Den sterke angriperen scoret 14 ganger i serien i fjor og har sju fulltreffere så langt denne sesongen. Som makker med Rogulj, eller som ving, har Gustav Helling bemerket seg i år. Han scoret mye i 3. divisjon, men er i rute til sin beste sesong i 2. divisjon med seks scoringer til nå. Helling komplementerer Rogulj med å være veldig hurtig, noe som gjør at Ørn har flere strenger å spille på offensivt.
PLASSERING I FJOR:
8. plass i 2. div. avd. 1
FORMGUIDEN:
SISTE LAGOPPSTILLING:
v KJELSÅS (H) | 1-1
12. august
SOLBERG
POP
FØRSUND
FALCHENER
SJØL
BAMENYIE
KADRIU
KNUTSEN
KRAWIEC
HELLING
ROGULJ
OKKADRAKTE
1920
Vi ser nærmere på noen av draktene vi har brukt gjennom vår litt over 100 år lange historie.
For de fleste er EIK synonymt med fargene gult og svart. Men dersom historien hadde tatt en litt annen sving, kunne vi kanskje vært kjente som Norges svar på Blackburn Rovers. Akkurat hvorfor EIK valgte å forandre fargene til hvite og lysblå todelte overdeler i 1920, forteller protokollene ingenting om. Det eneste som står er at "der referertes en skrivelse fra Vesterlen fotballkreds vedrørende dragter for vor klub. Der utarbeides endel forslag til dragter, som besluttedes insendt til opmanden i NFF."
Årsaken til at EIK fikk nye drakter er imidlertid velkjent. Den første sesongen hadde klubbens lag spilt i "arvegods" fra nedlagte Egersunds Fodboldklub, og det er å anta at disse draktene hadde gjort sitt etter rundt ti års bruk. De blå og hvite draktene var designet i den tids dominerende stil, med snøring i halsen, slik moten hadde vært helt siden begynnelsen av 1900-tallet. Stoffet var trolig tjukt bomullstoff, eller såkalt jersey for de som er mer enn anminnelig interessert i slikt. Dessverre har vi ikke denne drakta i vår samling.EIK spilte i sine "blackburn-drakter" fram til 1925. Vi vet ikke årsaken til at klubben da valgte å gå tilbake til "tigerdrakter", men kan vel ane litt nostalgi i akkurat det valget. Men de blå og hvite draktene står som en artig kuriositet i vår ellers gulsvarte historie. Vi lekte litt med tanken på å gjeninnføre disse fargene i forbindelse med hundreårsjubileet for den originale drakta, men med tanke på hvor mye støy det ble med de hvite buksene i 2014 var det kanskje like greit at vi la ideene i skuffa igjen. Men litt tøft hadde det vært!
.
EIKs A-lag som rykket opp i klasse A høsten 1922.
LYN 1896 - EIK 2-1
Postnordligaen avdeling 1
Bislett stadion, 1514 tilskuere

Det var en av disse bortekampene en rett og slett bare MÅTTE på. Arbeid og andre forpliktelser gjorde at jeg måtte ta hele turen på lørdagen, og da vi måtte avlyse den planlagte bussturen grunnet for liten påmelding, var jeg takknemlig da Trond Tengesdal noen minutter senere meldte og tilbød seg å kjøre. Kåre Ingvar og Gunnar gjorde at vi til slutt ble en firerbande som satte avgårde fra Egersund halv seks lørdag morgen.
Med godt drøs går det rakligt å forsere Sørlandet, og seks timer i bil føles ikke så lenge ut. Særlig når en gleder seg til det vi vet kan bli årets kamp med stor K. Etter en liten pit-stop i Bamble tok vi fatt på sjarmøretappen langs Vestfolds åkre og innover mot hovedstaden: - Der ligger Kadettangen (Bærums hjemmebane) roper jeg. Er det noe jeg har kontroll over, så er det hvor fotballbanene ligger i forhold til veiene. Det blir langt enklere å få et lite blikk mot dem når en er passasjer i baksetet.
Trond er lommekjent i Oslo etter mange turer dit i NFF-regi, og det går nokså smertefritt å smyge oss inn mot Bislett langs stadig trangere gater. Sjåføren forteller også om uttallige besøk hit på 60- og 70-tallet, men da med store skøytemesterskap som mål. Det var på den tiden alle tilskuerne hadde med en skarp en på innerlommen, noe Kåre Ingvar nikker smilende til når det blir samtaleemne: - Spørs om mor visste alt vi drev på med på de turene, legger Trond til.
Vi har sett oss ut puben Store Stå som oppvarmingsarena. Den ligger vis av vis stadioninngang 1, som i følge Trond var inngang nummer 3 i gamle gode dager. Her er ikke så mange når vi ankommer rundt kvart på tolv, men etter at vi har sikret oss et firemannsbord ut mot gata, og hengt opp EIK-banneret for å markere vårt revir, siger det stadig på med folk. Jeg konstaterer at det er lenge siden jeg har betalt for noe gyllent i glasset på denne siden av Nordsjøen, og må nesten ta et skritt bakover når det lyser 110 Nkr fra kortautomaten.
