Faren spilte i EIK - sønnene i Stabæk

Denne artikkelen er hentet fra vårt kampprogram, som kan leses i sin helhet ved å følge linken under:

Annonse:

Les kampprogrammet

 

SVEIN SEGLEM, LEIV KÅRE NODLAND, JØRGEN OLSEN ØVERAAS OG MAGNUS LANKHOF DAHLBY HAR ALLE IKLEDD SEG BÅDE EIK OG STABÆKS DRAKT. MEN PÅ DE NESTE SIDENE SKAL VI FORTELLE OM EN HISTORISK LINK MELLOM DE TO KLUBBENE SOM ER MINDRE KJENT:

Vi begynner historien for 107 år siden, den 17. september 1917. Bjerkreim kirke er pyntet til fest når 20 år gamle Theodor Olaus Hetland og ett år yngre Thea Marie Berland smis i hymens lenker. De to bosetter seg i hennes hjem på Berland på Torveheia. Ni måneder senere er det unge paret tilbake i kirka. Denne gang for å døpe sønnen Otto, som ble født i mai 1918.

Et snaut år senere flytter Theodor og Thea til Egersund. De har kjøpt tomt i Lunden og bygger huset som i dag har adresse Fjellveien 12. Og der EIKs superpatriot Rune Iversen heiser flagget til topps hver gang EIK har hjemmekamp.

EIK-flagget er heist utenfor Fjellveien 12, slik det blir onsdag når EIK tar i mot Stabæk i B&G Parken
EIK-flagget er heist utenfor Fjellveien 12, slik det blir onsdag når EIK tar i mot Stabæk i B&G Parken

De to får datteren Tilla sommeren 1920, mens sønnen Pannel blir født i juni 1922. Men det er harde tider i Egersund. Etter at de første årene etter at verdenskrigen var slutt var preget av oppgangstider, er det nå stadig stigende arbeidsløshet og vanskelig for den unge familien. Våren 1923 bestemmer Theodor at framtiden ligger i den nye verdenen. Han pakker sakene sine og drar over Atlanterhavet, slik så mange andre også gjorde på denne tiden. Meningen er at familien skal komme etter, men slik skal det ikke bli.

Vi forlater Theodor for en stund. Hjemme i Egersund blir det Theas oppgave å oppdra de tre barna. Hun tar det hun kan av småjobber for å få endene til å møtes. Hun leier også ut loftet i huset. Om det også kommer penger fra USA vet vi ikke. Midt på 30-tallet er det tøffe kår i Norge, og den lille familien får en svært uvelkommen ekstra utfordring når datteren Tilla blir rammet av tuberkulose. Hun havner på sanatorium, men det går den gale veien. Tilla dør i september 1936, bare 16 år gammel. Mange år senere finner Rune Iversen korrespondansen mellom Thea og Tilla på loftet, når de overtar huset på 1980-tallet. Rune sender brevene til familien.

På slutten av 1930-tallet har både Otto og Pannel kommet ut i arbeid. Otto drar til USA på like før krigen bryter ut, mens Pannel får arbeid på ullspinnerier i Klepp og Oltedal. Pannel har i tillegg fått opp øynene for fotball. Han er med når EIK starter opp juniorfotball, og spiller også for Klepp og Oltedal i henholdsvis 1938 og 1939. Krigen kom i veien for Pannels A-lagsdebut i EIK, som måtte vente på seg helt til 1945 og en vennskapskamp mot Flekkefjord. 23-åringen var ikke verre enn at han debuterte med to scoringer da EIK vant 5-1 mot den gamle erkerivalen.

EIKs lag som åpnet treningsbanen høsten 1946. Pannel Hetland står som nummer to fra høyre bak.
EIKs lag som åpnet treningsbanen høsten 1946. Pannel Hetland står som nummer to fra høyre bak.

Pannel Hetland blir en viktig figur på EIKs lag, som forsøker å finne formen igjen etter krigsårene. Det er faktisk Pannel som tar avsparket sammen med ordfører Edvard M Edvardsen når EIK gjenåpner hovedbanen i 1947 med kamp mot Viking (bildet øverst). Men det blir en av de siste kampene han spiller for klubben. Han har bestemt seg for å ta videreutdanning innen spinnerifaget, og drar til Norrkøping i Sverige i sommeren 1947 etter å ha spilt 35 A-kamper og scoret 14 mål for EIKs A-lag.

Året etter får Pannel jobb på Laurdal uldspinneri i Lårdal i Telemark. Her gifter han seg etter hvert med eierens datter Anne Marie, og når svigerfaren trekker seg tilbake overtar Pannel Hetland som disponent for fabrikken, som holder spinnehjulene gående helt fram til 1975. Fotballinteressen er der fortsatt, og Pannel spiller for Høydalsmo IL, en klubb beliggende rundt halvannen mil fra der de bor i Lårdal. Han holder det gående som spiller på A-laget helt til han passerer 50 år, og i 1972 har avisen Varden en reportasje om Norges svar på Stanley Matthews, med overskrift “Landets eldste senterback bor i Lårdal”. Pannel Hetland har da gående et veddemål med sønnen Karl Torstein om å forsvare plassen på A-laget, og er avbildet hjemme i tunet sammen med den yngste sønnen Per Otto.