Gunnar oppdager en buss fra Tonstad Taxi som stopper for rødt lys i Pilestredet. Vi reiser oss opp, vifter med skjerfene og får bekreftelsen fra spillerbussen at de har sett at de ikke kommer til å bli alene mot den røde og hvite horde på Bislett.
Familien Markmanrud ankommer, og setter seg på nabobordet: - Vi kommer på neste hjemmekamp mot Ørn også, kommer det tostemmig fra herr og fru! Litt senere kommer to røslige herremenn jeg ikke kjenner, begge med EIK-skjerf over nakkene. Jeg tenker at disse to hadde vært fine å gjemme seg litt bak dersom det skulle bli noe håndgemeng og knuffing med Lyn-supporterne, og forstår noen minutter senere at det er far og onkel til vår keeper Sander Lønning. Foran en kiosk over gata sitter det også to unge damer med et EIK-skjerf i fanget. Østerriksk banehopper som har blitt glad i norsk fotball, forteller daglig leder Matteus etter at han ankommer med sitt blide åsyn noen minutter senere.
Så siger de på den ene etter den andre, og på mange måter er oppvarmingen til slike kamper en viktig del av ritualet. Særlig når det skjer i urbane strøk like ved stadion. Ellers er jeg lite urban av meg, og liker meg best i skogen og på øde fjelltopper, men foran en fotballkamp er det noe eget når mye folk passerer puben og stopper for å lese hvilket klubbnavn det står på bannerne våre.
Brorparten av EIKs supportere har ladet opp på Scotsman lenger nede i byen, men kommer etter hvert oppover med bluss og allsang. En ukjent mann med Lyn-skjerf knyttet rundt halsen viser seg å være tidligere DT-journalist Arne Jensen. Han tar et godt tak rundt Kåre Ingvar. De to spilte midtstopper sammen på Hellvik tidlig på 80-tallet. EIK-legende Per Arne Berge er også på plass, og har mye å snakke om med Trond. Det nærmer seg avspark, og det er på tide å ta seg inn på stadion. Det er en nokså avslappet stemning blant vaktkorpset, og jeg trenger ikke en gang å vise bekreftelse på at jeg er "arbeidende presse". EIKs supportere blir henvist til østre langside, slik vi også ble da vi var her sist gang. Men også inne på stadion er det hele litt uorganisert til å være et såpass stort arrangement. Ingen bryr seg om vi tar snarveien over løpebanen. Her hadde Arvid Steen Jacobsen og "plasstyret" hatt en field day!
Bislett Stadion ligger nede i en gryte, der en har utsikt mot bygårder som stikker opp over tribunetaket og murene. Tribunene er nokså bratt, men åtte løpebaner gjør at den langt fra er ideell som fotballarena. Så er det da også skøyter og friidrett som har gitt Bislett legendestatus som idrettsarena. Jeg var her en gang som turist på 70-tallet, og så også noen finaler her under Norway Cup i 1982, i tillegg til kampen med EIK for ni år siden, og har dermed opplevd "gamle" Bislett slik den framstod i storhetstiden. Rent arkitektonisk synes jeg fortsatt Bislett har en egen aura over seg, selv etter den siste ombyggingen. Det er rett og slett ingen stadioner jeg har vært på som ligner, og det er litt høytid å se EIK spille kamp her, når en vet alt det idrettshistiske som har foregått innenfor disse murene.
Det blir etter hvert rimelig folksomt på motsatt tribune, og da kampen starter har rundt hundre EIK-sympatisører innfunnet seg på solsiden. Omtrent det antallet vi hadde regnet med på forhånd. Selv er jeg på jobb for lokalavisen, og installerer meg med fotoapparatet bak målet EIK angriper. Dessverre foregår mye av spillet på motsatt banehalvdel, og kort oppsummert så ble det aldri vår dag på banen. På tribunene har også Lyns supportere klart mest trykk, og all betongen gir god gjenlyd når Bastionen synger nesten non stop gjennom samtlige 90 minutter. Som klubb og organisasjon er de rett og slett i et annet univers enn oss. Det er bare å innrømme, selv om jeg fortsatt har et godt håp om at vi poengmessig skal være foran dem på tabellen også om tre måneder.
Hjemturen går også unna på rundt seks timer, men vi har lagt inn en middagspause på en veikro ved Porsgrunn. Vi er selvsagt litt resignerte etter tapet, men etter hvert tar drøsen seg opp, med et uttall av emner som tema. Som for eksempel bompengering rundt Egersund, skolenedleggelse i Åna Sira, gruvedrift på Helleland, dama i middagskøen som ikke kunne ha paprika i sausen og banemannen på Old Trafford som var misfornøyd med lønna, men likevel aldri kunne si opp en slik jobb. Vi er selvsagt også innom standarden på veien gjennom Sørlandet, og som et apropos forteller Kåre Ingvar at da han var på ferie med foreldrene til Oslo midtveis på 50-tallet, måtte en ta to ferjer på veien mellom Egersund og Oslo!
Trond setter meg av utenfor Heien matsenter klokka 23:15, og da kan det vel passe med et sitat fra et band fra en berømt fotballby: "It's been a hard day's night"!
KÅ
Vi blar i
PROGRAMARKIVET
Vi fortsetter med å bla i vårt rikholdige programarkiv. I dag går vi kun seks år tilbake i tid og presenterer programmet fra da vi møtte Vindbjart i 2017.
Programmene denne sesongen var på 12 sider, og printet "in house" i klubbhuset. Forsiden inneholdt grafikk som skulle forestille spillere lik figurene i fotballspillet Subbuteo, som var populært på 1970-tallet.
Litt artig at det er Mads Nørby Madsen som står for "Z fra banen" i og med at han i dag er tilbake i Idrettsparken som EIK-spiller.
KAMPREFERAT:
EIK - VINDBJART
Seriekamp 2. divisjon
Lørdag 19. august 2017, Idrettsparken
EIK fikk en marerittstart på oppgjøret da gjestene fra Sørlandet tok ledelsen etter bare fem minutter. Det gikk kjapt i lengderetningen da Vindbjart angrep på venstresiden. Et godt innlegg langs bakken fant veien helt til bakre stolpe der Joahcim Holberg Eriksen dukket opp og bredsidet ballen sikkert i mål. EIK klarte imidlertid å svare på ledelsen bare tre minutter senere da tigrene skaffet seg hjørnespark. Et bra slått hjørnespark ble slått inn i feltet. Bakerst dukket en ruvende Kim Skogsrud opp. Han dunket ballen inn i nettveggen til 1-1.
Begge lagene var svært gode til å bruke kantene innledningsvis, og det ble skapt en rekke muligheter foran begge målene, der Christian Follerås forsøk fra 20 meter var nærmest mål. Det siste kvarteret av første omgang ble tammere, før EIK tok kommandoen etter at lagene hadde kommet ut fra garderobene igjen. Etter at Bubacarr Sumareh hadde smelt ballen i nettveggen, var det Elion Shatri sin tur til å vise seg frem. Han fikk ballen ute på høyresiden og driblet av den ene motspilleren etter den andre før han hamret ballen i mål nede i hjørnet.
I perioden etter EIKs ledermål skjedde det svært mye. Vindbjarts spydspiss og toppscorer Øyvind Gausdal var nære på å utligne for sørlendingene. Deretter gikk EIK rett i angrep. Sumareh var på vei full fart gjennom da han ble tatt, og skaffet seg frispark i farlig posisjon. Forsøket fra 18 meter av Romslo gikk imidlertid i muren.
EIK var sikkelig i støtet, og fosset på ny i angrep. Elion Shatri var igjen i begivenhetenes sentrum da han satte opp Stankevičius. Ballen gikk videre til Sumareh, som valgte å legge inn. Der var Kenneth Grande som hamret inn en herlig scoring til 3-1.
EIK så ut til å kontrollere det meste da Vindbjart fikk en utligning ut av ingenting. Et mislykket tilbakespill fra Skogsrud gikk forbi Spiridonov, som var på vei ut, og ballen trillet inn i EIKs mål til 3-2. Mot slutten kampen ble det skikkelig tut og kjør. Vindbjart satset alt i håp om en utligning. Det gjorde også at EIK fikk store rom å angripe i, noe Sumareh utnyttet til fulle da han straffet gjestenes høye backlinje. Alene med keeper gjorde han ingen feil og satte inn 4-2 til EIK.
Det hører med til historien at Albin Lohinkangas kom inn som innbytter for EIK de siste fem minuttene. Den svenske U-landslagsspilleren holdt på å score på sitt første spark på ballen, men siden spilte han aldri mer for EIK. Lohinkangas spiller nå i Allsvenskan for IFK Värnamo, og har gjort sine saker bra i den lille klubben, som er inne i sin andre sesong på toppnivå i vårt naboland.
KAMPFAKTA:
EIK – Vindbjart 4-2
Idrettsparken, 408 tilskuere
Mål: 0-1 (5) Joachim Holberg Eriksen, 1-1 (8) Kim Skogsrud, 2-1 (50) Elion Shatri, 3-1 (59) Kenneth Grande, 4-2 (90) Bubacarr Sumareh
EIKs lag: Igor Spiridonov – Stian Sleveland (Albin Lohinkangas fra 85) , Dennis Nielsen, Kim Skogsrud, Mads Nørby Madsen – Sander Remme (Elmin Nurkic fra 63), Henning Romslo, Kenneth Grande, – Bubacarr Sumareh, Simonas Stankevičius (Marceli Wawrzynkiewicz fra 71), Elion Shatri