Pannel Hetland fotografert i 1972 sammen med sønnen Per Otto. Han var da fortsatt aktiv på Høydalsmo ILs A-lag i en alder av 50 år.
Pannel Hetland fotografert i 1972 sammen med sønnen Per Otto. Han var da fortsatt aktiv på Høydalsmo ILs A-lag i en alder av 50 år.

De to sønnene blir også fotballspillere. Karl Torstein går fra Skarphedin via Frigg til Stabæk, der han spiller 33 A-kamper mellom 1978 og 1980. I sin første sesong der blir han toppscorer. Litt lenger nede på toppscorerlista finner vi et kjent Stabæk-navn, nemlig Ingebrigt Steen Jensen. Høsten 1979 scorer Karl Torstein to ganger i kvalifiseringskampene mot Sørumsand når Stabæk rykker opp i tredje divisjon.

Men samme høst dør far Pannel Hetland bare 57 år gammel. Karl Torstein og kona Ragna bryter opp fra Bærum og flytter til Lårdal. Han får seg jobb som realfaglærer på Dalen videregående skole i tillegg til at de overtar gården. Karl Torstein fortsetter som både spiller og trener i Høydalsmo IL, der han også figurerer flittig på målscorerlistene de neste sesongene.

I mellomtiden har også Per Otto Hetland blitt senior, og i likhet med den eldre broren spiller også han for Stabæk. Det blir totalt sju sesonger og 109 A-kamper i den mørkeblå og lyseblå drakta for Per Otto, som får oppleve starten på Stabæks eventyrlige ferd mot norsk toppfotball som spiller.

I dag bor begge brødrene i Bærum etter at Karl Torstein og kona flyttet tilbake dit for noen år siden.

Karl Torstein forteller at han hver sommer gjennom oppveksten på 1960-tallet var en uke i Egersund hos sin bestemor Thea. Bestefaren Theodor kom aldri tilbake til Norge. I følge nettstedet Familysearch ble han medlem av mormonerkirken, og ser ut til å ha blitt gift igjen i USA to ganger. Han døde i Montana i 1970. Til tross for det bar Thea aldri nag til ham, fortalte Karl Torstein da vi møtte ham før EIKs kamp på Nadderud i mai. Thea Hetland bodde i Fjellveien i Egersund helt til hun ble gammel, men døde på Rosenborg heim for eldre i 1977.

Pannel Hetlands bror Otto havnet i japansk krigsfangeskap under andre verdenskrig. Han bosatte seg i California etter krigen, og inngikk et proforma ekteskap for å få oppholdstillatelse. Karl Torstein Hetland forteller at han fikk “amerikapakker” fra onkelen til jul, men at han senere undret seg over at han aldri hørte noe om søskenbarn i USA. Det fikk han en forklaring på for noen år siden, da han og kona besøkte California for å spore opp onkelens familie. Kona hadde vært 45 år gammel da de giftet seg! Otto Hetland døde for øvrig i en bilulykke i San Fransisco i 1963.

Karl Torstein fortalte også at faren Pannel holdt kontakten med sine gamle barndomskompiser i Egersund, som Arne Aase, Bernt Bowitz og Tønnes Årstad. Ludvig og Hansemann, som alle egersundere vet hvem er, hadde flere ganger vært på besøk i Lårdal.

Denne historien kom for dagen da det tikket inn en e-post til EIK like etter nyttår i år, der Karl Torstein Hetland etterspurte hva vi visste om farens karriere i EIK. Da vi møtte Stabæk på Nadderud i vår, fikk vi i programredaksjonen et svært hyggelig møte med brødrene Hetland, som også introduserte oss for Ingebrigt Steen Jensen. 

Karl Torstein Hetland fikk overrakt EIKs jubileumsbok før kampen mellom Stabæk og EIK på Nadderud i mai.
Karl Torstein Hetland fikk overrakt EIKs jubileumsbok før kampen mellom Stabæk og EIK på Nadderud i mai.

I dag er Karl Torstein Hetland EIKs gjest, og skal sammen med kona og et vennepar overvære kampen på farens gamle hjemmebane. Og siden noen sikkert lurer på om han kan være i slekt med noen kjente, så kommer det her: Noen av Karl Torsteins nærmeste slektninger i Eigersund, Dalane og Rogaland er følgende, som alle er tremenninger: Peder (Ur) Rasmussen, DT-journalist Keth Odland og tidligere sjefsredaktør i Aftenbladet Tom Magnar Hetland. Så vet dere det!

Kilder: Digitalarkivet, Familysearch, EIKs historiske arkiv, Nasjonalbiblioteket, Stabæk statistikk, korrespondanse med Karl Torstein Hetland
Annonse fra Obos-ligaen: